Sari direct la conținut

Ce variante are Basescu daca Guvernul isi asuma raspunderea pentru schimbarea sistemului de votare

HotNews.ro

Varianta 1: Basescu emite decret pentru „uninominal”

De-a lungul ultimului an, Traian Basescu a declarat in cateva randuri ca varianta Asociatiei Pro Democratia este, de fapt, o solutie de compromis, un sistem mixt, si ca cel pe care il doreste este unul „pur uninominal”.

In aceste conditii, avand in vedere ca intentiile Guvernului sunt de a-si asuma proiectul Pro Democratia, cu modificarile aduse in comisia pentru codul electoral, presedintele poate inca de astazi sa emita un decret privind convocarea unui referendum prin care populatia sa se pronunte cu privire la alegerea parlamentarilor exclusiv printr-un sistem uninominal cu doua tururi de scrutin, identic cu sistemul de alegere al primarilor.

In acest caz, chiar daca asumarea raspunderii guvernului nu va fi contracarata in Parlament cu adoptarea unei motiuni de cenzura, referendumul va avea in continuare obiect pentru ca se va referi la un sistem diferit de votare.

In acest caz, un eventual succes al unui referendum va insemna ca Parlamentul va trebui sa initieze o modificare a legii pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Actuala lege a referendumului nu garanteaza, insa, ca un succes al referendumului va duce la o modificare a legii in sensul in care si-a ezprimat optiunea populatia.

Varianta 2: Basescu nu emite decret

Basescu are la dispozitie inca doua saptamani pentru emiterea decretului pentru declansarea unui referendum pe probleme de interes national, deoarece Constitutia prevede ca tema si data acestuia trebuie comunicatecu cel putin 20 de zile inainte. Astfel, presedintele asteapta sa vada daca, intr-adevar, Guvernul isi asuma raspunderea si care este textul proiectului initiat in acest mod.

In cazul in care Executivul isi va asuma cu raspunderea in legislativ, iar parlamentarii fie nu vor depune o motiune de cenzura, fie motiunea nu va fi adoptata, Traian Basescu poate decide ca proiectul Executivului coincide cu intentiile exprimate in ultimele luni si poate renunta la a mai emite decretul de convocare a referendumului.

Seful statului se poate astfel multumi ca insistentele sale au dus la adoptarea unei legi care schimba sistemul de vot si poate continua in acest domeniu facand presiuni pentru reglementarea cat mai rapida a colegiilor electorale, fara care legea nu se poate aplica.

Varianta 3: Basescu emite decret pentru „mixt”

Cea mai putin probabila varianta este ca Traian Basescu sa emita in aceste zile un decret pentru convocarea unui referendum in care populatia sa se pronunte cu privire la adoptarea unui sistem de vot mixt, identic cu cel pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea.

Intr-un asemenea caz, daca raspunderea guvernului nu va fi contracarata cu o motiune de cenzura sau daca o astfel de motiune nu va fi adoptata de Parlament, proiectul de lege pus in discutie de referendum va fi deja adoptat. Plebiscitul nu va mai avea astfel obiect, iar cheltuielile legate de acesta nu vor mai putea fi justificate.

Potrivit reglementarilor legale aflate in vigoare, actul normativ prin care se convoaca un referendum, indiferent de emitent, trebuie sa contina data la care se va desfasura acesta si intrebarea exacta la care va trebui sa raspunda populatia.

Actul o data emis nu poate fi modificat, astfel ca singura varianta a presedintelui Basescu, intr-un asemenea caz, este sa-si retraga decretul de convocare a referendumului.

O astfel de varianta ar fi probabila doar in cazul in care Basescu ar avea semnale ca Guvernul va fi intampinat in Parlament cu o motiune de cenzura cu sanse de adoptare, lucru care va duce atat la demiterea Guvernului cat si la respingerea proiectului de lege.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro