Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 935: Atac cu bombă ghidată, în Harkov, soldat cu un mort și zeci de răniți / Trupele ucrainene avansează în Kursk, armata lui Putin continuă contraofensiva / Generalul Sîrskîi anunță un nou proiect pentru instruirea militarilor

LIVE Război în Ucraina, ziua 935: Atac cu bombă ghidată, în Harkov, soldat cu un mort și zeci de răniți / Trupele  ucrainene avansează în Kursk, armata lui Putin continuă contraofensiva / Generalul Sîrskîi anunță un nou proiect pentru instruirea militarilor
Tanc al soldaților ucraineni, pe un drum din apropierea graniței cu Rusia, în regiunea Sumî din Ucraina, pe 14 august 2024, pe fondul incursiunii din regiunea rusă Kursk. Sursa foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Un atac rusesc cu bombă ghidată a lovit duminică un bloc cu mai multe etaje din Harkov, provocând moartea unei persoane și rănirea a cel puțin 42 de oameni. Preşedintele Volodimir Zelenski este de părere că trupele ucrainene suferă pierderi mari deoarece armele occidentale sosesc prea lent. Potrivit ISW, trupele ucrainene avansează în regiunea rusească Kursk, în timp ce armata lui Putin au recâștigat teren și continuă contraofensiva.

Sinteza zilei:

Evenimentele de duminică, ziua 935 a războiului din Ucraina, LIVE:

O persoană a murit, iar alte cel puțin 42 sunt rănite în urma atacului rusesc cu bombă ghidată asupra unul bloc din Harkov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut încă o dată aliaţilor occidentali să autorizeze Kievul să lovească ţinte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene, după noul atac al forţelor ruse în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, scrie AFP, conform Agerpres.

Bilanțul răniților după atacul rușilor din Harkov a ajuns la cel puțin 41, potrivit guvernatorului regiunii

Ce ținte militare din Rusia ar putea viza Ucraina dacă primește undă verde să folosească rachete cu rază lungă de acțiune

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că liderul rus Vladimir Putin și lideri ca el ar putea redesena granițele țărilor lumii dacă Europa și alte țări nu sunt unite, potrivit Ukrainska Pravda, citând un interviu CNN.

„Trebuie să înțeleagă că războiul este aproape. (…) Altfel, dacă lumea nu va înțelege că trebuie să trăim în unitate, altfel Putin – sau oameni ca el, știți – poate diviza lumea și îi poate mânca bucățile ca pe o plăcintă și de aceea avem nevoie de această unitate”.

În anii trecuți, cei care doreau să descopere un oligarh rus își îndreptau atenția spre sud-estul Franței. Chiar și acum, când războiul declanșat de Kremlin continuă să facă ravagii în Ucraina, nimic nu s-a schimbat cu adevărat, deși acum ar trebui o atenție mai mare pentru a-i repera în Riviera Franceză pe acești oameni foarte bogați, majoritatea aflați pe lista sancțiunilor Uniunii Europene, scrie Politico. Citește despre aradisul oligarhilor ruși din Europa

Trupele ucrainene suferă pierderi mari, deoarece armele occidentale ajung prea încet pentru a echipa în mod corespunzător forțele armate în mod corespunzător, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru CNN într-un interviu difuzat duminică, relatează Reuters.

Rusia a câștigat teren în părți din estul Ucrainei, inclusiv în jurul orașului Pokrovsk. 

Zelenski a spus că situația din est este „foarte grea”, adăugând că jumătate din brigăzile Ucrainei de acolo nu sunt echipate.

„Așa că pierzi o mulțime de oameni. Pierzi oameni pentru că nu sunt în blindate… nu au artilerie, nu au cartușe de artilerie”, a spus Zelenskii, vorbind în engleză. 

CNN a spus că interviul a fost realizat vineri.

Generalul Sîrskîi: Armata ucraineană va lansa un nou proiect în lunile următoare pentru a îmbunătăți instruirea de bază a soldaților

Ucraina depune eforturi pentru a îmbunătăți calitatea instruirii militarilor săi, a anunțat duminică șeful armatei, generalul Oleksandr Sîrskîi, și va lansa noi planuri în lunile octombrie și noiembrie, informează The Kyiv Independent.

Într-o întâlnire de lucru recentă cu liderii militari și autoritățile responsabile cu instruirea militară, grupul a discutat problemele legate de instruirea militară și a discutat strategii pentru rezolvarea acestora, a afirmat Sîrskîi, într-o postare pe Facebook.

„Instructorii joacă un rol-cheie în calitatea antrenamentelor. Prin urmare, acordăm atenție maximă atragerii de instructori motivați, cu experiență de luptă. De asemenea, lucrăm la posibilitatea de a crea o școală de instructori, care va fi principala și singura sursă de instructori bine pregătiți”, a mai scris Sîrskîi.

„Lucrăm la creșterea duratei instruirii militare combinate de bază. Proiectul corespunzător va fi demarat în perioada octombrie-noiembrie a acestui an”, a adăugat el.

În iulie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata suferă de o lipsă de facilități de instruire pentru noii soldați.

„Având în vedere facilitățile de instruire, acestea nu sunt suficiente. Acestea sunt deja în curs de extindere”, a declarat Zelenski.

Parlamentul ucrainean a adoptat o lege actualizată privind mobilizarea, la jumătatea lunii aprilie, pentru a accelera mobilizarea în contextul războiului cu Rusia. Noua lege simplifică procesul de identificare a recruților eligibili și include sancțiuni suplimentare pentru cei care se eschivează de la încorporare și a intrat în vigoare pe 18 mai.

Cel puțin 35 de răniți, în urma unui atac al rușilor cu o bombă ghidată asupra unei clădiri din Harkov

Cel puțin 35 de persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite duminică, după ce o bombă ghidată rusească a lovit un bloc din orașul Harkov și a provocat un incendiu, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit The Kyiv Independent și Reuters.

Președintele Volodomir Zelenski a distribuit fotografii ale pagubelor pe canalul său e Telegram, spunând că operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare și că incendiul s-a extins la etajele 9-12 ale clădirii.

„O clădire rezidențială obișnuită, o clădire cu mai multe etaje, a fost lovită. Există un incendiu și dărâmături între etajele 9 și 12”, a adăugat el.

„Lumea trebuie să ajute la apărarea Ucrainei de avioanele militare rusești, de zecile de bombe ghidate care iau vieți de ucraineni în fiecare zi. Această teroare poate fi oprită”, a adăugat liderul ucrainean.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat că trei copii se numără printre cei 25 de răniți estimați inițial. Ulterior, acesta a ridicat bilanțul la 35 și a precizat că cel puțin trei răniți sunt în stare gravă. Mai multe persoane s-ar putea afla sub dărâmături, a precizat Sinegubov.

Cel puțin 1.500 de ferestre și zeci de mașini au fost avariate, a adăugat el.

Cu puțin timp înainte de acesta atac, primarul orașului, Igor Terekhov, a avertizat că Rusia a lansat mai multe bombe KAB (bombe ghidate).

Biroul lui Zelenski neagă informația conform căreia „planul de victorie” include o încetare a focului pe liniile existente

Un consilier al lui președintelui ucrainean a negat informațiille din presă care sugerează că noul „plan de victorie” al lui Volodimir Zelenski va include o încetare parțială a focului, calificându-l aceste informații drept „false”, scrie The Kyiv Independent.

Zelenski a declarat că va prezenta Statelor Unite, la sfârșitul acestei luni, în timpul unei întâlniri cu Joe Biden, un plan pentru victoria Ucrainei.

Răspunzând duminică unui articol publicat de ziarul german Bild, consilierul prezidențial pentru comunicații, Dmitro Litvin, a declarat pentru Ukrainska Pravda că informația este falsă.

„Bild a răspândit un fals”, a declarat Litvin. „Bild nu a văzut planul de victorie, iar dintre cele câteva persoane care sunt implicate în prezent de președinte în pregătirea planului de victorie, niciuna nu a vorbit cu Bild”, a precizat consilierul.

„Ucraina este împotriva oricărei înghețări a războiului, iar acest lucru este spus la toate nivelurile conducerii ucrainene. Și este important pentru noi ca Statele Unite să sprijine Planul de victorie al Ucrainei, nu capitularea sau înghețarea”, a spus Litvin.

El a adăugat că Statele Unite vor fi primul partener căruia i se va prezenta planul.

Până în prezent, oficialii ucraineni au păstrat secretul cu privire la detaliile planului.

Luna trecută, Zelenski a declarat că operațiunile Ucrainei din Kursk fac parte din planul său de victorie.

Celelalte aspecte ale planului includ participarea Ucrainei la infrastructura globală de securitate, presarea Rusiei, prin mijloace diplomatice, să pună capăt războiului, dar și un aspect economic, a declarat Zelenski, fără a dezvălui alte detalii.

Indiferent de deciziile luate de parteneri, Berlinul a exclus livrarea în viitor către Ucraina de armament cu rază lungă de acţiune informează duminică agenția de presă dpa.

Două perechi de bombardiere strategice rusești au efectuat duminică zboruri de antrenament deasupra apelor neutre ale Mării Chukchi și ale Mării Siberiei de Est, ca parte a exercițiilor Ocean-24, a anunțat Ministerul rus al Apărării, a informat duminică agenția de presă de stat TASS, informează Reuters.

Un aliat misterios s-a retras brusc dintr-o înțelegere prin care un sistem Patriot era trimis în Ucraina, scrie presa olandeză.

Șeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, spune că, dintre aliații Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă” pentru Kiev din cauza livrărilor masive de obuze de artilerie către Rusia, care le foloseşte pe frontul din Ucraina, scrie AFP.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 10 din cele 14 drone pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții, au declarat duminică forțele aeriane ucrainene, transmite Reuters.

De asemenea, aceasta a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că Rusia a lansat două rachete balistice Iskander M și o rachetă aeriană ghidată Kh-59 care au vizat regiunea sudică Odesa.

Racheta aeriană ghidată a fost distrusă, au declarat forțele aeriene, dar nu au precizat ce s-a întâmplat cu rachetele Iskander sau dacă au existat pagube ca urmare a atacului.

Forțele ucrainene au continuat să avanseze în raionul Glushkovsky din regiunea Kursk și au continuat operațiunile ofensive în zonă pe 14 septembrie, apreciază Institutul pentru Studiul Răboiului (ISW).

Imagini geolocalizate publicate la 13 septembrie arată forțele ucrainene operând în sudul Veseloye (la sud-vest de Glushkovo), iar un milblogger rus a afirmat că forțele ucrainene au cucerit așezarea.

Milbloggeri ruși au afirmat, de asemenea, că forțele ucrainene au avansat la vest de Medvezhye (la sud-vest de Glushkovo) și pe câmpuri la sud de Tetkino (la aproximativ 25 km sud-vest de Glushkovo) de-a lungul graniței cu regiunea Sumî.

Forțele ucrainene au continuat să avanseze la nord de Sudja, pe fondul continuării operațiunilor ofensive ucrainene în tot salientul lor din regiunea Kursk la 14 septembrie, potrivit unor surse rusești.

Forțele rusești au recâștigat recent teritoriu în regiunea Kursk și au continuat contraatacul pe 14 septembrie.

Imaginile geolocalizate publicate la 13 septembrie indică faptul că forțele ruse au intrat în vestul Lyubimovka în timpul unui asalt mecanizat de mărimea unei companii, iar un milblogger rus a afirmat că forțele ruse au avansat până la periferia de sud-vest a Lyubimovka, precum și în câmpurile de la nord-vest de Darino (la sud de Lyubimovka).

Un fost prizonier de război ucrainean descrie tortura la care a fost supus în timpul celor aproape doi ani în Rusia: „Puteam să-mi bag jumătate din degetul mic de la mână într-una din găurile din picior”

Andriy Kulko a petrecut un an, opt luni și 21 de zile fiind torturat în captivitatea rusă, un chin care a luat sfârșit doar atunci când a fost returnat Ucrainei într-un schimb de prizonieri în ianuarie, scrie publicația rusească independentă Novaya Gazeta.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 29 de drone pe care Ucraina le-a lansat peste noapte și care vizau șapte regiuni rusești, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

Cincisprezece dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina, în timp ce restul au fost distruse deasupra regiunilor Smolensk, Orlov, Belgorod, Kaluga și Rostov, a declarat ministerul pe Telegram.

Cu mai puțin de două luni până la alegerile prezidențiale din SUA, Joe Biden este „determinat” să lase lucrurile aranjate la Casa Albă în cazul în care fostul preşedinte al SUA Donald Trump va câştiga scrutinul.

Biden vrea să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, la sfârşitul lunii septembrie, a declarat, sâmbătă, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează AFP și News.ro.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de sâmbătă, ziua 934 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro