Sari direct la conținut

Caras-Severin – judetul haosului politic

"Romania libera editia Transilvania Banat"

Alianta „D.A.” din Caras-Severin este macinata de conflicte interne intre grupurile de putere formate in primele luni de dupa alegeri, asa cum se intampla si in PSD altadata. Liderii celor doua partide care compun alianta nu pot trece peste orgolii si se afla intr-o permanenta competitie pentru atragerea a cat mai multi alesi locali. Nici PSD nu se simte mai bine.

Unii dintre liderii social-democrati au intrat si ei in jocul „fratiei intereselor” si si-au pierdut reflexele politice de partid de Opozitie.

Tonul neintelegerilor este dat de presedintii filialelor celor doua partide aflate la guvernare: presedintele filialei PD, Sorin Frunzaverde, si presedintele organizatiei PNL, Gavril Soran. Pana nu demult, disensiunile dintre acestia se transpuneau si in relatia dintre institutiile pe care le conduceau.

Soran era prefect al judetului (dar a renuntat pentru a ramane in politica), iar Frunzaverde este presedinte al CJ. Cei doi au negociat „la sange” toate functiile din judet, batalia ducandu-se mai ales pe acelea care pot aduce bani. Astfel, PD a preluat Finantele, iar PNL a primit padurile, cea mai buna afacere in judet.

Un alt conflict, chiar daca de mai mica amploare si ceva mai discret, se consuma si la varful Primariei Resita, intre primarul Liviu Spataru (PNL) si viceprimarul Tiberiu Padurean (PD).

La un moment dat, democratul a spus in Consiliul Local ca sectia de gospodarire a orasului se afla intr-o situatie foarte grea din cauza lipsei de combustibil si a afirmat ca exista un contract de achizitie cu firma unui apropiat al lui Spataru.

La randul sau, viceprimarul Dorinel Hotnogu (PNL) nu este nici el fericit dupa ce primarul, coleg cu el de partid, i-a retras o parte din atributii, inclusiv pe aceea de sef al comisiei pentru repartitia locuintelor ANL.

De departe, insa, cel mai interesant conflict din interiorul PNL se poarta intre presedintele Gavril Soran si primarul Spataru. Soran, care a renuntat la conducerea Prefecturii tocmai pentru a-si mentine influenta in organizatie, l-a „eliminat” pe edil din toate functiile de conducere din partid.

Prin urmare, in filiala se inregistreaza o situatie unica in tara: primarul resedintei judetului nu detine nici o functie de conducere in partidul din care face parte.

PNL, in umbra PD?

La nivel judetean, PNL este depasit in competitia cu PD. Fostul prefect Gavril Soran, orgolios din fire, nu s-a putut adapta la conditia de „remorca” a presedintelui CJ, Sorin Frunzaverde.

Astfel, in batalia pentru primariile din judet, liderul liberal nu a „ademenit” decat 3 primari de la alte formatiuni politice, in timp ce Frunzaverde, folosindu-se de banii veniti de la Guvern pentru inundatiile din Banat, a acaparat 12.

De altfel, intre vicepresedintele PNL al CJ Caras-Severin, Horia Irimia, si presedintele democratilor se poarta un adevarat razboi mediatic, cei doi intrecandu-se in declaratii despre bunul mers al treburilor administrative din Caras-Severin. Sorin Frunzaverde este seful absolut al filialei PD si nu are parte de „dizidente” fatise in interiorul organizatei judetene.

De altfel, el conduce filiala cu „mana de fier”, astfel incat posibilele „comploturi” sunt anulate inainte de a se produce.

Avand in vedere modul autoritar in care Frunzaverde conduce PD Caras-Severin, nu se poate vorbi despre disensiuni in interiorul partidului, insa este usor de observat faptul ca el este un adevarat maestru la provocarea de disensiuni in interiorul Aliantei „D.A.”, mai precis „asmute” democratii impotriva celor din PNL.

Gurile rele sustin ca fiecare reuniune a conducerii PD Caras-Severin se sfarseste cu un „sprit” prelungit la Camera de Comert si Industrie din judet, aflata sub controlul direct a lui Frunzaverde si a vicepresedintelui filialei democratilor, primarul orasului Otelu Rosu, Simion Iancu.

Acestuia i-a fost promis un post de consilier prezidential in cazul in care Traian Basescu devenea presedinte al Romaniei.

Relatiile dintre PNL si PD se anunta in continuare deosebit de tensionate. Liderii celor doua partide par mai degraba preocupati de satisfacerea intereselor politice pe care le au, decat de „scoaterea” judetului din criza social-economica in care a ajuns.

Nici in PSD situatia nu este prea clara. Liderul filialei, Ion Mocioalca, este cunoscut ca un apropiat al presedintelui CJ, motiv pentru care acesta nu isi permite sa il atace politic pe Frunzaverde. De altfel, si liderul PD l-a sustinut pe Mocioalca in lupta pentru sefia organizatiei judetene a social-democratilor, alegeri desfasurate anul trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro