Sari direct la conținut

Ce semne arată că o răceală a copilului s-a complicat și se impune un consult de urgență

HotNews.ro
Ce semne arată că o răceală a copilului s-a complicat și se impune un consult de urgență
SURSA FOTO: Grzegorzmoment | Dreamstime.com

Virusul Sincițial Respirator (VSR) este o infecție respiratorie comună la copii, care de obicei se manifestă prin simptome ușoare, cum ar fi congestia nazală, tuse și febră. Însă la unii copii, VSR poate provoca complicații grave, care pot necesita îngrijire medicală urgentă. Care sunt simptomele care arată că o răceală s-a agravat explicăm în detaliu.

Majoritatea copiilor (și adulților) care fac o infecție cu VSR se recuperează într-o săptămână sau două. Dar pentru sugari, copii mici și adulți în vârstă, poate fi gravă din cauza sistemului imunitar imatur sau afectat. VSR este cea mai frecventă cauză de bronșiolită (inflamația bronhiolelor) și pneumonie (o infecție pulmonară) la copiii mai mici de 1 an.

„Cei mai mulți dintre copiii care se îmbolnăvesc de VSR par să nu manifeste mai mult decât o simplă răceală și nu au nevoie de spitalizare”, spune medicul specialist pediatru Magna Dias, profesoară la Yale School of Medicine. „Unii copii, însă, pot face o infecție a urechii, tuse persistentă și continuă să facă febră, iar acestea sunt simptome care trebuie investigate de medic.”

Care sunt simptomele comune ale Virusului Sincițial Respirator

În cazurile ușoare de VSR, inflamația afectează tractul respirator superior (nas și gât), provocând secreții nazale abundente și congestie nazală. „Semnul distinctiv al VSR este producția de mucus care te determină să sufli nasul des”, spune dr. Dias. Alte simptome includ tuse ușoară, scăderea poftei de mâncare și febră scăzută (rar peste 38 °C).

Secrețiile nazale și febra pot dura între trei și cinci zile după ce copilul s-a infectat. Pentru unii copii, acestea sunt singurele simptome. Congestia nazală poate fi un simptom grav pentru sugarii mai mici de 6 luni. „Pentru sugarii, congestia nazală sau secreții abundente pot duce la obstrucționarea căilor nazale, ceea ce îi va determina să respire pe gură și îi impiedice să mănânce, iar asta poate duce la deshidratare și la nevoia de a suplini lichidele intravenos”, atrage atenția medicul.

Când VSR devine mai mult decât o viroză și ce copii sunt la risc

Infecțiile mai grave ajung în cele din urmă în tractul respirator inferior (bronhiole și plămâni). Un semn că infecția se agravează este atunci când simptomele devin mai severe (tusea care se transformă în respirație șuierătoare, de exemplu).

Iată o listă a copiilor cu cel mai mare risc de a se îmbolnăvi grav:

  • sugarii prematuri;
  • copiii sub 6 luni;
  • copii sub 2 ani cu boli cardiace congenitale sau pulmonare cronice, inclusiv astm;
  • copiii mici cu sistem imunitar slăbit (din cauza bolilor sau a tratamentelor medicale);
  • copiii cu tulburări neuromusculare care le îngreunează înghițirea sau eliminarea secrețiilor de mucus.

Complicațiile și simptomele care necesită control medical

VSR poate deveni o afecțiune serioasă la unii copii, iar recunoașterea timpurie a simptomelor grave este esențială pentru a preveni complicații grave.

Bronșiolita. Infecția afectează bronhiile mici din plămâni, provocând inflamație și acumulare de mucus, ceea ce duce la dificultăți semnificative de respirație. Simptomele bronșiolitei sunt respirația rapidă, greața, dificultățile în alimentație, respirația zgomotoasă (wheezing). Șuieratul produs de sugar/copil mic la fiecare respirație impune control medical de urgență!

În cele mai multe dintre cazuri afecțiunea este una ușoară. Totuși, dacă nu este depistată la timp și și nu este tratată corespunzător se poate agrava și necesita spitalizare, ventilație și îngrijire intensivă. Printre consecințele pe termen lung ale bronșiolitei se numără și astmul bronșic. Afecțiunea tinde să revină în primii doi ani de viață la aproximativ 30%-60% din copii. După cel de-al treilea episod de bronșiolită într-un interval mai scurt de timp se poate discuta despre riscul de apariție a astmului infantil.

Pneumonia. VSR poate provoca pneumonie virală, o infecție gravă a plămânilor care poate necesita spitalizare. Febra mare, tusea persistentă, respirația rapidă și greoaie sunt simptomele pneumoniei. Copilul cu pneumonie, de asemenea, poate să nu aibă poftă de mâncare și să pară mai puțin energic decât în mod normal. Bebelușii și copiii mici pot fi palizi și apatici, și să plângă mai mult decât de obicei.

Dacă respiră cu dificultate (pieptul copilului se retrage vizibil la fiecare respirație iar nările i se dilată), dar și în cazul în care buzele sau a degetele se albăstresc (cianoză) se impune control medical urgent. Acesta sunt simptome care arată că respirația copilului este grav afectată.

Apneea (pauze de respirație). În special la sugarii foarte mici, bronșiolita sau pneumonia pot provoca episoade de apnee, în care copilul încetează să respire pentru perioade scurte. Acest simptom este o urgență medicală, mai ales la sugari prematuri. Apneea obstructivă apare atunci când căile respiratorii sunt obturate, iar eforturile respiratorii sunt inadecvate pentru a menține ventilația.

Deshidratarea. Datorită dificultăților de respirație și alimentare, copiii pot refuza să mănânce sau să bea, ceea ce poate duce rapid la deshidratare. Trebuie urmărită frecvența cu care un sugar udă scutecele, precum și starea generală a copilului – deshidratarea duce la letargie și ochi înfundați în orbite. Un copil care nu poate fi trezit ușor este o urgență medicală!

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro