Cancelarul Scholz, acuzat în Germania că alimentează propaganda rusă: „Putin nu înțelege decât semnele de forță”
Cancelarul german Olaf Scholz este sub tirul criticilor opoziției conservatoare care l-a acuzat că a contribuit la propaganda Moscovei prin convorbirea telefonică avută vineri cu președintele Vladimir Putin, informează AFP.
Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt al partidului conservator CDU pentru domeniul politicii externe, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk că Vladimir Putin va considera apelul primit de la Scholz ca fiind „mai degrabă un semn de slăbiciune decât de forță”.
Nemulțumirile opoziției din CDU
El i-a reproșat cancelarului că a contribuit la „succesul propagandei” Kremlinului din considerente de politică internă germană. Vineri, Scholz a discutat la telefon timp de o oră cu Putin, pentru prima dată după aproape doi ani.
În urma ruperii coaliției guvernamentale în cursul săptămânii trecute, Scholz trebuie să se prezinte în alegeri în luna februarie. După ultimele sondaje, partidul său social-democrat, SPD, este cotat la 15%, cu mult în urma CDU/ CSU (32%).
Olaf Scholz a vrut îndeosebi „să se înțeleagă, în Germania, că este dispus la negocieri, la dialog”, l-a acuzat Hardt.
În timpul convorbirii, cancelarul a cerut Rusiei să arate „vointa de a începe negocieri cu Ucraina pentru o pace justă și durabilă”, potrivit unui comunicat al guvernului german. Cotidianul Der Spiegel scrie, citând surse guvernamentale, că șeful guvernului de la Berlin a vrut să-l confrunte pe Putin cu realitatea războiului și opinia critică pe care unele țări le au față de Rusia.
Însă pentru Jürgen Hardt, convorbirea nu a avut efectul scontat asupra lui Putin care nu înțelege „decât semnele de forță”, precum amenințarea creșterii masive a ajutorului militar pentru Ucraina. „Nu a făcut nicio propunere concretă nouă, nici nu a fixat un cvasi-ultimatum”, a spus Hardt.
Secretarul general al SPD, Matthias Miersch a justificat apelul telefonic al cancelarului, afirmând că ese important să se facă progrese diplomatice în conflictul ucrainean.
Ce a discutat Scholz cu Putin
În timpul convorbirii de vineri, Olaf Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina şi să demareze negocieri cu Kievul, în prima sa discuţie telefonică cu preşedintele rus după doi ani de zile.
„Cancelarul a cerut Rusiei să arate disponibilitate pentru negocieri cu Ucraina cu scopul obținerii unei păci juste și durabile. El a subliniat hotărârea de neclintit a Germaniei de a susține Ucraina în apărarea împotriva agresiunii Rusiei câtă vreme este necesar”, se spune într-un comunicat al cancelariei de la Berlin.
Într-un comunicat de la Kremlin se spune că Putin a evocat „o degradare fără precedent” a relațiilor dintre cele două țări, pe care a pus-o pe seama acțiunilor neprietenoase ale Germaniei.
Pe de altă parte, Putin s-a arătat dispus să reia livrările de gaze către Germania. „A fost subliniat faptul că Rusia și-a îndeplinit cu strictețe obligațiile din tratate și cele contractuale din sectorul energetic și este pregătită pentru o colaborare reciproc avantajoasă, dacă partea germană este interesată”.
În ce privește negocierile cu Ucraina, comunicatul Kremlinului precizează: „Posibilele înțelegeri trebuie să ia în considerare interesele Federației Ruse în domeniul securității, să înceapă de la noile realități teritoriale și, cel mai important, să elimine cauzele principale ale conflictului”.
Ucraina a denunțat prima convorbire telefonică dintre cancelarul german Olaf Scholz și președintele rus Vladimir Putin ca fiind „o tentativă de împăciuire” a Moscovei, informează AFP.
„Conversațiile cu dictatorul rus nu aduc în sine nicio valoare adăugată pentru obținerea unei păci juste”, a afirmat, într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Ghiorghi Tihi, care a cerut „acțiuni concrete și puternice care să-l constrângă la pace, nu convingere și tentative de împăciuire”. Tihi a mai spus că președintele Putin vede „tentativele de împăciuire drept un semn de slăbiciune”.