Ce este Ecografia Doppler și când este recomandată. Dr. Gabriela Drăgoi: Putem identifica venele cu probleme, astfel încât tratamentul să fie țintit și eficient
Ecografia vasculară sau ecografia Doppler reprezintă o modalitate de investigare a circulației sanguine atât arterială, cât și venoasă din organismul uman. Această investigație este complet nedureroasă, neinvazivă și nu presupune pregătire prealabilă. Se recomandă dacă ai episod brusc de edem al piciorului / picioarelor, eventual cu schimbarea la culoare a acestora, ai dureri zilnice la mers, crampe în spatele gambelor, blocaj al mușchilor, ai varice la nivelul picioarelor, după un consult de specialitate, spune dr. Gabriela Drăgoi, medic specialist chirurgie vasculară, cu competență de Ecografie Doppler, MedLife Spital Lotus (Ploiești).
Cum funcționează Ecografia Doppler? Este o procedură dureroasă?
Dr. Gabriela Drăgoi: Ecografia Doppler se bazează pe interpretarea unor unde de sunet emise de o sondă care se pune în contact cu pielea. La contactul undei de sunet cu vasul de sânge, pe ecran poate apărea atât imaginea vasului de sânge, cât și direcția și viteza sângelui din vas. Pe baza unor parametri putem constata diferite bolii ale circulației: vene dilatate, vene trombozate, artere dilatate anormal de mult, artere îngustate, plăci de aterom pe pereții arteriali. Această investigație este complet nedureroasă, neinvazivă și nu presupune pregătire prealabilă. În cele mai multe cazuri, investigația durează aproximativ 20 minute.
De menționat că este o investigație care are limitări, în cazuri selecționate precum pacienți cu obezitate morbidă, pacienți cu răni și ulcere cutanate, pacienți cu probleme cardiace severe, ori cu calcificări intense ale vaselor sanguine. În aceste cazuri rare se îndrumă pacientul către investigații suplimentare, mai ample și mai de detaliu.
Când se recomandă Ecografia Doppler?
Dr. Gabriela Drăgoi: Acest tip de ecografie se recomandă strict de către medicul de specialitate, în urma unui examen clinic. Pun accent pe acest fapt, întrucât mă întâlnesc deseori cu cazuri de pacienți îndrumați de medicul de familie pentru o ecografie vasculară, trecând peste partea de examinare clinică, care este foarte importantă.
Examinarea Doppler o recomandăm în următoarele cazuri:
- la pacienti suspecți de arteriopatie obliterantă (arterită) sau ischemie de picior pentru confirmarea diagnosticului
- la pacienți cu boală venoasă cronică pentru confirmarea diagnosticului
- la pacienți suspecți de tromboză venoasă profundă și pentru monitorizarea pacienților cu tromboză venoasă profundă
- la pacienți cu accident vascular cerebral suspecți de îngustări pe arterele carotide
- la pacienți cu fistule arterio-venoase pentru hemodializă în scopul evaluării fistulei
- în scopul tratamentului minim invaziv al varicelor.
Pentru a fi pe înțelesul tuturor cititorilor, recomand ecografia vasculară (Doppler) DUPĂ un consult de către medicul de Chirurgie Vasculară dacă:
- Relatează un episod brusc de edem al piciorului / picioarelor, eventual cu schimbarea la culoare a acestora
- Relatează dureri zilnice la mers, crampe în spatele gambelor, blocaj al mușchilor
- Prezintă varice la nivelul picioarelor
- Prezintă răni la nivelul degetelor sau gambelor
- Prezintă schimbări de culoare sau temperatură ale unui picior sau ale ambelor picioare
- La recomandarea medicului de specialitate
Care sunt avantajele ecografiei Doppler?
Dr. Gabriela Drăgoi: Este o metodă rapidă, neinvazivă, cu cost redus, care nu necesită pregătire prealabilă, post alimentar sau medicație anterioară, nu necesită internare și nu este nicidecum dureroasă.
Se poate repeta de câte ori medicul consideră că este necesar.
Ajută în diagnosticul, dar și urmarirea în timp a evoluției bolii în cazul pacienților vasculari. Ajută în tratamentul endovascular al bolii varicoase. Ajută în diagnosticul diferențial al edemelor de membre inferioare.
Ce afecțiuni se depistează cu ajutorul ecografiei Doppler?
Dr. Gabriela Drăgoi: Boala arterială periferică (arterita), o afecțiune foarte frecventă în țara noastră, dar și boala venoasă cronică cu formele sale: boala varicoasă, tromboza venoasă profundă, sindromul posttrombotic.
De asemenea, aceasta este utilă în diagnosticul bolii ocluzive cerebrovasculare (boală ce determină ingustările arterei de la gât) responsabilă de un procent mare din accidentele vasculare cerebrale.
Boala anevrismală, cu mărirea excesivă a unor segmente arteriale, cu risc crescut de rupere și sângerare masivă și alte complicații poate fi și ea depistată prin această investigație.
Urmărirea fistulelor în cazul pacientilor dializati este iarăși apanajul ecografiei Doppler.
Cum se pot trata aceste afecțiuni?
Dr. Gabriela Drăgoi: Dintre toate bolile vasculare enumerate mai sus doresc să pun accent pe tratamentul bolii venoase, în care această investigație este de mare utilitate.
Ecografia Doppler este instrumental prin care se pune diagnosticul de certitudine și cu care medicul poate “compila” harta venoasă a pacientului, poate identifica venele cu probleme, astfel încât tratamentul să fie țintit și eficient. Tratamentul bolii venoase este foarte complex, cuprinde atât terapie medicamentoasă, terapie mecanică, cât și terapia chirurgicală / intervențională. Aici vorbim de preparatele cu diosmină, hesperidină, oligomeri procianidolici și aescină pe de o parte, vorbim de terapia cu ciorapi medicinali, pe de altă parte, și nu în ultimul rând, vorbim de operația clasică de îndepărtare a varicelor, dar și de metodele moderne endovenoase precum metoda cu laser, radiofrecvența, aburi și scleroterapia.
Dintre toate metodele, cea care are scop 99% estetic este scleroterapia. Aceasta presupune injectarea unei substanțe speciale în venele vizibile sub formă de pânză de păianjen de la nivelul picioarelor. Această substanță “arde” pereții venei, transformând-o într-o ață fibroasă. Durata procedurii de scleroterapie este în jurul a 30 minute, întrucât există o doză maximă de substanță pe care o putem injecta fără a provoca efecte adverse. Scleroterapia este o manevră invazivă, însă acele folosite sunt cele mai subțiri existente. Majoritatea pacientelor nu acuză disconfort, însă recunosc că este un aspect subiectiv, strâns legat și de toleranța fiecăreia. Oricum, nu este o procedură care să necesite anestezie, și care, similar cu procedura de injectare a buzelor, presupune injecții repetate în stratul superficial al pielii.
Ca orice intervenție medicală, scleroterapia are și contraindicații, dar și efecte adverse, nedorite pe care le discutăm cu atenție cu pacientele noastre, înainte de a demara procedura.
Însă, per total, scleroterapia este o metodă foarte sigură, simplă, scurtă și eficientă de tratament a venelor inestetice de la nivelul picioarelor. Probabil că, la fel ca injectarile în buze, va deveni și foarte căutată la un moment dat, prin prisma faptului că efectele se văd aproape imediat, de aceea eu o recomand cu tărie tuturor pacientelor care doresc un aspect frumos, dar mai presus de toate, sănătos al picioarelor!
Dr. Gabriela Drăgoi tratează boala varicoasă atât chirurgical, cât și non-chirurgical în cadrul MedLife Spital Lotus din Ploiești. Consultația și anamneze, ecografia Doppler la nivelul carotidelor, membrelor inferioare sau superioare sunt servicii disponibile în regim ambulatoriu.
…..
Articol suținut de MedLife, o companie cu tradiție, care de-a lungul timpului a îndrăznit să țintească tot mai sus pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc.
Suntem cu un pas înainte în tot ceea ce înseamnă servicii medicale: complexitatea și calitatea actului medical, tehnologia din dotare și profesionalismul corpului medical.
Misiunea noastră este de a face România bine prin medicină și știință, prin informare și cunoaștere, dar și cu grijă și empatie. Pentru că medicina, așa cum o înțelegem noi, este cunoaşterea vieţii de la ştiinţă la emoţii.