Pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, începând cu luna octombrie – Act publicat în Monitorul Oficial
Pensiile militare mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, începând cu veniturile lunii octombrie, la fel ca restul pensiilor din sistemul public, după ce ordonanța de urgență, adoptată cu o zi în urmă de Guvern, a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Militarii cu pensii mai mari de 3.000 de lei vor câștiga maxim 100 de lei la pensie luna viitoare comparativ cu pensia din această lună.
După o ședință de Guvern amânată 7 ore în urma neînțelegerilor dintre PNL și PSD pe tema neimpozitării pensiilor sub 3.000 de lei, Executivul condus de Marcel Ciolacu a decis miercuri majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, începând cu luna octombrie, și pentru pensiile militare de stat.
Amintim că în prezent toate pensiile sub 2.000 de lei nu se impozitează, dar se aplică un impozit de 10% pe suma care depășește acest prag.
Guvernul a corectat cu o zi în urmă o modificare adusă Codului fiscal prin legea promulgată recent de președintele Iohannis prin care a fost majorat plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei (cum este acum) la 3.000 de lei, însă doar la pensiile la care se aplică principiul contributivității, care nu este valabil la pensiile militarilor.
- „Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015. Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat.
- Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității”, a precizat Guvernul.
Pensiile militare sunt plătite de trei case sectoriale de pensii ale MApN, MAI și SRI din bugetele respectivelor instituții, dar modul de calcul nu e bazat pe contributivitate, ci pe criterii diferite.
Ordonanța aprobată de guvern se va aplica și pensiilor militarilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Justiţiei, Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Impactul bugetar negativ asupra veniturilor este de 34,6 milioane lei în 2024, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că este vorba de 200.000 de beneficiari.
Militarii cu pensii mai mari de 3.000 de lei vor lua cu 100 de lei mai mult, din octombrie
Dacă plafonul de impozitare nu ar fi fost majorat la 3.000 de lei, pensiile militare ar fi continuat să fie impozitate cu 10% peste suma care depășește plafonul de 2.000 de lei, așa cum se întâmplă în prezent.
Din luna octombrie, pensionarii militari ale căror pensii sunt mai mici de 3.000 de lei nu vor mai plăti impozitul de 10%, iar cei cu pensii mai mari de 3.000 de lei vor câștiga maxim 100 de lei, exact cum se va întâmpla și cu toti pensionarii din sistemul public de pensii, după cum HotNews.ro a explicat anterior.
Exemplu de calcul: O pensie de 2.600 de lei
Astfel, cineva care a ajuns la o pensie de 2600 de lei, în urma recalculării, va pierde 60 de lei la pensie în luna septembrie prin aplicarea impozitului de 10% la suma (600 de lei) care depășește pragul de 2.000 de lei, iar în final va lua în mână doar 2.540 de lei.
Din octombrie însă aceeași persoană nu ar mai avea de plătit niciun impozit, câtă vreme pensia sa va fi sub pragul de 3.000 de lei, așa că va lua toți cei 2.600 de lei, cu 60 de lei mai mult decât în septembrie.
Exemplu de calcul: O pensie de 3.200 de lei
Cineva cu o pensie de 3.200 de lei, după recalculare, va pierde 120 de lei în luna septembrie, prin aplicarea impozitului de 10% la suma care depășește pragul de 2.000 de lei (1.200 de lei), astfel că în final va lua în mână doar 3.080 de lei.
În octombrie însă, prin aplicarea unui impozit de 10% la suma ce depășește pragul de 3.000 de lei (200 de lei), aceeași persoană va pierde la pensie numai 20 de lei și va lua în mână 3.180 de lei, cu 100 de lei mai mult decât în septembrie.
Pentru detalii citește: Tot ce știm până acum despre noile pensii: Câți pensionari vor avea pensii sub 2.000 de lei, câte pensii vor fi sub pragul neimpozabil de 3.000 de lei și câte peste acest prag / Exemple de calcul