Ce ținte militare din Rusia ar putea viza Ucraina dacă primește undă verde să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
În ultimele săptămâni speranțele Ucrainei au urcat și coborât ca un roller coaster în așteptarea ca Occidentul să dea undă verde lovirii țintelor din interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă. O decizie este așteptată la reuniunea Adunării Generale a ONU de la sfârșitul acestei luni.
The Guardian a raportat că Regatul Unit a decis deja să permită Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow pentru a lovit ținte din interiorul Rusiei. Politico a scris că se pare că președintele american Joe Biden discută potențiale ținte pe care Ucraina le-ar putea lovi cu armele sale cu rază lungă de acțiune.
Un raport de luna trecută al Institutului pentru Studiul Războiului a identificat nu mai puțin de 250 de obiective militare și paramilitare care sunt în raza de de acțiune a rachetelor ATACMS pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei.
Multe dintre obiectivele militare și paramilitare aflate în raza de acțiune a ATACMS sunt baze militare mari, stații de comunicații, centre logistice, instalații de reparații, depozite de combustibil, depozite de muniție și cartiere generale permanente care ar fi extrem de dificil sau imposibil de mutat sau întărit rapid.
Dacă sunt plasate aproape de liniile frontului din Ucraina, armele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident ar putea pune în zona de tragere vaste zone de teritoriul rusesc. Zona include baze militare, aerodromuri, concentrări de trupe și depozite de muniții.
În ceea ce privește rachetele britanice Storm Shadow, acestea sunt considerate o armă ideală pentru penetrarea buncărelor și a depozitelor de muniție, cum ar fi cele folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.
Kyiv Independent scrie că numeroase centre de populație ar fi, de asemenea, în raza de acțiune, inclusiv orașele Rostov-pe-Don (populație 1,1 milioane), Voronej (populație 1 milion), Krasnodar (populație 1,1 milioane), Lipetsk (populație 496.000), Briansk (populația 350.000), Smolensk (populație 310.000), precum și orașul-port cheie Novorossiisk la Marea Neagră (populația 262.000).
Această listă neexhaustivă nu include orașele din Crimeea ocupată sau din alte părți ale Ucrainei aflate sub control rusesc sau orașe din Rusia care au fost deja supuse atacurilor ucrainene, cum ar fi Belgorod.
Orice schimbare a politicii Occidentului probabil va veni și cu înțelegerea că loviturile pe rază lungă vor fi efectuate într-un mod defensiv asupra țintelor militare.
O listă publică de ținte – fie cele solicitate de Ucraina, fie aprobate de SUA sau Regatul Unit – este puțin probabilă din motive operaționale, dar Kyiv Independent a realizat o listă cu unele dintre posibilele ținte militare din această zonă.
Unele dintre posibilele ținte militare:
- Baza aeriană militară Lipețk, lovită de drone în august
- Baza aeriană Șatalovo din regiunea Smolensk
- Aerodromul militar Millerovo din regiunea Rostov, avariat în urma unei lovituri cu drone în iulie
- Aerodromul militar Yeysk din Krasnodar Krai, avariat în loviturile cu drone din iunie și aprilie
- Centrele de logistică și comandă din Rostov-pe-Don, care a fost sediul central al invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
- Baza aeriană Primorsko-Akhtarsk din Krasnodar Krai, folosită în mod regulat de Rusia pentru a lansa drone de tip Shahed în Ucraina
- Baza navală Novorossiisk, unde o mare parte din flota rusă de la Marea Neagră s-a mutat după o serie de atacuri devastatoare ale Ucrainei asupra bazei sale primare din Crimeea ocupată.