Sari direct la conținut

Campania „Săptămâna de patru zile” va lansa un proiect pilot în Marea Britanie privind munca flexibilă

HotNews.ro
Muncitori emigranți în agricultură în UK, Foto: MediaWorldImages / Alamy / Alamy / Profimedia
Muncitori emigranți în agricultură în UK, Foto: MediaWorldImages / Alamy / Alamy / Profimedia

Activiștii care militează pentru introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile pregătesc un nou proiect-pilot privind munca flexibilă, în speranța că noul guvern laburist din Marea Britanie va fi mai receptiv la schimbările în modul de lucru al oamenilor, relatează The Guardian.

Proiectul-pilot propune companiilor să se înscrie în campanie pentru a începe în noiembrie programul-pilot, urmând ca rezultatele să fie prezentate guvernului în vara anului 2025.

Campania pentru o săptămână de lucru de patru zile – în mod esențial, fără pierderi salariale – a luat amploare în ultimii ani, în special după ce pandemia a schimbat așteptările cu privire la locul și momentul în care oamenii lucrează. Un total de 61 de companii au luat parte la primul proiect pilot din Regatul Unit în 2022. Dintre acestea, 54 l-au menținut un an și jumătate mai târziu. Alte proiecte au fost derulate în Germania, Portugalia, Spania și Islanda.

Cel mai recent test va examina și alte politici de lucru flexibile, inclusiv o săptămână de lucru mai scurtă, ore flexibile de începere și de terminare a programului, o săptămână de nouă zile sau ore comprimate, atunci când oamenii lucrează același număr de ore, dar în mai puține zile.

Noul proiect pilot va fi derulat de campania britanică „Săptămâna de 4 zile“ și de compania de consultanță în domeniul muncii flexibile Timewise, iar formarea va începe în septembrie. Cadrele universitare de la Universitatea Cambridge, Boston College și Autonomy Institute vor oferi sprijin pentru cercetare.

Fosta guvernare conservatoare din Marea Britanie a fost ostilă ideii unei săptămâni de patru zile de muncă. Atunci când consiliul districtual South Cambridgeshire a testat această schimbare, ministrul de atunci al administrației locale, Lee Rowley, i-a scris liderului controlat de liberal-democrați, cerându-i consiliului să „pună capăt imediat experimentului”.

Joe Ryle, directorul campaniei „Săptămâna de patru zile” a declarat că speră ca un guvern laburist să fie mai receptiv la schimbarea practicilor de lucru.

„Cu un nou guvern laburist, schimbarea este în aer și sperăm să vedem angajatorii îmbrățișând această schimbare prin semnarea proiectului nostru pilot”, a spus el.

Spre deosebire de 2019, Partidul Laburist condus de Keir Starmer nu a inclus o săptămână de patru zile în manifestul său pentru alegerile generale de săptămâna trecută. Cu toate acestea, politica se bucură de sprijinul unora dintre cei mai puternici membri ai noului cabinet, precum și al influentului sindicat Unison.

Săptămâna de șase zile era norma în epoca victoriană a Regatului Unit, dar ascensiunea sindicatelor și salturile uriașe în productivitate au permis ca weekendul de două zile să devină norma. Susținătorii săptămânii de patru zile spun că aceasta poate îmbunătăți și mai mult productivitatea și retenția personalului și poate reduce absențele angajaților.

INTERVIURILE HotNews.ro