Sari direct la conținut

Ce sunt valurile marine de căldură și de ce sunt periculoase

HotNews.ro
Apus la mare, Foto: Shutterstock
Apus la mare, Foto: Shutterstock

Apele din jurul Marii Britanii și Irlandei au fost recent afectate de un val de căldură marină de categoria 4 (extremă), în condițiile în care în Oceanul Atlantic de Nord continuă să se înregistreze o căldură extraordinară. Un articol publicat de InfoClima.ro explică ce sunt aceste valuri marine de căldură, de ce sunt periculoase și cum se manifestă în Marea Neagră.

Ce sunt valurile marine de căldură?

Odată cu creșterea temperaturii medii globale, crește și temperatura oceanelor și a mărilor. Astfel crește și probabilitatea de formare a valurilor de căldură marine. Ecosistemele marine se pot adapta în anumite limite temperaturii, însă nu se pot adapta în cazul fenomenelor extreme cum sunt valurile de căldură marine.

Suntem deja obișnuiți cu valurile de căldură din atmosferă – perioade cu temperaturi ridicate (comparativ cu valorile normale de temperatură dintr-o anumită regiune și dintr-un anumit moment al anului) care se extind pe câteva zile (în general, mai mult de trei zile consecutive).

Conform ultimului raport IPCC, la nivel global frecvența de apariție, durata și intensitatea valurilor de căldură a crescut comparativ cu perioada preindustrială. Proiecțiile climatice arată că această modificare a caracteristicilor valurilor de căldură va continua odată cu creșterea temperaturii medii globale.

Există însă și valurile de căldură care se produc în mări sau oceane, numite valuri de căldură marine. În cazul unui val de căldură marin temperatura la suprafața oceanului sau a mării este mare — comparativ cu climatologia pentru o anumită regiune și pentru o anumită perioadă din timpul anului – pentru o perioadă lungă de timp (cel puțin 5 zile consecutive).

De ce apar valurile marine de căldură

Valurile de căldură marine sunt produse de mai mulți factori care variază în funcție de eveniment și regiune.

Astfel, valurile de căldură marine sunt generate de curenții oceanici care duc la apariția unor regiunii cu temperaturi ale suprafeței oceanelor mai ridicate comparativ cu regiunile învecinate.

Schimbul de căldură dintre atmosferă și ocean (atmosfera încălzește suprafața oceanului) contribuie de asemenea la apariția valurilor de căldură.

Vântul are și el un efect asupra valurilor de căldură: pot intensifica sau reduce un val de căldură marin. Procesele care au loc în atmosferă la scară mare și pe perioade relativ mari de timp, cum este de exemplul El Niño (clipul din dreapta) pot modifica probabilitatea de apariție a valurilor de căldură marine pentru anumite regiuni.

Valurile marine de căldură în Marea Neagră

În Marea Neagră durata medie a valurilor de căldură marine a fost între 13 și 19 zile. Pentru intervalul de timp analizat (1895-2022) a fost observată o creștere a frecvenței de apariție a valurilor de căldură marine între 0.75 și 2.25 cazuri pe 10 ani în special în regiunea de est a Mării Negre.

Așadar nu numai că aceste valuri de căldură există și în Marea Neagră dar a crescut atât numărul cât și durata lor începând cu 1985.

Citește articolul complet pe infoclima.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro