Sari direct la conținut

Ce optiuni are in fata Trezoreria SUA daca nu se majoreaza plafonul de indatorare externa

HotNews.ro

In momentul in care se apropie fatidica de 17 octombrie, fara un acord in Congresul american optiunile administratiei Barack Obama pentru a evita o intrare a Statelor Unite in incetare de plati sunt pline de riscuri politice si haotice, scrie AFP.

Joi, Trezoreria americana nu va mai fi autorizata sa se imprumute si nu ii vor ramane decat 30 de miliarde de dolari disponibili pentru eventuale plati, potrivit secretarului Trezoreriei, Jack Lew.

Dar asta nu inseamna ca la aceasta data statul federal american, pentru prima oara in istoria sa, va intra in incetare de plati, incapabil sa achite pensiile, dobanzile pentru datorie sau salariile soldatilor.

„Este imposibil de prevazut cu precizie” o data, a explicat Jack Lew. Aceasta depinde „de enorme variatii ale cheltuielilor si ale veniturilor generate de impozite”. Astfel, Biroul pentru buget al Congresului (CBO) avanseaza o data limita cuprinsa in intervalul 22 – 31 octombrie. Think-tank-ul Bipartisan Policy Center, foarte avizat pe acest subiect, estimeaza data fatidica intre 18 octombrie si 5 noiembrie.

Primele facturi sunt cele pentru prestatiile sociale: pensiile, 12 miliarde de dolari, in 23 octombrie, platile pentru sistemul asigurarilor de sanatate pentru persoanele varstnice (Medicare), 18 miliarde in 1 noiembrie, si salariile si pensiile militarilor, in aceeasi zi, 12 miliarde de dolari.

In ceea ce priveste datoria externa, doua mari transe de refinantare a datoriei federale au scadenta in 24 si 31 octombrie, in valoare de 57 miliarde si 115 miliarde dolari.

Daca aceasta refinantare nu reprezinta o noua cheltuiala imediata pentru ministerul Finantelor, deoarece este vorba de emiterea de titluri cu aceeasi valoare, aceasta scadenta prezinta deja un risc.

„Operatiunea ar putea sa nu se produca in liniste”, afirma un analist al centrului. „Trezoreria va trebui sa plateasca mai scump in dobanzi pentru a atrage noi investitori. Este chiar posibil, chiar daca putin probabil, ca prea putini investitori sa se prezinte, fortand Trezoreria sa gaseasca banii” pentru a opera aceste refinantari.

In fine, una dintre scadentele cele mai delicate este cea a platii dobanzilor pentru datorii in valoare de 6 miliarde de dolari, in 31 octombrie. Pentru Trezorerie, se creioneaza doua scenarii: plati in urma unui ordin de prioritate arbitrar sau pe principiul „primul venit, primul servit”.

In ambele scenarii, este foarte probabil ca dobanzile la datorii sa fie platite cu prioritate. Un sistem informatic separat permite izolarea acestor plati, ceea ce nu este cazul pentru prestatiile sociale. Si se doreste cu orice pret evitarea unei unde de soc cu „potential catastrofic” al unei incetari de plati pe pietele financiare, dupa cum a subliniat Lew.

Dar a arbitra in favoarea datoriei mai degraba decat pentru pensiile fostilor luptatori ar fi extrem de costisitor din punct de vedere politic. „Realitatea va fi haotica: cu alegeri nedrepte, Trezoreria alegand castigatorii si perdantii”, spune Bipartisan Policy Center.

Cealalta optiune avuta in vedere, care a fost deja invocata in cazul crizei similare din vara lui 2011 drept „cea mai putin rea dintre solutii”, ar fi pentru Trezorerie sa astepte sa intre suficiente impozite in conturi pentru a plati scadentele cu intarziere.

Acest proces ar antrena o cascada de intarzieri si o dureroasa incertitudine pentru americanii care isi asteapta pensiile, salariile. Aceasta in conditiile in care de aproape doua saptamani sute de mii de functionari sunt in somaj fortat in urma inchiderii partiale a serviciilor federale, cauzata de impasul bugetar din Congres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro