Caravana filmului românesc în Republica Moldova
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chisinău cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei din România si al Arhivei Nationale de Filme – Cinemateca Română organizează joi, 31 martie 2011, orele 18.00, la Centrul Cultural Gaudeamus din Chisinău, proiectia filmelor Scene de la Unirea cu Basarabia (1918), regia si imaginea Constantin Ivanovici si Ecaterina Teodoroiu (1978) regia Dinu Cocea. Evenimentul avea loc în cadrul programului „Caravana filmului românesc în Republica Moldova – Cinemateca Română la Chisinău” si va marca Unirea Basarabiei cu România. Proiectia va fi însotită de o prezentare făcută de istoricul Svetlana Suveică.
Scene de la Unirea cu Basarabia (1918, r. si im. Constantin Ivanovci) este documentar-document de scurt metraj care contine imagini de la Unirea Basarabiei cu România. Filmul are doar 4 minute.
Ecaterina Teodoroiu (1978, r. Dinu Cocea) film premiat de ACIN in 1978 pentru coloana sonora are in distributie pe : Stela Furcovici (Ecaterina Teodoriu), Ion Lupu (Gheorghe Mănoiu), Mihai Mereuţă (Bătrânul), Ion Caramitru (Doctorul Mureşan), Cornel Coman (Colonelul Jipa). Filmul a obtinut Diplomă de onoare pentru debut pentru actrita Stela Furcovici in rolul Ecaterinei Teodoroiu.
Film istoric. Toamna anului 1916. Tânăra învăţătoare Ecaterina Teodoroiu se întoarce acasă, la Târgu Jiu. Războiul a izbucnit, armata română ţine greu piept trupelor germane şi austro-ungare. Hotărăşte să se înroleze voluntar, e repartizată în cadrele Crucii Roşii, deşi ea vrea să lupte efectiv, pe front. Activitatea de infirmieră de campanie, alături de neobositul chirurg Mureşan, e o experienţă brutală şi dureroasă. După moartea fratelui ei într-una din lupte, Ecaterina reuşeşte să ajungă până la generalul Dragalina, opţinând promisiunea de a pleca pe front, înrolată fiind chiar în unitatea în care luptase fratele ei. În luptele de la Filiaşi este grav rănită la ambele picioare. Îngrijită cu devotament de doctorul Mureşan şi datorită unei excepţionale voinţe, eroina, decorată acum cu „Virtutea militară”, îşi învinge suferinţa, reînvaţă să meargă şi va pleca din nou pe front.
Svetlana Suveică – doctor în istorie (1999, Universitatea „Al. I Cuza” din Iaşi), conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, Chişinău. Ţine cursuri la istoria contemporană a românilor şi a spaţiului sud-est-european, metodologia cercetării istoriei, istoria şi societatea americană. Beneficiar a numeroase burse de schimb de experienţă didactică, precum şi a diverselor granturi de cercetare în arhivele din România, Ungaria, Rusia, Marea Britanie, SUA. Preocupările ştiinţifice constante pentru istoria spaţiului românesc interbelic s-au materializat prin publicarea a două monografii şi a mai multor studii în revistele de specialitate. Monografia Basarabia în primul deceniu interbelic (1918-1928): modernizare prin reforme (Chişinău: Pontos, 2010) este prima lucrare care îşi pune drept scop analiza complexă a proceselor modernizatoare ale vieţii economice, politice şi sociale din ţinut.
Intrarea publicului este liberă.