Sari direct la conținut

Care sunt, în funcție de domenii, cele mai bune universități din România / Top internațional

HotNews.ro
Studenți în amfiteatru, Foto: Inquam Photos / George Călin
Studenți în amfiteatru, Foto: Inquam Photos / George Călin

​România are nouă universități în topul Shanghai pe domenii și subdomenii. Clasamentul, publicat vineri, ia în considerare o serie de indicatori precum: rezultatele cercetărilor, colaborarea internațională, calitatea cercetării, premii academice internaționale obținute și altele.

În top se regăsesc următoarele universități din România:

  • Universitatea din București (UB) – subdomeniile Științele Pământului (loc între 301-400 la nivel internațional) și Matematică ( 201-300);
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) – subdomeniile Știința și Ingineria Energiei (201-300), Ecologie (401-500) și Matematică (201-300);
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) – subdomeniile Tehnologie Medicală (151-200), Sănătate Publică (151-200) și Medicină Clinică (101-150);
  • Universitatea Politehnica din București (UPB) – subdomeniul Matematică (401-500);
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) – subdomeniile Științe Veterinare (201-300), Știința și Tehnologia Alimentației (151-200);
  • Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca – subdomeniile Farmacie și Științe Farmaceutice (201-300), Stomatologie și Științe orale (201-300) și Medicină Clinică (401-500);
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – subdomeniul Matematică (401-500);
  • Universitatea din Craiova – subdomeniul Matematică (301-400);
  • Universitatea Transilvania din Brașov (UniTBv) – subdomeniile Științe Agricole (301-400), Științe Biologice Umane (201-300) și Matematică (401-500).

Pe locurile cele mai bune se clasează UMFCD din București, care este inclusă în top 150 universități la nivel mondial în subdomeniul Medicină Clinică, iar în subdomeniile Tehnologie Medicală și Sănătate Publică se situează în top 200.

Rezultate remarcabile a înregistrat și USAMV din Cluj-Napoca, care este în top 200 în subdomeniul Tehnologia Alimentației.

De remarcat este că în subdomeniul Matematică apar în top șase universități românești, în următoarea ordine: UBB, UB, Universitatea Craiova, UPB, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și UniTBv.

Rectorul UBB: „Rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități”

Rectorul UBB, Daniel David, spune că se confirmă ce spunea el atunci când în topul Shanghai Global (diferit de cel publicat astăzi) nu apărea nicio universitate din România.

  • „Rezultatele clasamentului Shanghai pe domenii în România confirmă ceea ce spuneam când România a ajuns să nu aibă nicio universitate în clasamentul Shanghai global, și anume că universitățile care se pot profila foarte bine la nivel global sunt mai ales cele din sau cu zonele bio-medicale.
  • Într-adevăr, exceptând poate contribuțiile UBB la știința și ingineria energiei și la matematică (aici și ale altor universități românești), celelalte prezențe românești sunt strâns legate, direct sau conex, mai ales cu zonele bio-medicale.
  • Așadar, de la universități cu astfel de componente și cu un număr mare de angajați în aceste domenii putem spera o revenire mai rapidă a României în clasamentul Shanghai, UBB urmând, așa cum am anunțat, să se dezvolte, la rândul ei, în această direcție. Sigur, revenind la clasamentul pe domenii, asta nu scutește toate domeniile relevante să facă eforturi pentru a fi poziționate în acest clasament pe domenii”, a spus rectorul UBB conform unui comunicat de presă.

Daniel David a punctat și faptul că aceste topuri sunt utile, însă nu reflectă complet „complexitatea unei universități”.

„În fine, din păcate clasamentul Shanghai include și publicații din unele zone “open science” și cu indicatori scientometrici (ex. factor de impact) criticați internațional și în România, astfel încât trebuie înțeles în acest context, în care, ca semnatari ai strategiei COARA a Comisiei Europene, semnalăm că trebuie să înțelegem că rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități și că acestea trebuie văzute doar prin această logică”, susține rectorul UBB.

În clasamentul Shanghai pe domenii și subdomenii din acest an se regăsesc peste 1.900 de universități din cele aproximativ 5.000 de instituții de învățământ superior din 104 țări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro