Ce se întâmplă în restul lumii cu certificatul anti-Covid, în timp ce în România autoritățile bat pasul pe loc?
- Redactia Hotnews
Certificatul de vaccinare anti-Covid este cerut într-un număr tot mai mare de țări pentru anumite categorii profesionale sau activități sociale, însă vaccinarea obligatorie pentru întreaga populație rămâne o excepție. Uite ce se întâmplă în jurul lumii, în timp ce România pare să fi renunțat și la introducerea certificatului verde la locul de muncă.
Austria a devenit prima țară din Europa care introduce obligativitatea vaccinării anti-Covid pentru întreaga populație adultă a țării. Măsura urmează să intre în vigoare pe 4 februarie după ce a fost adoptată de parlamentul de la Viena mai devreme în cursul acestei luni.
Austriecii care refuză să se vaccineze anti-Covid se vor confrunta cu amenzi ce pot să ajungă la 600-3.600 de euro, dar ele vor fi anulate dacă persoana în cauză se va vaccina în termen de două săptămâni.
Germania discută la rândul ei introducerea vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului, o măsură susținută de noul premier social-democrat Olaf Scholz și de ministrul sănătății Karl Lauterbach, cunoscut pentru abordarea sa dură în combaterea pandemiei.
În luna decembrie a anului trecut, autoritățile din Ecuador au declarat vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru toată lumea, inclusiv pentru copiii cu vârsta de peste cinci ani, o premieră mondială.
Înainte de țara sud-americană, două state autoritare din Asia Centrală, Tadjikistan și Turkmenistan, anunțaseră vaccinarea obligatorie pentru aduți în iulie 2021.
În Indonezia, vaccinarea anti-Covid este teoretic obligatorie din februarie 2021 însă mai puțin de jumătate din populația țării este vaccinată împotriva coronavirusului la începutul anului 2022.
În Pacific, micuțul stat federal Micronezia a anunțat la rândul său, în iulie 2021, vaccinarea obligatorie pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.
FOTO: Sakis Mitrolidis / AFP / Profimedia Images
Vaccinare anti-Covid obligatorie pentru vârstnici
Două țări europene au impus obligativitatea vaccinării anti-Covid pentru persoanele vârstnice, o categorie susceptibilă să dezvolte forme grave sau să moară din cauza COVID-19.
În Italia, un decret-lege adoptat pe 5 ianuarie face vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani începând cu data de 15 februarie.
În Grecia, vaccinul anti-Covid a devenit obligatoriu pentru persoanele de peste 60 de ani de la începutul acestui an. Autoritățile elene au început deja amendarea bătrânilor care nu s-au vaccinat anti-Covid, ei fiind penalizați cu 100 de euro în fiecare lună.
Un proiect similar discutat în Cehia a fost abandonat luna aceasta.
Obligativitate pentru anumite categorii profesionale
Numărul țărilor care au impus vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru anumite categorii profesionale a început să crească încă din vara anului trecut.
În Franța, obligația de vaccinare se aplică personalului din spitale și azilurile de bătrâni, pompierilor, paramedicilor și îngrijitorilor la domiciliu încă din 15 septembrie 2021 după ce a fost adoptată în iulie și validată de Curtea Constituțională a țării o lună mai târziu.
Premierul Jean Castex a exclus însă la începutul acestei luni extinderea obligativității pentru întreaga populație.
Pompierii francezi sunt obligați să se vaccineze anti-Covid (FOTO: Pascal Guyot / AFP / Profimedia Images)
În Italia, angajații sanitari au fost nevoiți să se vaccineze de la sfârșitul lunii mai iar personalul azilurilor de bătrâni din 10 octombrie după ce acestea au fost devastate în timpul primului val al pandemiei.
Autoritățile italiene au impus vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru angajații din educație, administrația publică, polițiști și alte categorii de angajați publici pe data de 15 decembrie a anului trecut.
În Grecia, vaccinarea a devenit obligatorie pentru personalul din azilurile de bătrâni de pe 16 august și pentru îngrijitorii la domiciliu din 1 septembrie. Ea fusese introdusă deja pentru personalul medical în luna iulie.
În Anglia, angajații caselor de bătrâni au trebuit să fie vaccinați complet de la jumătatea lunii noiembrie. Același lucru se va aplica și îngrijitorilor din aprilie 2022.
În Germania, personalul medical va trebui să furnizeze dovada vaccinării cu schema completă a unui vaccin anti-Covid până pe 15 martie. Măsura se aplică și muncitorilor din azilurile de bătrâni.
În Panama, președintele Laurentino Cortizo a decretat pe 5 ianuarie obligația de vaccinare pentru toți funcționarii publici.
În Statele Unite, președintele Joe Biden a anunțat pe 9 septembrie vaccinarea obligatorie pentru 100 de milioane de muncitori, funcționari publici sau angajați privați. Dar măsura, suspendată în noiembrie de justiția federală, a fost blocată definitiv de Curtea Supremă pe 13 ianuarie.
Judecătorii constituționali americani au menținut însă obligativitatea vaccinării anti-Covid pentru angajații sanitari ai unităților medicale ce primesc fonduri federale.
În unele țări, obligația de vaccinare nu se limitează la angajații statului. Este cazul Ungariei unde, de la sfârșitul lunii octombrie, companiile pot solicita angajaților să prezinte dovada vaccinării.
Noul certificat de vaccinare francez (FOTO: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia Images)
Certificatul de vaccinare câștigă tot mai mult teren
Un certificat sau permis de vaccinare a devenit obligatoriu pentru a accesa anumite spații, activități sau pentru a călători într-un număr tot mai mare de țări.
În Arabia Saudită, vaccinarea este necesară începând cu 1 august 2021 pentru a accesa „orice loc privat sau guvernamental”, transportul în comun și pentru a părăsi țara. În primăvara anului trecut, autoritățile de la Riad au permis doar persoanelor vaccinate anti-Covid să facă pelerinajul Umrah în timpul Ramadanului.
În Maroc, permisul de vaccinare este necesar din octombrie pentru a putea intra în locurile publice închise (hoteluri, restaurante, cafenele, magazine, săli de fitness), în administrație și pentru a părăsi țara. Aceeași măsură se aplică din decembrie și în Tunisia pentru accesul în instituțiile publice, școli, cafenele, bănci etc.
În Italia certificatul de vaccinare este obligatoriu din ianuarie pentru a putea folosi mijloacele de transport în comun, pentru a putea avea acces la hoteluri, restaurante, târguri și congrese, precum și în cazul piscinelor publice și sălilor de fitness.
În Franța, din 24 ianuarie, el este obligatoriu pentru accesul în cinematografe, baruri, restaurante și transport interregional, ca parte a planului președintelui Emmanuel Macron de a-i „enerva” pe nevaccinați și de excludere a lor din viața socială.
Unele țări, precum Noua Zeelandă sau Australia, permit intrarea pe teritoriul lor doar călătorilor vaccinați anti-Covid, după cum a aflat și jucătorul de tenis Novak Djokovic care s-a prezentat la Australian Open doar pentru a fi expulzat de autoritățile de la Canberra.
Statele Unite cer de asemenea ca vizitatorii să fie vaccinați cu schema completă a unui vaccin anti-Covid: din noiembrie pentru cei care sosesc cu avionul, din ianuarie pe uscat și pe mare.
În România, Coaliția PSD-PNL-UDMR aflată la guvernare nu a reușit să ajungă la un consens privind reglementarea certificatului verde. Politicienii au evitat să-și asume responsabilitatea introducerii obligativității folosirii certificatului verde la locul de muncă. Un proiect de lege care stabilește clar cadrul în care poate fi folosit certificatul verde și în ce condiții poate fi obținut zace în Parlament din cauza lipsei de responsabilitate a Coaliției aflate la guvernare. Chiar președintele Klaus Iohannis ar fi oprit discuțiile în contradictoriu dintre PSD și PNL pe această temă. Klaus Iohannis le-a cerut guvernanțiilor să renunțe la impunerea certificatului verde la locul de muncă, considerând că nu mai este necesar.
Sursă: La Libre Belgique.