Ce putem face pentru a evita îmbolnăvirea copiilor de hepatita misterioasă. Cele mai importante reguli
Spălarea mâinilor, mai ales după ce frecventăm locurile publice, spălarea alimentelor care se consumă crude (precum fructe și legume) și evitarea supradozării paracetamolului se numără printre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a evita îmbolnăvirea copiilor de misterioasa formă de hepatită a cărei origine este deocamdată necunoscută – este sfatul lui Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.
„Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm exact doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect”, arată Mihai Craiu, adăugând că Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri.
Ce știm despre hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii
În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat niciun virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă, scrie Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății) au avut nevoie de transplant hepatic.
Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există și un deces.
„Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția”, arată Mihai Craiu.
Ce putem face pentru evitarea îmbolnăvirii:
- OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri.
- Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.
- Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale.
- Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.
- Panica și automedicația sigur nu ajută.
Dr. Mihai Craiu
Primul posibil caz de hepatită cu origine necunoscută din România: o fetiță de 5 ani
Hepatita acută de origine necunoscută a fost posibil identificată (după simptomele din definiția de caz elaborată de OMS) la o fetiță de 5 ani din zona București Ilfov.
„Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a precizat, luni seara, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.
Cazul de hepatită acută de origine necunoscută la copii identificat și în România, la o fetiță de 5 ani din zona București-Ilfov, este unul probabil, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Rafila a declarat, luni, la Europa FM, că este vorba despre un caz care îndeplinește definiția propusă de Organizația Mondială a Sănătății de caz probabil: „Este un caz care îndeplinește definiția de caz propusă de Organizația Mondială a Sănătății ca și caz probabil, nu este vorba de un caz confirmat, mai ales că discutăm despre o formă de hepatită care nu are o cauză identificată până în momentul de față.”
Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată.
Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe. Dar aceste tipuri de virus sunt doar rar raportate ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.
Organizația Mondială a Sănătății a precizat că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut a circulației adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și o infectare simultană cu SARS-CoV -2”.