Ce spun rectorii a trei universitati de stat despre ordinul Ministerului Educatiei: Notele din liceu nu mai pot fi luate in considerare la admiterea in facultate anul acesta vs. miercuri luam decizia finala cu privire la admitere
Facultatile Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca au introdus in mare parte examen sau test de admitere, astfel ca „nu putem lua in calcul posibilitatea de a discuta despre mediile din liceu”, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Ioan Aurel Pop. Si rectorul interimar al Universitatii Politehnica din Bucuresti, George Darie, a explicat pentru HotNews.ro ca „nu putem sa schimbam regulile in timpul jocului, deci mergem pe metodologia de admitere de anul trecut”. „Personal, eu cred inca in examenul de admitere”, a adaugat Darie. La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, criza demografica, la care se adauga specificul regiunii nord-est de a avea un nivel mai precar al veniturilor si de a fi „cel mai mare furnizor de mana de lucru pentru strainatate”, a determinat conducerea sa ia in calcul modificarea admiterii prin introducerea notelor din liceu.
Ministerul Educatiei a decis ca notele din liceu vor putea fi luate din nou in considerare pentru admiterea la facultate. Prevederea face parte dintr-un ordin de ministru publicat joi, 18 aprilie, in Monitorul Oficial. In urma cu un an ministrul de atunci al Educatiei, Catalin Baba, a modificat modalitatea de admitere la facultate, astfel incat anul trecut s-a intrat doar prin examen sau pe baza mediei de la Bacalaureat, dar universitatile nu au putut folosi mediile din timpul liceului. Citeste aici mai multe pe aceasta tema
Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca: Noi nu introducem printre criteriile de admitere notele obtinute de candidati in liceu
Ioan Aurel Pop
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a declarat ca „ordinul este o recomandare si, ca atare, noi, care am luat o decizie anterior de a introduce intr-o forma sau alta examen de admitere sau test de admitere la facultatile noastre, nu putem lua in calcul posibilitatea de a discuta despre mediile din liceu. Pe de alta parte, legea prevede ca inainte cu 6 luni de examenul de admitere nu se pot aduce modificari. Ori noi ne-am incadrat si am publicat cu 6 luni inainte conditiile de admitere in universitatea noastra si toate cele 21 de facultati sunt de acord sa ne inscriem in lege si sa pastram ceea ce am publicat pe site”.
Intrebat daca nu modifica metodologia, rectorul a replicat: „Nu. Si se pare ca trendul este si pentru anii urmatori sa mergem cu anumite teste de admitere pentru a ne asigura ca vor veni candidati mai bine pregatiti”.
Ioan Aurel Pop a anuntat ca toate facultatile din cadrul UBB Cluj au o forma de admitere care merge de la teste de admitere pana la eseuri. „Sigur ca facultatile de stiinte exacte, matematica, fizica, chimie, biologie, merg pe teste mai stranse, iar facultatile umaniste deocamdata, unele dintre ele, merg pe alcatuirea unor eseuri si pe teste grila foarte simple de cultura generala”, a explicat acesta.
In ce priveste impactul pe care l-a avut decizia de anul trecut a Ministerului Educatiei de a le interzice facultatilor sa ia in considerare notele obtinute de candidati in timpul liceului la admitere, rectorul universitatii a declarat ca masura nu a avut niciun efect la Babes-Bolyai. „Noi am avut un numar de candidati la fel de mare ca in urma cu alti ani si in conditiile acestea ale unei scaderi demografice noi am fost multumiti de studentii care s-au inscris, de numarul de studenti, inclusiv de cei cu plata, asa ca eu n-as putea spune ca in conditiile actuale universitatea a avut de pierdut prin aceasta masura”, a afirmat Pop.
„Pe de alta parte, insa, exista o logica in a lua in calcul notele de pe parcursul liceului, pentru ca prin aceasta probabil se ridica si nivelul de pregatire al elevilor in liceu, in conditiile in care se cunoaste ca rezultatele lor din liceu conteaza pentru cariera lor urmatoare. Dar asta ramane de discutat pentru viitor. Cum va spuneam, cu 6 luni inainte de examenul de admitere e normal si e bine sa nu facem modificari pentru ca doar ii derutam pe cei care vor sa vina la facultate”, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop.
George Darie, rectorul interimar al Universitatii Politehnica din Bucuresti: Nu putem sa schimbam regulile in timpul jocului, deci mergem pe metodologia de anul trecut
George Darie
Foto: Agerpres
George Darie, rectorul interimar al Universitatii Politehnica din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca nu va schimba metodologia de admitere ca urmare a ordinului publicat de Ministerul Educatiei. „Nu putem sa schimbam regulile in timpul jocului, deci mergem pe metodologia de anul trecut. Este prea tarziu sa modificam acum regulile, in conditiile in care mai sunt 3 luni pana la admitere. Noi avem o regula pe care nu o vom incalca. Deci anul acesta, conform legii, noi nu putem modifica admiterea fata de anul trecut. Mergem ca anul trecut, urmand probabil ca de anul viitor sa armonizam admiterea cu acest ordin”, a explicat acesta.
Rectorul a precizat ca decizia de anul trecut a Ministerului – de a le interzice facultatilor sa foloseasca notele din liceu ale absolventilor in media de admitere – nu a afectat universitatea. „Din fericire Universitatea Politehnica din Bucuresti este inca foarte cautata. Am avut un aflux de studenti relativ important, iar la unele facultati candidatii au sustinut o proba scrisa, cu subiecte, deci un examen de admitere. Si anul acesta examenul scris a fost introdus de unele facultati ale universitatii. Iar eu, personal, eu cred inca in examenul de admitere”, a sustinut George Darie.
Intrebat daca reintroducerea posibilitatii folosirii notelor din timpul liceului la admitere ajuta universitatile sau elevii, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti a declarat ca „s-ar putea sa fie reciproc avantajos”. „Eu cred totusi ca ii ajuta indeosebi pe studenti, pe candidati, pentru ca notele obtinute in cursul liceului sunt de obicei mai mari decat cele de la Bacalaureat si s-ar putea sa fie avantajati”, a continuat acesta. Rectorul a admis ca exista si riscul ca unii absolventi de liceu sa fie avantajati de faptul ca in liceul lor se iau note mari mai usor decat in alte institutii de invatamant. „Intotdeauna va exista acest lucru si aveti dreptate aici, nu peste tot se cantareste la fel”, a afirmat George Darie.
Vasile Isan, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi: Miercuri vom decide daca modificam sau nu metodologia
Vasile Isan
Foto: Agerpres
Altfel stau lucrurile la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, afectata de un bazin de selectie a studentilor din ce in ce mai mic. „Universitatea este afectata la modul general de faptul ca s-a produs o scadere drastica a populatiei scolare”, dar si de „influenta specifica regiunii nord-est”: un nivel mai precar al veniturilor si transformarea zonei in cel mai mare furnizor de mana de lucru pentru strainatate, a explicat pentru HotNews.ro rectorul universitatii, Vasile Isan.
„Nu mi se pare nimic iesit din comun sau special [ordinul Ministerului Educatiei – n.red.], pentru ca pana in 2012 la sesiunea de admitere mediile anilor de studii din liceu constituiau unul dintre cele trei criterii ale admiterii in universitatea noastra. La noi de cel putin 10 ani media de admitere conteaza doar in primul semestru din anul I pana la sesiunea de examene din ianuarie – februarie, deci din iarna, pentru ca ulterior acesteia situatia studentilor admisi cu taxa, respectiv a studentilor admisi pe locuri de la buget se modifica in functie de mediile obtinute de ei la examenele din prima sesiune”, a declarat Vasile Isan.
Potrivit acestuia, „de mai multa vreme, probabil de prin 1999 – 2000, in universitatea noastra se aplica bunul si vechiul principiu junimist: intra cine vrea, ramane cine poate. Cu alte cuvinte, mi se pare ca in spiritul unei bune traditii noi am fetisizat admiterea bazata pe examen scris si este adevarat ca pentru a selecta mai bine studentii intr-o institutie academica de elita ai nevoie de criterii ceva mai riguroase si mai exigente decat simpla admitere pe baza de dosar sau pe baza mediei formate din notele anilor de studii in liceu si notele la bacalaureat, dar in conditiile in care a scazut atat de mult numarul absolventilor cu bacalaureat si in care s-a produs un fenomen general de scadere a populatiei scolare si mai ales in care noi aplicam de vreo 70 de ani un soi de socialism educational, un soi de egalitarism, va intreb ce mai poate sa rezolve admiterea scrisa?”
„Din moment ce nu se intampla ca inainte de ’90 ca odata admisi pe locurile bugetate sa ramana pana la sfarsitul anilor de studii tot pe locuri bugetate, nu cred ca e o problema. Pentru ca aceasta competitie adusa de modificarea listei studentilor de pe locurile bugetate rezolva eventualele deficiente strecurate in examenul de admitere pe baza de dosar”, a continuat rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.
Acesta a precizat ca cinci facultati din cadrul universitatii organizeaza la admitere test scris la disciplinele relevante pentru domeniul ales de candidat, care insa nu este eliminatoriu. Testul reprezinta 50% din media de admitere, iar restul este media de la Bacalaureat sau, dupa caz, media obtinta la Bacalaureat la disciplinele relevante pentru domeniul de studii ales de candidat.
Intrebat daca va modifica admiterea la facultate pentru acest an in conformitate cu metodologia-cadru publicata joi de Ministerul Educatiei, Vasile Isan a declarat ca „miercuri vom avea propunerile facultatilor, pentru ca in principiu ceea ce noi am anuntat deja din luna ianuarie nu incalca ordinul ministerului, este in spiritul acestuia. Nu se modifica prea mult, este doar o modificare de forma, daca vreti, si nu de fond”.
Rectorul a explicat ca interdictia de anul trecut de a mai folosi notele din liceu in admiterea la facultate nu a afectat in niciun fel universitatea. „Noi anul trecut am avut acelasi numar de candidati ca in 2011. Universitatea este afectata la modul general de faptul ca s-a produs o scadere drastica a populatiei scolare si ca acum am ajuns la ceea ce demografic numesc un platou, un nivel de jos al numarului absolventilor de liceu. Ganditi-va ca acum 10 ani numarul acestora era de peste 320.000 si rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat era de 85-90%. Cu alte cuvinte erau 290.000 de candidati potentiali pentru universitatile romanesti. In 2011 si 2012 numarul absolventilor de liceu a fost 180.000, iar numarul celor care au promovat bacalaureat era injumatatit, 90.000”, a declarat acesta pentru HotNews.ro.
Pe langa aceasta influenta aceasta generala mai este si „influenta specifica regiunii nord-est”, a explicat Isan. Potrivit acestuia, „bazinul de selectie de predilectie pentru universitatea noastra este regiunea nord-est, care se situeaza la un nivel mai precar al veniturilor si in primul rand cred ca este cel mai mare furnizor de mana de lucru pentru strainatate. Si acum au ajuns si copiii sau tinerii care sunt la varsta majoratului sa plece in strainatate sau au fost luati de familiile lor si au urmat anii de scoala in Italia, Spania, Germania, Irlanda si unde si-au gasit un rost”.
Decizia finala cu privire la modificarea sau mentinerea metodologiei de pana acum de admitere va fi luata miercuri, chiar daca legea spune ca inainte cu 6 luni de primul examen de admitere criteriile nu mai pot fi modificate. „Niciodata nu s-a intamplat ca metodologia ministerului sa fie publicata cu cel putin 6 luni inainte de admitere. Niciodata in fiecare cei 23 de ani scursi de la Revolutie incoace”, a declarat Vasile Isan pentru HotNews.ro.
Notele din liceu vor putea fi luate din nou in considerare pentru admitere
Amintim ca Ministerul Educatiei a publicat joi, 18 aprilie, in Monitorul Oficial un ordin de ministru care prevede faptul ca Universitatile vor putea lua in considerare in organizarea sesiunilor de admitere de anul acesta si notele obtinute de candidati in timpul liceului. Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat: „Este o posibilitate. Decizia apartine universitatilor. Eu cred ca daca legea nu interzice, Ministerul nu trebuie sa introduca astfel de restrictii”.
Decizia de acum a Ministerului vine dupa ce in urma cu un an ministrul de atunci al Educatiei, Catalin Baba, a modificat modalitatea de admitere la facultate, astfel incat anul trecut s-a intrat doar prin examen sau pe baza mediei de la Bacalaureat, dar universitatile nu au putut folosi mediile din timpul liceului. Baba declara atunci pentru HotNews.ro ca „pentru ca Bacalaureatul este un examen serios, el poate fi folosit, dar nu pot fi luate in considerare la admitere mediile din timpul anului. Incurajam universitatile performante sa aiba sisteme competitive de admitere”.
Citeste si: