Sari direct la conținut

Ce pensii militare plătește MAI: Câți polițiști au sub 3.000 de lei, câți primesc mai mult și ce se schimbă din luna octombrie

HotNews.ro
Ceremonie Academia de Poliție / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Ceremonie Academia de Poliție / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Casa de pensii sectorială a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) plătește în prezent pensii militare către 113.105 de beneficiari, iar 13% dintre aceștia încasează sub 3.000 de lei, au precizat pentru HotNews.ro oficialii MAI. Pensiile militare mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, începând cu veniturile lunii octombrie, la fel ca restul pensiilor din sistemul public, dar schimbarea fiscală va aduce un plus de 100 de lei și celor cu pensii mai mari.

Casa de Pensii Sectorială a MAI a achitat pensii militare de stat mai mici de 3.000 lei unui număr de 14.699 beneficiari, în timp ce pentru 98.406 beneficiari pensiile achitate sunt mai mari de 3.000 de lei, au precizat pentru HotNews.ro oficialii MAI.

  • „Cu privire la cum vor fi afectate pensiile care se vor achita în luna octombrie 2024 față de cele achitate în luna septembrie 2024 privind creşterea plafonului de neimpozitare la 3.000 lei, vă comunicăm faptul că impozitul reținut din pensii în luna octombrie va fi mai mic cu 10.022.051 lei”, se arată în răspunsul MAI.

Casa de Pensii Sectorială a MAI asigură plata pensiilor militare de stat, a altor drepturi şi prestații prevăzute în legi speciale, pentru militarii, polițiștii şi funcţionarii publici cu statut special ale căror raporturi de serviciu au încetat din Ministerul Afacerilor Interne, respectiv din Ministerul Justiției Administrația Națională a Penitenciarelor.

Totodată, achită și drepturile de pensie pentru beneficiarii care au trecut în rezervă anterior anului 1990 care si-au desfăşurat activitatea în structuri ale căror patrimonii au fost preluate de către Serviciul Român de Informații (SRI) / Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

  • HotNews.ro a solicitat informații similare și de la Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naționale (MApN) și de la Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informații (SRI) și vom reveni cu răspunsurile acestora imediat ce le vom primi.

Pensiile militare sunt plătite de trei case sectoriale de pensii ale MApN, MAI și SRI din bugetele respectivelor instituții, dar modul de calcul nu e bazat pe contributivitate, ci pe criterii diferite.

Ordonanța aprobată de guvern se va aplica și pensiilor militarilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Justiţiei, Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Impactul bugetar negativ asupra veniturilor este de 34,6 milioane lei în 2024, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că este vorba de 200.000 de beneficiari.

Militarii cu pensii mai mari de 3.000 de lei vor lua cu 100 de lei mai mult, din octombrie

După o ședință de Guvern amânată 7 ore în urma neînțelegerilor dintre PNL și PSD pe tema neimpozitării pensiilor sub 3.000 de lei, Executivul condus de Marcel Ciolacu a decis miercuri majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu luna octombrie, și pentru pensiile militare de stat.

Amintim că în prezent toate pensiile sub 2.000 de lei nu se impozitează, dar se aplică un impozit de 10% pe suma care depășește acest prag.

Dacă plafonul de impozitare nu ar fi fost majorat la 3.000 de lei, pensiile militare ar fi continuat să fie impozitate cu 10% peste suma care depășește plafonul de 2.000 de lei, așa cum se întâmplă în prezent.

Din luna octombrie, pensionarii militari ale căror pensii sunt mai mici de 3.000 de lei nu vor mai plăti impozitul de 10%, iar cei cu pensii mai mari de 3.000 de lei vor câștiga maxim 100 de lei, exact cum se va întâmpla și cu toti pensionarii din sistemul public de pensii, după cum HotNews.ro a explicat anterior.

INTERVIURILE HotNews.ro