Sari direct la conținut

Cartea Craii si mortii de Dan Stanca se lanseaza la libraria Dalles

HotNews.ro
Craii si mortii de Dan Stanca, Foto: Cartea Romaneasca
Craii si mortii de Dan Stanca, Foto: Cartea Romaneasca

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 18.30, la Libraria Dalles (B-dul N. Balcescu nr. 18) din Bucuresti, va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de Dan Stanca, Craii si mortii, aparut in colectia „Proza” a Editurii Cartea Romaneasca. La evenimentul de lansare sunt invitati Dan C. Mihailescu si Sorin Lavric.

Moderatorul evenimentului va fi Daniel Cristea-Enache, informeaza editura.

„Craii si mortii este un roman vindecator, cum marturiseste insusi Dan Stanca, scris cu speranta in forta eliberatoare a cuvintului. Dupa cum cei trei crai taumaturgi, veniti de la Rasarit, au reusit sa infaptuiasca miracolul promis, si „scriitorasul” Horia Stanciu va spune o poveste uluitoare, cu ramificatii ezoterice, la sfirsitul careia va iesi din scena, tot miraculos, rupind lanturile unui trecut ignobil. Toti – Diana, muza cruda, frizind sociopatia, cei trei crai de timpuri noi: Pasadia, Pirgu, Pantazi…, tot trecutul – vor ramine sub domnia efemerului, iar el, sub mantia cavalerilor de Malta, va disparea fara sa i se mai dea vreodata de urma.”

Potrivit declaratiei lui Sorin Lavric: „scrisul lui Dan Stanca e act implacabil de supunere la o constringere interioara, un chin secret ce tine de o obscura predestinare de gena. De aceea talentul nu-i vine dintr-o virtuozitate capatata prin exercitiu, nici dintr-o ambitie docta hranita de visari adinci: talentul ii vine din coercitia rasei pe care o poarta in vine, rasa unui scriitor pe care il damnam in viata, ca sa ne laudam cu el dupa moarte. Pina atunci insa, alura distrasa a acestui inadaptat cronic ii va confirma destinul precar: linie stearsa care isi va atinge apoteoza mai tirziu, cind biografia se va inchide.”

Dan Stanca a debutat editorial cu romanul Vintul sau tipatul altuia.

A lucrat multi ani la cotidianul Romania libera, unde a publicat sute de articole. De asemenea, prezenta sa in presa culturala, de la Romania literara la Luceafarul si de la Apostrof la Convorbiri literare, acopera un interval de peste doua decenii. Vocatia sa este insa aceea de romancier. A publicat pina in prezent 17 romane, dintre care amintim: Morminte stravezii, Muntele viu, Ritualul noptii, Mila frunzelor, Mut, Cei calzi si cei reci, Noaptea lui Iuda, Mutilare, A doua zi dupa moarte, Ultima biserica, Apocalips aminat. I s-a decernat de doua ori Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania si in alte doua rinduri a fost nominalizat la aceeasi distinctie. A primit premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, a fost premiat, de asemenea, de revistele Ateneu si Flacara. Romanul sau Noaptea lui Iuda a fost nominalizat la premiul Cartea Anului al revistei Romania literara in 2007. Romanul Morminte stravezii a fost tradus in limba maghiara in 2011, la Editura Napkut din Budapesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro