Cancelarul austriac Sebastian Kurz sprijină Nord Stream 2: „Oricine crede că noul gazoduct ar fi doar în interesul Rusiei, greșește”
Disputa în jurul gazoductului Nord Stream 2 s-a încins din nou, în contextul condamnării lui Alexei Navalnîi, în urma căreia SUA si UE vor să impună noi sancțiuni Rusiei. Din vecinătatea Germaniei s-au ridicat însă voci care susțin continuarea proiectului. Potrivit cancelarului austriac, Sebastian Kurz, gazoductul este în interesul multor țări din UE. „Oricine crede că noul gazoduct ar fi doar în interesul Rusiei, greșește”, a spus el la finele săptămânii trecute, citat de publicația austriacă Die Presse.
Kurz nu vrea să lege finalizarea gazoductului Nord Stream 2 de posibile sancțiuni pentru condamnarea în Rusia a opozantului politic Alexei Navalnîi. Într-un comentariu pentru Die Welt am Sonntag, politicianul ÖVP a salutat faptul că guvernul german continuă să nu renunțe la proiect. Potrivit acestuia, conducta este un „proiect european” și în interesul multor țări ale UE.
Kurz a mai precizat că, în ciuda tuturor diferențelor, „dialogul cu Rusia” al UE este important. El e convins că Germania, Austria și alte țări europene vor beneficia de pe urma proiectului.
În același timp, el a cerut o reacție in cazul opozantului politic rus, Alexei Navalnîi. Acesta a fost condamnat marțea trecută la trei ani și jumătate de închisoare, pentru presupusa încălcare a condițiilor de probațiune, într-un dosar penal din 2014. Cancelarul austriac a cerut eliberarea sa și a descris verdictul împotriva lui Navalnîi ca fiind „inacceptabil”.
Acordul franco-german
Vineri, cancelarul german Angela Merkel a declarat la o conferință de presă comună cu președintele francez Emmanuel Macron că sancțiunile unor persoane din Rusia ar putea fi prelungite din cauza condamnării lui Navalnîi. Ea a adăugat însă că poziția guvernului german în problema continuării gazoductului rămâne aceeași. Macron a cerut un acord strâns între Germania și Franța, privitor la Nord Stream 2.
Gigantul rusesc de gaze Gazprom implementează proiectul de construcție Nord Stream 2 împreună cu partenerii săi europeni. Două linii ale gazoductului cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi sunt instalate de pe coasta Rusiei, prin Marea Baltică, până în Germania. Din cauza amenințărilor cu sancțiuni din partea SUA, lucrarea a fost suspendată în 2019 și reluată în decembrie 2020.
Oferta secretă a vicecancelarului german
ONG-ul german Deutsche Umwelthilfe (DUH) a publicat o scrisoare secretă a vicecancelarului social-democrat și ministru federal de finanțe, Olaf Scholz, în care este vorba despre Nord Stream 2 și oferta făcută SUA, dacă se abțin de la boicotul proiectului. În scrisoare, Scholz oferă subvenționarea importului de gaze de fracking americane, cu un miliard de euro din fonduri de la bugetul german.
Scholz a trimis scrisoarea în luna august a anului trecut, omologului său de atunci, Steven Mnuchin. Despre această ofertă a scris și reputata publicație Zeit online, în 16 septembrie 2020, însă fără un ecou substanțial.
Acum, DUH a postat documentul în Internet. Guvernul federal a refuzat până acum să facă publică scrisoarea sau să confirme existența acesteia. „Pentru a putea dovedi în cele din urmă, în mod clar, acordul secret oferit, DUH a decis să publice documentul original pe care l-a primit acum”, și-a justificat organizația de mediu abordarea.
Trei piloni de energie
Scrisoarea publicată de DUH e adresată personal secretarului de trezorerie al președintelui Donald Trump. În aceasta e vorba de „trei piloni” care, din perspectiva candidatului la cancelar al SPD, sunt esențiali pentru o înțelegere a problemelor energetice europene, a gazoductului Nord Stream 2 și a importurilor de gaze lichefiate.
„Atașată este o așa-numită non-paper mai lungă, adică o anexă secretă, în care acest lucru este explicat mai detaliat”, precizeaza DUH.
În cadrul acesteia, Scholz oferă creșterea cu un miliard de euro a sprijinului guvernului german, pentru construirea terminalelor de gaze lichefiate pe coasta germană a Mării Nordului. Acestea sunt menite a facilita importurile de gaze provenite din fracking, din SUA.
Se promite, de asemenea, sprijinul german pentru asigurarea tranzitului rusesc de gaze prin Ucraina și securitatea aprovizionării în Polonia și alte țări. În schimb, SUA ar trebui să renunțe la sancțiunile împotriva conductei Nord Stream 2 din Rusia în Germania. Cu toate acestea, SUA nu au făcut-o, până acum.
Critica ecologiștilor
Directorul executiv al DUH, Sascha Müller-Kraenner, l-a acuzat pe Scholz de o „afacere dubioasă” pe cheltuiala terților și de „importul de gaz murdar de fracking”. „Protecția climei este, se pare, doar ceva de formă pentru vicecancelar și este sacrificată de bunăvoie acestui dublu acord în favoarea lobby-ului pentru gaze”, a criticat el.
Această „afacere” ar duce la emisii de CO2 de 130 de milioane de tone, favorizând „proiecte extrem de dăunătoare mediului și climei, irosind banii contribuabililor și extinzând și mai mult infrastructura de gaze naturale”, constată și expertul DUH, Constantin Zerger. „Guvernul federal sacrifică protecția climei pentru proiecte de gaze fosile”, este de părere acesta.