Sari direct la conținut

Ce spune Rafila despre medicii care se solidarizează cu colegii lor anchetați pentru mită de la pacienți: O degradare a conștiinței profesionale

HotNews.ro
La spital, Foto: Syda Productions | Dreamstime.com
La spital, Foto: Syda Productions | Dreamstime.com

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că mesajul său în ceea ce privește corupția în sistemul de sănătate „a fost ferm de la început: nu corupției în sistemul de sănătate! Nu șpăgii în spitale!”. Rafila a fost întrebat miercuri, de jurnaliști, ce părere are despre medicii care se solidarizează cu doctorii anchetați pentru luare de mită de la pacienți, cel mai recent caz fiind cel al medicilor de la Institutul Marius Nasta, unde sesizarea a fost făcută chiar de către conducerea spitalului.

O parte dintre medici au postat, în ultima perioadă, pe rețelele de socializare, mesaje de susținere pentru colegii lor de la Institutul Marius Nasta, anchetați pentru luare de mită de la pacienți.

„Mesajul meu a fost ferm de la început: nu corupției în sistemul de sănătate! Nu șpăgii în spitale! Eu nu știu cine sunt cei care difuzează astfel de informații, pentru că nu am timp să urmăresc așa de mult social media, dar, după părerea mea, este o degradare a conștiinței profesionale pentru cei care promovează șpaga în spitale. Faptul că există acte de corupție care au fost aduse în atenția opiniei publice, după părerea mea, nu este un lucru rău. Înseamnă că și instituțiile abilitate ale statului român, și Ministerul Sănătății, prin structurile pe care le are, de integritate și cele de control, își fac datoria. Faptul că apar în media astfel de informații nu aș spune că este firesc, dar este parte a unui proces de curățare”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, răspunzând întrebărilor presei.

Rafila a adăugat că „nu mă aștept să avem corupție fără corupți. Există astfel de situații, sunt reprobabile și, repet, este foarte important, corpul medical trebuie apărat în fața abuzurilor în informare. Nu tot corpul medical face așa ceva, marea majoritate a oamenilor care lucrează în spitale sau în alte instituții medicale își fac datoria fără să condiționeze în vreun fel actul medical. Aducerea la suprafață a unor astfel de situații, din păcate, blamează întreg corpul medical. Corpul medical trebuie să reacționeze, există organizații profesionale care trebuie să aibă o poziție publică foarte clară, chiar dacă urmează alegeri la aceste instituții ce reprezintă corpul profesional. Nu cred că este important doar să fii ales, să fii popular, ci este important să fii responsabil, să ai o deontologie și o conștiință profesională curată ca să reprezinți cu cinste corpul medical. Acesta este răspunsul și aceasta trebuie să fie atitudinea.”

Foto: Dreamstime.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro