Sari direct la conținut

Calatorie muzicala cu Marin Cazacu, Simina Croitoru si Carol Mai-Antal, la Opera Nationala Bucuresti

HotNews.ro
Orchestra Operei Nationale Bucuresti, Foto: Opera Nationala Bucuresti
Orchestra Operei Nationale Bucuresti, Foto: Opera Nationala Bucuresti

La mijlocul lunii aprilie, Opera Naţională Bucureşti invită publicul la o călătorie muzicală specială, alături de violoncelistul Marin Cazacu, violonista Simina Croitoru şi violistul Carol Mai-Antal. Concertul simfonic se desfășoară sub genericul “Romantismul, între virtuozitate şi mesaj”, va avea loc miercuri, 16 aprilie, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului.

Dirijorul Ovidiu Bălan şi cei trei instrumentişti de excepţie, acompaniaţi de Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, vor prezenta două lucrări importante (Poemul simfonic “Don Quijote”, în Re major, op. 35 şi Concertul nr. 1 în Re Major pentru vioară şi orchestră, op. 6), din creaţia a doi compozitori a căror notorietate a răzbătut peste veacuri și peste granițe. Este vorba despre Richard Strauss, de la naşterea căruia anul acesta se împlinesc 150 de ani şi de celebrul violonist şi compozitor Niccolo Paganini, fascinant reprezentant al virtuozităţii interpretative.

Evenimentul va fi prezentat de muzicologul și jurnalistul Cătălin Sava.

Considerat unul dintre cei mai buni dirijori din Estul Europei, Ovidiu Bălan deține funcțiile de director executiv, director muzical și prim-dirijor al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău (din 1968), prim-dirijor al Filarmonicii din Ploiești (din 1995) și director muzical al Orchestrei Simfonice “Domenico Cimarosa” din Aversa, Italia (din 1996). După ce a studiat în străinătate cu personalităţi de primă mână ale lumii muzicale mondiale, Ovidiu Bălan a câştigat mai multe premii printre care Premiul Asociației de Teatru și Muzică din București (1975), Premiul Asociației Criticilor de Artă pentru interpretarea Simfoniei a IX-a de Beethoven (1979), iar în 1982 a fost decorat cu „Meritul Cultural” pentru activitatea artistică, recompensă urmată de Premiul „Maestru al Artelor” în Chișinău, Republica Moldova (1994). A primit și Premiul presei pentru cea mai bogată activitate artistică în Italia, în 2000. Printre performanţele sale se numără şi faptul că, în 1988, a fost invitat să dirijeze 42 de concerte în SUA, alături de Orchestra Simfonică din Constanța.

Violoncelistul Marin Cazacu este un artist a cărui notorietate este greu de egalat, publicul din ţară cunoscându-l datorită numeroaselor concerte susţinute în ultimii ani dar și prin promovarea valorilor tinerei generații, de la soliști și până la fondarea Orchestrei Naționale de Tineret. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii “George Enescu” şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori. Cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Marin Cazacu a fondat cvartetul “Cellissimo”, formaţia “Violoncellissimo”, Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, este director fondator al Orchestrei naţionale de tineret, participă în numeroase jurii internaționale şi are numeroase înregistrări, apreciate de public şi de presă. Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).

Tânăra violonistă Simina Croitoru s-a născut într-o familie de muzicieni şi încă din copilărie a dovedit un talent ieşit din comun, câştigând premiul I la toate concursurile naţionale la care a participat. Laureată a unor competiţii internaţionale (“Jeunesses Musicales”, Bucureşti – 1999, “Rovere d’Oro”, San Bartolomeo – 2003, “W.A. Mozart”, Târgovişte – 2004, “Cornelia Bronzetti”, Câmpina – 2005 etc.), ea susţine recitaluri pe scene din Bucureşti şi colaborează cu orchestre precum Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Simfonică Bucureşti, Orchestra “Sonderhausen” (Germania), orchestrele din Braşov, Oradea, Ploieşti, Galaţi, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj, Bacău etc. A participat, de asemenea, la o serie de turnee artistice şi a susţinut concerte în Italia, Austria, Germania, Elveţia, Cehia, Ungaria, Turcia. Simina Croitoru este studentă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde studiază vioara cu tatăl său, prof.univ.dr. Gabriel Croitoru.

Şef de partidă violă la Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, violinistul Carol Mai-Antal este din 2010 şi artist colaborator la Palatul Artelor “Regina Sofia” din Valencia (Spania). De-a lungul timpului, el a colaborat şi cu Filarmonica Naţiunilor şi Filarmonica de Cameră, orchestre din Germania.

Format sub îndrumarea profesorului Ştefan Gheorghiu la Conservatorul din Bucureşti, Carol Mai Antal s-a specializat cu artiştii cunoscuţi precum Petru Munteanu, Wolfgang Marshner, Remus Azoiţei, Vladimir Spivakov. Pe lângă activitatea din Orchestra Naţională Radio, Carol Mai-Antal susţine numeroase recitaluri în diverse ansambluri camerale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro