Sari direct la conținut

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: Ar însemna desființarea unuia dintre partide / Ce spune despre Mircea Geoană

HotNews.ro
Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul președinte Traian Băsescu spune că scenariul în care PSD și PNL ar avea candidat comun la alegerile prezidențiale ar implica „desființarea” unuia dintre partide. Despre Mircea Geoană posibil candidat la Cotroceni, Băsescu a spus că, deși toata lumea are impresia că ar fi o soluție, nu este.

  • „În varianta candidat comun PSD-PNL, ar trebui desființarea unuia din partide partid. Să vedem care dintre ele. Discutăm de PNL, cel mai mare partid din dreapta, și PSD, cel mai mare partid din stânga.
  • Dacă unul nu va avea candiudat, trebuie să meargă la Autoritatea Electorală să scrie în registru „desființat”.
  • Nu ai cum, e imoral în primul rând să spui „hai să negociem un președinte”. Atunci de ce mai mergem noi la vot? Nu ai cum să negociezi și președintele”, a declarat Băsescu, marți seara, la Digi 24.

Ce spune Traian Băsescu despre Mircea Geoană candidat la alagerile prezidențiale

Traian Băsescu spune că, în opinia sa, Mircea Geoană nu este o soluție, „deși toată lumea crede că ar fi o soluție”, iar adversarii politici ai actualului secretar general al NATO vor aminti despre toate momentele controversate din viața sa.

Pe lângă problemele penale ale lui Ionuț Costea, cumnatul lui Geoană, condamnat la închisoare, Băsescu a amintit episodul „cu ceasurile primite de la Vanghelie și duse la DNA” sau „când i-a ținut ziua fiicei pe iaht”. „Păi așa arată profilul unui președinte socialist?”, s-a întrebat Băsescu.

Fostul președinte a amintit și că l-a învins de două ori în alegeri pe Mircea Geoană, la Primăria Capitalei și apoi în alegerile prezidențiale.

„El zice că acele alegeri au fost furate. Nu i le-a furat nimeni. A avut sprijinul tuturor, marile trusturi de presă îl susțineau, partidele s-au coalizat contra mea așa încât ajunsesem să am căte un reprezentant doar în secțiile de votare”, a mai spus Băsescu.

Despre comasarea alegerilor: Va fi îngrozitor din punct de vedere al posturii în care se vor afla aleşii

Fostul preşedinte a criticat decizia de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale, spunând că, timp de şase luni, va exista un primar ales, dar şi un primar în funcţie, iar „cei aflaţi în funcţie vor râde de cei proaspăt aleşi şi le vor spune că nu vină prin primărie, că nu au nicio treabă, sunt simpli civili şi se pot ocupa de agricultură, de crescut păsări”.

  • „Nu spune nimeni că e bine să ai patru rânduri de alegeri într-un an, dar, în acelaşi timp, trebuie să ai în vedere că specificul electoral în România nu face compatibile alegerile pentru Parlamentul European cu alegerile locale, mai ales când sunt devansate.
  • Gândiţi-vă cum va fi în România până în luna octombrie, că mandatele aleşilor locali se termină în octombrie, deci luna iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, şase luni, vom avea un primar ales, un primar în funcţie, un consiliu ales, un consiliu în funcţie.
  • E o mare problemă de autoritate, pe de o parte, pe de altă parte, o mare problemă de credibilitate.
  • Oricum, timp de şase luni, cei aflaţi în funcţie vor râde de cei proaspăt aleşi. Le vor spune: „băieţi, voi deocamdată nu veniţi prin primărie, că nu aveţi nicio treabă, sunteţi simpli civili. Poate vă puteţi ocupa de agricultură, de crescut păsări în timpul ăsta, dar nu veniţi pe la primărie, chiar dacă aţi fost aleşi că nu aveţi mandat.
  • Nouă ni se termină mandatul în octombrie. Va fi îngrozitor, îngrozitor din punct de vedere al posturii în care se vor afla aleşii”, a afirmat Traian Băsescu.

PSD și PNL au convenit în 21 februarie comasarea europarlamentare cu cele locale și candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European. În calculele PSD și PNL, alegerile prezidențiale ar urma să fie devansate și să se desfășoare în septembrie.

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană este în continuare prima opțiune la vot la alegerile prezidențiale, din postura de candidat independent, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu – 18,9% și Diana Şoşoacă – 14%, George Simion şi Nicolae Ciucă, conform unui sondaj realizat în urmă cu o lună de INSCOP la comanda News.ro.

În varianta în care ar candida şi liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, procentele ar scădea în special pentru candidații PSD, Marcel Ciolacu şi AUR, George Simon.

CITEȘTE ȘI: Vasile Dîncu: Cred ca se va ajunge la candidat comun PSD-PNL la prezidențiale / Ce spune despre varianta Mircea Geoană

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro