Sari direct la conținut

Cea mai ascultată cântăreață din Franța le cere alegătorilor să nu voteze cu extrema-dreaptă duminică

HotNews.ro
Aya Nakamura , Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Aya Nakamura , Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Aya Nakamura, cea mai ascultată cântăreață din Franța, îndeamnă alegătorii francezi să nu voteze extrema-dreaptă la alegerile legislative de duminică. Ea se alătură astfel fotbaliștilor francezi care au cerut oamenilor să iasă la vot pentru ca formațiunea lui Le Pen și Bardella să nu ajungă la putere.

Partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, Reuniunea Națională, a câștigat primul tur al alegerilor legislative anticipate de duminică. Pentru a forma un guvern stabil are nevoie de o majoritate absolută de 289 de locuri în parlament, pe care va încerca să și-o asigure în al doilea tur, pe 7 iulie. În acest context, mai multe celebritați din Franța, care au dublă cetățenie, îndeamnă oamenii să voteze împotriva partidului. 

Aya Nakamura a emigrat în copilărie din Mali în Franța. Ea a publicat pe rețele de socializare că este „într-o poziție potrivită pentru a înțelege și a cunoaște locul rasismului în țară”, conform CNN.

RN susține o politică anti-imigrație și au anunțat că intenționează să restricționeze accesul persoanelor cu dublă cetățenie, precum este cazul chiar al artistei, la anumite locuri de muncă. O altă măsură pe care vor să o aplice este retragerea dreptului la cetățenie copiilor născuți din părinți străini, pe teritoriul francez.

În luna aprilie, Emmanuel Macron a propus ca Aya Nakamura să cânte în deschiderea Jocurilor Olimpice din Franța. Acest anunț a stârnit o serie de reacții rasiste împotriva artistei. Marine Le Pen l-a acuzat pe Macron că „a vrut să umilească poporul francez” cu numirea lui Nakamura în deschiderea Jocurilor Olimpice.

Și fotbaliștii echipei naționale îndeamnă oamenii să nu voteze cu extrema-dreaptă

Căpitanul echipei franceze de fotbal, Kylian Mbappé, a declarat joi că este nevoie „urgentă” ca oamenii să voteze la alegerile din Franța de duminică. „Mai mult ca niciodată, este timpul să votăm. Nu ne putem lăsa țara în mâinile acestor oameni”, a spus Mbappé în timpul unei conferințe de presă înainte de sfertul de finală al Euro 2024 de vineri, al Franței împotriva Portugaliei. Familia lui Mbappé este originară din Algeria și Camerun.

Jules Kounde, fundașul echipei FC Barcelona, a numit RN „un partid fondat pe ura față de alții, pe dezinformare și ale cărui cuvinte sunt menite să ne discrimineze și să ne dezbine”. El a cerut francezilor să împiedice extrema-dreaptă să obțină majoritatea în Parlament. 

Ibrahima Konaté, fundaș central la Liverpool și în Franța, s-a declarat „îngrijorat” de situația politică din țară, adăugând că regretă discriminarea împotriva musulmanilor și imigranților.

În urma turului doi de alegeri, care va avea loc duminică, partidul RN ar putea deveni cel mai mare partid din Franța. 

INTERVIURILE HotNews.ro