Calendarul național de vaccinare 2023. Ce vaccinuri sunt recomandate copiilor, mai ales că unele școli și grădinițe solicită, la început de an școlar, fișa de vaccinare
Bebelușii și copiii ar trebui să primească, încă din prima zi de viață și până la vârsta de 14 ani, vaccinurile incluse în Calendarul național de vaccinare, realizat de Ministerul Sănătății. Vaccinurile incluse în calendar sunt doar recomandate, deoarece România nu are o lege care să prevadă obligativitatea vaccinării. Cu toate acestea, sunt școli și grădinițe care solicită, la înscriere, și fișa de vaccinare a copilului. Vezi în articol cum arată Calendarul național de vaccinare în acest an și la ce vârstă ar trebui administrat fiecare vaccin.
Costul tuturor vaccinurilor care figurează în Calendarul Național de Vaccinare este suportat, teoretic, de către statul român. Practic însă, în țara noastră au existat și cazuri când o parte dintre aceste vaccinuri au lipsit temporar din maternități sau de la medicii de familie, iar părinții copiilor au fost nevoiți să le cumpere.
În România, vaccinarea se face conform Calendarului Național de Vaccinare, elaborat de Ministerul Sănătății:
1. Vaccin hepatitic B (Hep B)
Unde?
Se administrează în maternitate
Când?
În primele primele 24 de ore de viață.
2. Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)
Unde?
în maternitate
Când?
În primele 2-7 zile de viață.
3. Vaccin hexavalent vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccin pneumococic
Unde?
Se administrează la medicul de familie
Când?
La vârsta de 2 luni
Vaccinul hexavalent este asigurat de stat, în timp ce vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în Calendarul național de vaccinare în funcție de fondurile disponibile.
4. Vaccin hexavalent vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccin pneumococic
Unde?
La medicul de familie
Când?
La vârsta de 4 luni.
Vaccinul hexavalent este asigurat de stat, în timp ce vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în Calendarul național de vaccinare în funcție de fondurile disponibile.
4. Vaccin hexavalent vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccin pneumococic
Unde?
La medicul de familie
Când?
La vârsta de 11 luni.
Vaccinul hexavalent este asigurat de stat, în timp ce vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în Calendarul național de vaccinare în funcție de fondurile disponibile.
5. Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR)
Unde?
la medicul de familie
Când?
La vârsta de 12 luni.
6. Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR)
Unde?
La medicul de familie
Când?
La vârsta de 5 ani – 7 ani.
7. Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI
Unde?
la medicul de familie
Când?
La vârsta de 6 ani.
Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.
8. Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI
Unde?
La medicul de familie
Când?
La vârsta de 8 ani
Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).
9. Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular DTPa pentru adulți
Unde?
la medicul de familie
Când?
La vârsta de 14 ani
Elevi la școală / Foto: Agerpres
Ce adeverințe medicale sunt solicitate de creșe, grădinițe și școli: fișa de vaccinări, printre ele
Adeverințele medicale pentru copii – adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări – sunt necesare numai la înscrierea unui nou ciclu de învățământ pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Toți ceilalți copii nu trebuie să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice la începerea noului an școlar, potrivit Ministerului Sănătății.
Adeverințele medicale solicitate de școli, creșe și grădinițe la începutul noului an școlar se eliberează gratuit în cabinetele medicilor de familie, a informat vineri Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023, arată Ministerul Sănătății.
Potrivit Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, la înscrierea în creșă/grădiniță sunt necesare următoarele documente:
- adeverința medicală de înscriere în colectivitate, modelul din Anexa nr. 16.1 (împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului – Anexa 16.2) – eliberată de medicul de familie.
La înscrierea în clasa pregătitoare:
- dacă copilul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
- dacă copilul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
La înscrierea în clasa a IX-a:
- dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală conform modelului prevăzut la Anexa nr. 16.3 – eliberate de medicul școlii frecventate;
- dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
În cazul transferului între diferite unități de învățământ:
- dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu: fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă – eliberată de medicul școlar;
- dacă antepreșcolarul/preșcolarul/elevul a frecventat o creșă/grădiniță/școală fără cabinet medical propriu: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.
La revenirea din vacanțe nu se va solicita antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic.
De asemenea, în mediul rural, acolo unde nu există cabinete medicale și cabinete medicale stomatologice în unitățile de învățământ preuniversitar, asistența medicală prevăzută la alin. (1) se realizează prin medicii de medicină de familie/generală și medicii stomatologi din localitățile respective sau din localități apropiate, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății către autoritățile administrației publice locale, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Foto: Dreamstime.com.