Cancerul de prostată, depistat printr-un simplu test de salivă. Rezultatele sunt mai precise decât testul de sânge
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de salivă care ar putea „schimba situaţia” în ceea ce priveşte cancerul de prostată la nivel mondial, prin depistarea mai devreme a bolii, prin detectarea cazurilor în care bărbaţii prezintă un risc ridicat şi prin evitarea tratamentelor inutile pentru ceilalţi, scrie The Guardian, preluat de News.ro.
Se estimează că numărul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer de prostată la nivel mondial se va dubla până la 2,9 milioane pe an până în 2040, iar numărul deceselor anuale va creşte cu 85%. Acesta este deja cea mai frecventă formă de cancer masculin în peste 100 de ţări. Diagnosticul timpuriu este esenţial, dar experţii spun că testele standard actuale de sânge PSA pot rata bărbaţii care au cancer şi îi pot face pe alţii să treacă prin tratamente inutile sau prin verificări şi scanări suplimentare inutile.
Acum, cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra (ICR) şi de la Royal Marsden NHS Foundation Trust par să fi găsit o alternativă mai bună. Un studiu arată că noul lor test de salivă, care presupune colectarea unei probe de ADN în câteva secunde, este mai precis decât testul standard actual de sânge. Rezultatele vor fi prezentate în acest weekend la cea mai mare conferinţă despre cancer din lume.
„Cu acest test ar putea fi posibil să schimbăm situaţia în ceea ce priveşte cancerul de prostată”, a declarat Ros Eeles, profesor de oncogenetică la ICR. „Am demonstrat că un test simplu şi ieftin de salivă pentru a identifica bărbaţii cu risc mai mare din cauza constituţiei lor genetice este un instrument eficient pentru a depista cancerul la timp”.
Testul cu salivă, verificat pe 6.000 de bărbați
Oamenii de ştiinţă şi medicii au dezvoltat testul salivei după ce au studiat ADN-ul a sute de mii de bărbaţi. Acesta funcţionează prin căutarea semnalelor genetice din salivă care sunt legate de cancerul de prostată.
În cadrul studiului Barcode 1, cercetătorii au recrutat peste 6.000 de bărbaţi europeni pentru a face testul cu salivă. Toţi au fost recrutaţi de la cabinetele medicilor de familie şi aveau vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani – o vârstă la care riscul de cancer de prostată este crescut. După ce saliva a fost colectată, testul a calculat scorul de risc poligenic (PRS) al fiecărui bărbat. Acest scor se bazează pe 130 de variaţii genetice din codul ADN care sunt legate de cancerul de prostată.
La cei cu cel mai mare risc genetic, testul a dat mai puţine rezultate fals pozitive decât testul PSA, a detectat persoane cu cancer care ar fi fost ratate doar de testul PSA şi a detectat o proporţie mai mare de cancere agresive decât testul PSA, a precizat ICR.
Îmbătrânirea populaţiei şi creşterea speranţei de viaţă înseamnă că numărul bărbaţilor în vârstă din întreaga lume care trăiesc mai mult timp este în creştere. Deoarece principalii factori de risc pentru cancerul de prostată – cum ar fi vârsta de 50 de ani sau mai mult şi antecedente familiale ale bolii – sunt inevitabili, experţii consideră că va fi imposibil să se prevină creşterea numărului de cazuri prin simpla schimbare a stilului de viaţă sau prin intervenţii în domeniul sănătăţii publice.