Sari direct la conținut

Cazul Skripal: Rezidenții din Salisbury au fost avertizați că există mai multe locuri contaminate cu agentul neurotoxic Noviciok

HotNews.ro

Agentul neurotoxic Noviciok, folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, ar putea să mai fie prezent în diverse locuri din Salisbury, a avertizat un om de știință guvernamental, citat deBBC.

Ian Boyd a avertizat că anumite cantități ale agentului nerotoxic Noviciok ar putea să mai fie prezente în unele locuri, în timp ce oamenii și-au exprimat frustrarea față de închiderea continuă a mai multor localuri.

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) a comunicat că „o cantitate mică” din neurotoxină a fost folosită în atac, iar substanța a fost livrată „în formă lichidă”.

Zona principală a contaminării a fost casa lui Serghei Skripal, iar alte locuri includ garaje de ambulanțe, restaurantul Zizzi și barul Mill din centrul orașului Salisbury.

Neurotoxina nu se evaporă și nu dispare în timp, conform experților și este nevoie de o curățare intensă cu substanțe caustice pentru a putea fi eliminată.

Demersurile pentru decontaminare, care se estimează că vor dura mai multe luni, au început deja în nouă locații, printre care restaurantul Zizzi și cafeneaua Mill.

Fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă dintr-un parc pe 4 martie.

Iulia, în vârstă de 33 de ani, a fost externată din spital la începutul acestei luni. Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, se află încă internat, însă doctorii spun că se recuperează.

Guvernul britanic susține că Rusia se află în spatele atacului, dar Moscova neagă vehement orice implicare.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro