Sari direct la conținut

Cantitatea impresionantă de muniție pe care Coreea de Nord a furnizat-o Rusiei pentru a lovi Ucraina

HotNews.ro
Vladimir Putin si Kim Jong Un in timpul vizitei presedintelui rus in Coreea de Nord, din 18-19 iunie 2024 / FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia
Vladimir Putin si Kim Jong Un in timpul vizitei presedintelui rus in Coreea de Nord, din 18-19 iunie 2024 / FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Coreea de Nord a furnizat Rusiei 1,6 milioane de obuze de artilerie în perioada august 2023 – ianuarie 2024. Această concluzie, scrie The Washington Post, poate fi făcută pe baza datelor obținute de organizația non-profit C4ADS, care se ocupă cu probleme de securitate globală, de la o sursă anonimă dintr-o companie rusă de transport și logistică.

Potrivit C4ADS, în această perioadă, 74 de mii de tone de marfă au fost livrate din două orașe portuare din Extremul Orient rus către 16 așezări din vestul Federației Ruse, la granița cu Ucraina, ceea ce corespunde greutății a 1,6 milioane de obuze de artilerie de calibrul celor folosite de trupele ruse . La destinațiile lor, aceste încărcături au fost marcate ca „muniție”.

Coreea de Nord nu este identificată în mod direct ca fiind țara de origine a acestor încărcături, dar plecarea lor din orașele portuare din Orientul Îndepărtat coincide cu momentul sosirii acolo a navelor care vin din Coreea de Nord.

Publicația notează că aceasta este o dovadă indirectă serioasă a livrării de muniții din Coreea de Nord către Rusia, care a fost discutată în mod repetat în Occident.

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Coreea de Nord în perioada 18-19 iunie, semnând în timpul vizitei un acord privind un „parteneriat cuprinzător”. Acest document, notează The Washington Post, printre altele, oferă motive formale pentru furnizarea de muniție din Coreea de Nord către Rusia. În acest context, Kim Jong-Un și-a anunțat sprijinul deplin pentru războiul Rusiei din Ucraina. 

Acest pact de apărare reciprocă ar putea avea ramificații pentru războiul Rusiei din Ucraina. Este neclar deocamdată cât de mari.

„Ar putea Rusia să implice Coreea de Nord mai mult în acest conflict, invocând atacurile ucrainene asupra unor orașe rusești precum Belgorod sau a unor regiuni anexate pe care le consideră acum teritoriu rusesc?”, întreabă o analiză BBC.

Statele Unite și aliații săi au spus deja că se tem că Rusia ar putea oferi ajutor pentru programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord, care sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, și au acuzat Phenianul că a furnizat rachete balistice și obuze de artilerie pe care Rusia le-a folosit în războiul său din Ucraina.

INTERVIURILE HotNews.ro