Sari direct la conținut

Cazul Danileț: Comisia Europeană, "serioasă îngrijorare" privind sancționarea disciplinară a unor magistrați

HotNews.ro
Comisia Europeană, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Comisia Europeană, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Comisia Europeană reacționează în cazul excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Danileț și a sancționării disciplinare de către CSM a altor cinci magistrați spunând că „asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre în temeiul tratatelor și un element cheie al statului de drept”. „Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români”, a declarat pentru HotNews.ro un purtător de cuvânt al CE.

  • „Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români. Asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre în temeiul tratatelor și un element cheie al statului de drept.
  • Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui sarcină este apărarea independenței justiției, este responsabil de aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraților privind organizarea și funcționarea justiției, precum și a normelor care se aplică vieții private.
  • Rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare au ridicat și preocupări structurale legate de Inspecția Judiciară, care rămân de rezolvat.
  • Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape această situație – inclusiv alte cazuri în curs – în contextul Mecanismului de cooperare și verificare și al raportului privind statul de drept”, a afirmat, marți, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Reamintim că Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis luni excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, invocând „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Decizia nu este definitivă, iar Danileț a anunțat că o va ataca la instanța supremă.

Magistratul spune că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.

În urma deciziei de luni, Danileț nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu, el fiind suspendat până la o decizie a instanței supreme, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Craiu.

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț – considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD – a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului.

Secția pentru judecători a CSM este condusă de Bogdan Mateescu, președinte al Consiliului, iar votul acestuia a înclinat balanța, în timp ce Inspecția Judiciară este condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri.

Alături de Cristi Danileț,alți cinci judecatori de la Secția Penală a Curții de Apel Constanța au fost sancționați luni de Secția pentru judecători a CSM. Aceștia au judecat dosare cu nume grele precum Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, Roșu Iancu Tiberiu sau dosarul Beirut/ George Karam. Este vorba despre Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro