Sari direct la conținut

Ce limite de încasări și plăți în numerar vor avea firmele care au popriri bancare pentru datorii la Stat

HotNews.ro
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Legislația în privința încasărilor și plăților în numerar se va modifica în cazul firmelor care au popriri bancare din cauza datoriilor la bugetul de Stat, conform unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală aflat în dezbatere la Ministerul Finanțelor.

Astfel, sunt introduse limite de numerar în anumite plafoane.

În cazul marilor companii pentru care s-au înființat popriri pentru obligatii bugetare al căror cuantum depășește suma de 40.000 lei, acestea vor putea face:

  • încasări în limita unui plafon zilnic total de 5.000 lei;
  • plăți în limita unui plafon zilnic total de 5.000 lei.

În cazul firmelor de categorie mijlocie, pentru care s-au înființat popriri pentru obligații bugetare al căror cuantum depășește suma de 20.000 lei, acestea vor putea face:

  • încasări în limita unui plafon zilnic total de 2.500 lei;
  • plăți în limita unui plafon zilnic total de 2.500 lei.

În cazul celorlalte categorii de debitori, cu excepția persoanelor fizice, pentru care s-au înființat popriri pentru obligatii bugetare al căror cuantum depășește suma de 10.000 lei:

  • încasări în limita unui plafon zilnic total de 1.000 lei;
  • plăți în limita unui plafon zilnic total de 1.000 lei.

Prevederile se vor aplica până la stingerea integrală a obligațiilor bugetare pentru care s-au înființat popriri.

Atenție, este vorba despre operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane.

Plafoanele obligațiilor bugetare datorate de contribuabili sunt similare cu cele peste care se inființează popririle.

*Textul propus reprezintă o derogare de la Legea nr. 70/2015, art. 3. întrucât la lit a) a acestui alineat se face referire la un plafon de încasări zilnic de 5.000 lei de la o persoană, prevederile lit. b) vizeaza un plafon de încasari zilnic de 10.000 lei de la o persoană, lit. c) vizează un plafon de plăți zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi, iar lit. d) face referire la un plafon de plăți zilnic total de 10.000 lei.

Astfel, se poate constata faptul ca noile prevederi vizează atât plafoane diferite, cât și legătura cu acestea nu se mai raportează la persoane, ci la plafon total zilnic de încasări și plăți.

Ministerul Finanțelor a observat că în perioada 2021-2023 au fost înființate popriri pentru obligații bugetare restante în valoare de 51 miliarde lei, din care s-au încasat numai 7 mld. lei, întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi.

INTERVIURILE HotNews.ro