Sari direct la conținut

Ce aliat al Moscovei reprezintă cea mai mare amenințare pentru Kiev. „Afectează cu adevărat intensitatea luptelor. Nu putem face nimic deocamdată”

HotNews.ro
Ce aliat al Moscovei reprezintă cea mai mare amenințare pentru Kiev. „Afectează cu adevărat intensitatea luptelor. Nu putem face nimic deocamdată”
Soldați ucraineni în poziție de luptă, pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, pe 26 iulie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Șeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, spune că, dintre aliații Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă” pentru Kiev din cauza livrărilor masive de obuze de artilerie către Rusia, care le foloseşte pe frontul din Ucraina, scrie AFP.

„Dintre toţi aliaţii Rusiei, cea mai mare problemă a noastră este Coreea de Nord, pentru că, odată cu volumul de produse militare pe care le furnizează, acestea afectează cu adevărat intensitatea luptelor”, a spus Butanov, sâmbătă, în cursul conferinţei Yalta European Strategy, la Kiev.

Autorităţile nord-coreene „furnizează volume uriaşe de muniţie de artilerie (…), iar acest lucru este critic pentru noi. Din păcate, (…) nu putem face nimic deocamdată”, a declarat influentul general Budanov.

„Faptul că furnizează şi rachete balistice este neplăcut, dar mai puţin grav din cauza cantităţii mai mici”, a mai spus generalul Budanov.

Bombele ghidate, „o problemă uriaşă în prima linie a frontului”

Statele Unite şi Coreea de Sud au acuzat Phenianul că furnizează Rusiei muniţii şi rachete pentru a sprijini invadarea Ucrainei, declanşată în februarie 2022. Phenianul respinge aceste acuzaţii, dar organizaţia de anchetă Conflict Armament Research a afirmat în această spătămână că analizele resturilor arată că „rachete produse în acest an în Coreea de Nord sunt folosite în Ucraina”.

Budanov a mai afirmat că Rusia a făcut „progrese considerabile” în producţia de rachete balistice Iskander şi a crescut „de câteva ori” numărul de bombe ghidate cu planare, arme pe care armata rusă le foloseşte pentru a lovi ţinte civile şi militare în Ucraina.

„Vedem acum în mod clar utilizarea masivă a rachetelor Iskander-M în întreaga Ucraină, în timp ce bombele ghidate reprezintă o problemă uriaşă în prima linie a frontului, unde sunt lansate împotriva trupelor ucrainene”, a spus el.

Generalul a estimat că Rusia va încerca, totuşi, să pună capăt războiului „înainte de 2026” pentru a evita să-şi vadă poziţiile slăbite din cauza acumulării problemelor economice cauzate în special de sancţiunile occidentale şi cele de mobilizare pe fondul unor importante pierderi pe front.

„Ce escaladare?”

Kirilo Budanov, al cărui departament este renumit pentru operaţiunile îndrăzneţe în adâncimea teritoriului Rusiei, a respins temerile occidentalilor cu privire la o escaladare a celui mai grav conflict armat din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Toate aceste dileme: va exista sau nu o escaladare? Ce escaladare? (…) Nu va fi niciuna”, a spus el, cerând occidentalilor să „nu le fie frică” să înarmeze mai bine Ucraina.

Epuizaţi după doi ani şi jumătate de război, ucrainenii vor continua să lupte, a asigurat generalul. „Luptăm pentru pământul nostru şi nu avem altă opţiune. Nu putem spune: „am obosit, gata, plec” (…). Acesta este punctul nostru forte”, a adăugat el. (Sursa: AFP/Agerpres)

INTERVIURILE HotNews.ro