Sari direct la conținut

Calul troian din Schengen: Pactul secret făcut de Viktor Orban cu Vladimir Putin la Moscova

HotNews.ro
Premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, la Kremlin, 5 iulie 2024. FOTO: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
Premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, la Kremlin, 5 iulie 2024. FOTO: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Premierul Viktor Orban a deschis ușa Schengen pentru rușii și bielorușii care vor să meargă să lucreze în Ungaria, simplificând condițiile de intrare pentru aceștia. Decizia a fost luată în urma vizitei pe care șeful Guvernului de la Budapesta a făcut-o la începutul lunii la Moscova, relatează Deutsche Welle, conform de The Moscow Times și RFE/RL’s Russian Service.

Ungaria a adăugat rușii și bielorușii la așa-numitul program „Cardul Național”, care permite străinilor și familiilor acestora să lucreze în Ungaria timp de doi ani, cu posibilitatea de a-și prelungi șederea după trei ani.

DW scrie că acest lucru a fost făcut „fără prea mult zgomot” după vizita premierului ungar Viktor Orban la Moscova.

Anterior, acest program era disponibil doar pentru cetățenii din Ucraina și Serbia, dar începând cu 9 iulie a fost extins la cetățenii din Rusia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Macedonia de Nord și Muntenegru, potrivit publicației independente ruse Meduza.

Deținătorii „cardului național” din Ungaria pot călători în țările UE fără controale suplimentare de securitate, a declarat eurodeputatul german Serghei Lagodinsky într-un interviu acordat publicației germane RND.

Spionii Kremlinului, în UE?

El a vorbit despre „marea îngrijorare” că spionii Kremlinului ar putea intra în Uniune Europeană aparent pentru a lucra în Ungaria. În același timp, ar fi greșit să „stigmatizăm fără discernământ toți cetățenii ruși”, a adăugat europarlamentarul din Grupul Verzilor.

Publicaţia germană RND a relatat la începutul acestui an că Budapesta se așteaptă ca aproximativ 65.000 de migranți și familiile acestora să intre în țară.

Ca răspuns la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, mai multe țări ale blocului comunitar au închis complet intrarea rușilor.

Orban a numit vizitele sale la Kiev și Moscova o „misiune de pace”. După întâlnirea cu acesta, Vladimir Putin a declarat că Rusia și Ungaria au semnat noi acorduri de cooperare în domeniul energiei nucleare, agriculturii și industriei chimice.

Parlamentul European a condamnat dur vizita premierului ungar la Moscova, numind-o o încălcare a principiilor politicii externe a UE.

„Conducerea Rusiei este hiper-rațională”

Declarațiile făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad, la sfârșitul săptămânii trecute, au înfuriat Polonia, sugerându-i să iasă din Uniunea Europeană şi să facă o uniune cu președintele rus Vladimir Putin şi cu alte state autoritare, dacă nu este mulţumit de deciziile UE şi NATO.

Conducerea Rusiei este una „hiper-raţională”, iar Ucraina nu va putea niciodată să-şi îndeplinească visul de a deveni membră a UE sau a NATO, a susținut premierul Ungariei, Viktor Orban, în discursul său de la Băile Tuşnad, conform Reuters.

„Nu prea înţeleg de ce Ungaria mai vrea să rămână membră a unor organizaţii care îi displac atât de mult şi care se presupune că o tratează rău. De ce nu formează el (Orban) o uniune cu Putin şi cu unele state autoritare de acest tip? Principiul de bază este că, dacă nu vrei să fii membru al unui club, te poţi retrage oricând. Este cu siguranţă o politică antieuropeană, antiucraineană şi antipoloneză în acest moment”, a punctat ministrul adjunct de externe de la Varşovia, Władysław Teofil Bartoszewski.

Replica a venit rapid din partea ministrului de externe de la Budapesta, care a transmis diplomaţiei de la Varşovia că probabil „adevărul doare”, dar şi că „s-a umplut paharul” şi nu mai tolerează „provocările şi ipocrizia” actualului guvern polonez.

Într-o postare pe Facebook, Peter Szijarto a reluat acuzaţia premierului Viktor Orban că Polonia dă dovadă de ipocrizie, pentru că în timp ce acuză Ungaria că importă petrol din Rusia, ea însăşi face acelaşi lucru.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, duminică, despre laudele la adresa conducerii „hiper-raţionale a Rusiei” și despre noile atacuri la adresa UE lansate din România de premierul ungar Viktor Orban. „Voiați să-i interzic să vină pe teritoriul României?”, a reacționat prim-ministrul României.

Cei doi premieri au avut o întâlnire informală în cadrul căreia Orban i-a promis lui Ciolacu că va pune aderarea completă a României la Schengen pe agenda UE, în această toamnă, conform Digi24.

Rușii, sancționați de UE

De la începutul războiului în Ucraina, în 24 februarie 2024, UE a impus o serie de sancțiuni împotriva a peste 2.200 persoane și entități din Rusia, lista fiind deschisă chiar de liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Măsurile restrictive constau în interdicții de călătorie pentru persoanele fizice, înghețarea activelor pentru persoanele fizice și entități și interdicția de a pune fonduri sau resurse economice la dispoziția celor incluși pe listă.

De asemenea, UE a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului, Iranului și Coreei de Nord având în vedere sprijinul acordat de aceste state Rusiei în contextul agresiunii militare împotriva Ucrainei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro