Care sunt cele trei mize ale Acordului PSD-PNL pentru prezidențiale. „Prima este scoaterea din joc a lui Mircea Geoană”
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au bătut palma pentru organizarea alegerilor prezidențiale pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar în spatele înțelegerii liderii politici din PNL și PSD recunosc un acord pe termen mai lung. O miză o reprezintă eliminarea rapidă a lui Mircea Geoană din cursa pentru prezidențiale, spun surse din Coaliție, pentru HotNews.
Acordul realizat, joi, la Palatul Victoria vine după o lună de declarații belicoase între liderii PNL și PSD și contradicții privind data alegerilor prezidențiale. Liberalii au respins varianta organizării scrutinului în septembrie, ceea ce l-a obligat pe Marcel Ciolacu să accepte un compromis. Nicolae Ciucă a recunoscut că acest conflict a fost „parte a negocierilor politice”.
„Prima miză a înțelegerii este scoaterea din joc a lui Mircea Geoană. Înțelegerea PSD–PNL îi poate duce pe Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu în turul al doilea. Lasconi, Simion și Geoană au șanse mici să prindă turul al doilea în aceste condiții”, au declarat surse din conducerea Coaliției pentru HotNews.ro
Un lider PNL s-a declarat „amuzat” că în timpul negocierilor din Coaliție a fost „aruncat un ”sondaj cu Geoană pe primul loc în cursa pentru prezidențiale”. Referirea viza un sondaj INSCOP, publicat joi dimineață.
Mircea Geoană a postat și el un mesaj pe Facebook în care anunță că „după lupte seculare, rămâne cum am stabilit, anul 2024 este anul independenților în România!”
„Dacă privim cu pragmatism ecuația alegerilor prezidențiale, este limpede că în turul al doilea nu pot ajunge decât candidații PNL și PSD. Așa a fost la toate alegerile prezidențiale de până acum și asta ne confirmă sondajul CURS. Candidații partidelor mici sau cei independenți nu au nicio șansă, pentru că alegerile prezidențiale sunt în primul rând o competiție între partide și apoi o competiție între persoane”, a fost poziția lui Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.
Tandem Ciolacu – Ciucă sau între PSD și PNL
Calculele Coaliției indică faptul că pentru a intra în turul al doilea un candidat are nevoie de aproape două milioane de voturi. PSD și PNL au obținut peste două milioane de voturi fiecare la alegerile locale.
Scenariul vizează, în final, apariția unui tandem.
„Principala miză este ca PSD și PNL să aibă candidații în turul al doilea. Vor fi doi candidați, liste separate pentru parlamentare, dar ideea unui tandem nu este exclusă. Sunt două variante posibile, scenarii pe masă: Ciucă nu intră în turul al doilea și se poate încheia un acord cu PSD dacă obține funcția de premier pentru PNL, sau amândoi intră în turul al doilea, un partid va avea premierul, celălalt va da președintele”, au dezvăluit surse din PNL și PSD participante la discuția de la Palatul Victoria.
Potrivit surselor citate, un acord se va semna sau negocia, cel mai probabil, după primul tur al alegerilor prezidențiale. Și din tabăra social-democrată informațiile converg spre „o colaborare a guvernării dincolo de 2024”.
De la guvernare pentru stabilitate, la guvernarea pentru reforme
A treia miză este ca PSD și PNL să se afle, în continuare, la Palatul Victoria, după 2024, dublat de reforme. Cuplul guvernamental ar putea să fie întărit de prezența UDMR.
„Despre UDMR vorbiți mai mult cu cei de la PSD”, a spus ironic un lider PNL, arătând că Marcel Ciolacu a păstrat o linie de comunicare activă cu Kelemen Hunor după ieșirea Uniunii de la guvernare.
Dacă în 2022, cuvântul de bază pentru justificarea Coaliției PSD – PNL a fost stabilitatea, în 2024 „fundamentul îl constituie ideea de reformă”.
„Fără reforme profunde România nu mai poate continua. Statul se prăbușește. Reforma administrativă este obligatorie, iar discuțiile din Coaliție sunt ca ea să se realizeze fără modificarea Constituției. Avem nevoie de reformă în multe domenii, fără reforme nu pute să vorbim despre aderarea la OECD (n.r. – Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică)”, a declarat un lider din Coaliție după negocierile de la Palatul Victoria.
Nicolae Ciucă le-a spus apropiaților că o colaborare cu PSD pentru următorul ciclu electoral este aproape „inevitabilă”. Și social-democrații admit că guvernarea PSD-PNL este „prima variantă” după prezidențiale.
Liberalii vor să atragă „tot ce e de dreapta”
Surse din conducerea PNL au recunoscut că „este imposibil ca Elena Lasconi să nu candideze la prezidențiale”, dar miza o constituie PMP și Forța Dreptei.
„Dacă USR renunță la alianța cu Tomac și Orban, membrii PMP sunt o țintă pentru PNL. Nu uitați că a existat o propunere și înainte de europarlamentare pentru o fuziune PMP – PNL. Discuțiile vor continua până la prezidențiale. Oamenii lui Orban vor fi luați pe persoană fizică, nu se va ajunge la o fuziune cu Forța Dreptei. În funcție de fiecare, se poate ajunge la o revenire în PNL”, au explicat surse din conducerea PNL.
Liderii Coaliției au stabilit în ședința de joi ca atacurile între partide să înceteze, iar primii care au primit interdicție la atacuri sunt membrii Guvernului pentru a ține „Executivul departe de lupta politică”.
VEZI ȘI: