Cea mai importantă zi pentru monarhia britanică din ultimii 70 de ani s-a încheiat: „Nu am venit să fiu servit, ci să servesc” / Regele Charles și regina Camilla au salutat mulțimea
Cel mai important eveniment pentru monarhia britanică din ultimii 70 de ani se desfășoară astăzi când Regele Charles al III-lea este încoronat alături de regina consoartă, Camilla. O ceremonie fastuoasă care bate câteva recorduri și care a scos pe străzile Londrei mari mulțimi de oameni.
HotNews.ro vă prezintă LIVE desfășurarea evenimentului și cele mai impotante momente ale ceremoniei:
17:04 Prințul Harry nu a fost invitat să se alăture familiei sale la balconul Palatului Buckingham, potrivit BBC.
Ducele de Sussex, care a participat mai devreme la slujba de la Westminster Abbey, se pare că se află în drum spre aeroportul Heathrow.
Ceremonia încoronării s-a încheiat
16:45Regele Carol al III-lea și regina Camilla au întâmpinat sâmbătă mulțimea plouată cu zâmbete și salutări de la balconul Palatului Buckingham.
Cuplului proaspăt încoronat i s-au alăturat moștenitorul lui Charles, prințul William, soția sa Catherine și cei trei copii ai lor, înainte de un survol ceremonial al avioanelor militare.
Ceremonia încoronării s-a încheiat
16:29Proaspăt încoronați, regele Cgarles și regina Camilla au ieșit în balcon și salută mulțimea
16:27De la Bruxelles la Washington, felicitări din belșug pentru Regele Charles al III-lea
Mai multe țări, de la Bruxelles la Washington și până la Beijing, au trimis felicitări noului rege britanic, Charles al III-lea, care a fost încoronat sâmbătă la Londra, la vârsta de 74 de ani.
16:05Imnul național răsună în grădinile Palatului Buckingham
Patru mii de militari care au jucat un rol cheie astăzi s-au aliniat în grădinile Palatului Buckingham.
Regele și regina au ieșit pe treptele terasei de vest în timp ce se cântă imnul național.
Ei primesc trei urale din partea trupelor prezente.
Regele Charles al III-lea (Foto: Rob Pinney / AFP / Profimedia)
15:53Celebrarea este în plină desfășurare în fața Palatului Buckingham. Numeroșii fani regali care au înfruntat ploaia torențială au fost răsplătiți cu un spectacol minunat de muzică
15:34Biden îi felicită pe Carol al III-lea și regina Camilla și salută „prietenia de lungă durată” dintre SUA și Marea Britanie
Încoronarea lui Charles al III-lea „este o mărturie a forței durabile a monarhiei britanice, un simbol al stabilității și continuității”, a declarat sâmbătă pe contul său de Twitter președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
15:27Regele Carol și regina Camilla s-au întors sâmbătă la Palatul Buckingham, după încoronarea lor la Westminster Abbey și o lungă procesiune militară.
Cuplului i se va alătura ulterior familia regală la balcon.
Ce urmează?
15:10Proaspăt încoronați, regele și regina părăsesc Westminster Abbey și vor lua parte în scurt timp la o a doua paradă – mult mai mare decât prima – la care vor lua parte și alți membri ai familiei regale, sxplică BBC.
Procesiunea Încoronării se întoarce la Palatul Buckingham pe același traseu de 2,3 km care a fost folosit în această dimineațăBiden îi felicită pe Carol al III-lea și regina Camilla și salută „prietenia de lungă durată” dintre SUA și Marea Britanie
15:05Regele părăsește Westminster Abbey / Procesiunea Încoronării se pune în mișcare
Clopotele din Westminster Abbey sunt trase în momentul în care Regele Charles al III-lea părăsește clădirea.
Aproape 4.000 de membri ai forțelor armate britanice sunt în formație – mărșăluind în pas cu ceilalți.
Au fost șase săptămâni de repetiții pentru a se asigura că toate formațiile de marș sunt sincronizate.
14:58Ceremonia încoronării este aproape încheiată. Strălucitoarea caleașcă regală așteaptă la intrarea catedralei
14:35Toți ce prezenți rostesc rugăciunea „Tatăl nostru” / Regele și regina se împărtășesc
Regele Charles al III-lea și regina Camilla nu mai poartă coroana și se împărtășesc – principalul act de cult al bisericii creștine.
Corul cântă acum Sanctus.
14:23Camilla unsă și încoronată
Regina consort Camilla este acum unsă și încoronată în cadrul unei ceremonii mai simple – deși nu i se cere să depună un jurământ.
Ea este încoronată cu coroana Reginei Maria.
Regina Camilla (Foto: Andrew Matthews / AP / Profimedia)
14:16Urmează ceremonia încoronării reginei
Reginei Camilla i se prezintă sceptrul reginei consoarte cu cruce şi sceptrul reginei consoarte cu porumbel, oglindind sceptrele regelui.
14:14 Prințul William jură loialitate față de tatăl său
În mod tradițional, mai mulți membri ai familiei regale și nobili aduceau un omagiu îngenunchind în fața noului rege – jurându-i credință și sărutându-i mâna dreaptă. Dar William este singurul duce regal care a făcut acest lucru de data aceasta.
14:01Regele a primit sabia cu bijuterii și cele doua sceptre și coroana regală
Arhiepiscopul de Canterbury îi spune să folosească sabia pentru „a face dreptate, a opri creșterea nelegiuirii, a proteja sfânta Biserică a lui Dumnezeu și toți oamenii de bunăcredință”.
Regelui Charles i s-a dat globul suveranului („Orb”), sceptrul suveranului cu cruce şi sceptrul suveranului cu porumbel, precum şi alte obiecte.
13:53În catedrala Westminster Abbey răsună un cor bizantin, un moment emotonant care amintește și de orginea ortodoxă pe linie paternă
13:35Predica arhiepiscopului de Canterbury, o pledoarie pentru credință, monarhie și slujirea poporului
Prințul și prințesa de Wales (Foto: Dan Charity / AP / Profimedia)
13:27Au existat dezbateri cu privire la jurământul regelui, care preciza rolul său specific de susținător al „succesiunii protestante la tron”.
Dar, imediat după ce regele face acest jurământ, corul cântă o piesă în limba latină de William Byrd, din cadrul unei montări a slujbei folosite de catolicii din secolul al XVI-lea care se opuneau doctrinei Bisericii Angliei.
.
Iar jurămintele sunt încadrate de o recunoaștere mai largă a oamenilor de „toate credințele și convingerile”.
Este o slujbă plină de echilibristică și simboluri subtile, explică BBC.
13:14„Nu am venit să fiu servit, ci să servesc”, spune Regele în timp ce Westminster Abbey tace.
Ceremonia încoronării Charles al III-lea (Foto: Andrew Matthews / AFP / Profimedia)
13:09 Regele și regina își vor ocupa locurile în fața altarului mare al abației
Este un loc cunoscut sub numele de Teatrul Încoronării, ceea ce dă senzația că acesta este punctul central al ceremoniei și tradiției la care urmează să asistămâ, explică BBC.
Îl vom vedea pe rege prezentat congregației, întorcându-se simbolic către cele patru puncte cardinale, i se va da o Biblie și apoi vom auzi jurămintele, care de data aceasta vor fi încadrate de o recunoaștere a faptului că oamenii au propriile „credințe și convingeri”.
12:55Prințul Harry, zâmbitor, sosește la Westminster
Prințul Harry a sosit sâmbătă la Westminster Abbey pentru încoronarea tatălui său, Regele Charles, alăturându-se verișorilor, mătușilor și unchilor săi înainte de intrarea celor mai în vârstă membri ai familiei regale, potrivit Reuters.
Nu era clar dacă Harry, fiul cel mic al lui Charles, va participa la această ocazie istorică, după ce s-a certat cu familia sa, dispută care a fost foarte mediatizată.
12:50Trăsura regală a ajuns la catedrala Westminster Abbey
Ceremonia religioasă de încoronare a regelui Charles al III-lea și a reginei Camilla a început sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, în prezența a aproximativ 2.300 de invitați.
După o procesiune prin ploaie cu trăsură de la Palatul Buckingham, monarhul și soția sa au intrat cu mare fast în Abație, unde vor fi încoronați în cadrul unei ceremonii anglicane de către arhiepiscopul de Canterbury.
12:44Ritualul vechi sute de ani care se va desfășura în timpul ceremoniei de încoronare a lui Charles al III-lea
Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey, Londra, şi va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. În cadrul ceremoniei, Regele Charles al III-lea este încoronat alături de Regina Consoartă, Camilla.
Harry, ducele de Sussex (Foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia)
12:25 Prim-ministrul Rishi Sunak a sosit la Abbey
Prim-ministrul Rishi Sunak intră în Westminster Abbey, fiind unul dintre ultimii oaspeți care au sosit.
Ambii președinți ai Camerelor Parlamentului au sosit. John McFall – președintele Camerei Lorzilor – și Sir Lindsay Hoyle, de la Camera Comunelor, se vor alătura momentan celorlalți participanți la adunare.
Regele și regina sunt în drum spre Abbey
12:20Regele Charles al III-lea și regina Camilla au părăsit sâmbătă Palatul Buckingham cu trăsura de stat a Jubileului de Diamant pentru o procesiune prin centrul Londrei până la încoronarea lor în Westminster Abbey, potrivit AFP.
Rândurile masive de soldați care se aliniază pe The Mall în fața palatului au prezentat armele și au strigat „God save the king” în timp ce trăsura trasă de cai a trecut în aplauzele a mii de spectatori.
Regele Charles in trasura (Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia)
12:16Protestul antimonarhie ia amploare
Demonstrația antimonarhie a grupului Republica de lângă Trafalgar Square este în creștere.
La fiecare câteva minute, aceștia izbucnesc în scandări ca „nu e regele meu” și „eliberați-l pe Graham Smith”.
Graham Smith este liderul Republicii, care a fost arestat în această dimineață în timp ce descărca o dubă cu pancarte, potrivit BBC.
Proteste ale republicanilor la Londra (Foto: Mosa’ab Elshamy / AP / Profimedia)
11:54Human Rights Watch denunță arestări „incredibil de tulburătoare”
„Rapoartele privind persoane arestate pentru că au protestat pașnic împotriva încoronării sunt incredibil de îngrijorătoare. Este ceva ce te-ai aștepta să vezi la Moscova, nu la Londra”, a declarat pentru AFP Yasmine Ahmed, șefa organizației din Marea Britanie.
11:40Are nevoie Marea Britanie de un monarh?
Un sondaj recent YouGov pentru BBC a arătat că 58% dintre britanicii intervievați susțin monarhia, iar 26% sunt în favoarea unui șef de stat ales. În Marea Britanie, există multe opinii diferite cu privire la necesitatea de a avea în continuare o monarhie.
Activiști antimonarhie, reținuți
11:16„Pregătiți să arunce cu vopsea”: Poliția britanică l-a arestat pe liderul republican Graham Smith
Poliția britanică l-a arestat pe Graham Smith, liderul unui grup antimonarhist Republica, înaintea încoronării regelui Charles, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, citat de Reuters.
O fotografie postată pe Twitter îl arată pe Smith stând pe jos, înconjurat de un grup de polițiști. Un ofițer aflat la fața locului, în apropiere de Trafalgar Square, a declarat că trei protestatari republicani au fost arestați pentru că aveau asupra lor vopsea.
11:01Șase activiști antimonarhie au fost arestați la Londra înainte de ceremonia încoronării, potrivit AFP.
10:58Politicieni și artiști încep să sosească la Westminster Abbey
Sir Ed Davey, liderul liberal-democraților, și Sir Chris Whitty, care a ajutat la conducerea țării în timpul pandemiei, au sosit la Westminster Abbey.
Actrița britanică Emma Thompson, însoțită de soțul ei, Greg Wise, este pe drum, purtând o haină roșie cu motive florale peste o rochiță neagră.
10:48Desert pentru Încoronarea Regelui Charles al III-lea
Un desert delicios in straturi de piscoturi, crema si fructe. Trifle de căpșuni și ghimbir de la Adam Handling urmează tradiția regală recentă, fiind rețeta oficială de desert pentru încoronarea regelui Charles al III-lea, potrivit BBC.
Desertul are, de asemenea, o istorie îndelungată ca favorit al petrecerilor de stradă, iar rețeta lui Adam Handling, concepută pentru opt persoane, ar fi un accesoriu perfect pentru orice petrecere de Încoronare.
10:25Pe măsură ce ceremonia de încoronare a lui Carol al III-lea se apropie, emoția crește sâmbătă în jurul Palatului Buckingham și al Westminster Abbey, unde mii de oameni așteaptă deja să asiste la evenimentul istoric.
Adunați în spatele barierelor, cu Union Jacks fluturând steaguri sau imprimate pe tricouri și pălării, unii fani regali și-au petrecut noaptea în apropierea palatului pentru a se asigura că vor avea un loc în primul rând pentru a urmări trecerea trăsurii regale.
10:06 Cea mai costisitoare ceremonie din istoria monarhiei britanice.Cât costă încoronarea Regelui Charles
09:30 Contul oficial al Prințului și Prințesei de Wales a postat pe Twitter un clip video privind încoronarea de astăzi, spunând „Astăzi este ziua cea mare”.
Today’s the day!@royalfamily #Coronation pic.twitter.com/kFmvfRDvnp
— The Prince and Princess of Wales (@KensingtonRoyal) May 6, 2023
09:11 Peste 5.000 de membri ai forțelor armate au sosit cu trenul la stația londoneză Waterloo înainte de a mărșălui pe podul Westminster.
Operatorul feroviar Network Rail a declarat că aceasta este cea mai mare mișcare de personal militar pe căile ferate britanice de la funeraliile lui Winston Churchill din 1965. (BBC)
09:05Stră-stră-străbunica Regelui Charles este din Transilvania. Povestea mai puțin știută a Claudiei Rhedey
–––––
Manifestările pregătite pentru ziua încoronării sunt cele mai scumpe din istoria monarhiei britanice pentru un astfel de eveniment, fiind estimate la 100 de milioane de lire sterline, dublu față de încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. De asemenea, Charles și Camilla sunt cuplul regal cel mai în vârstă care este încoronat, el având 74 de ani, ea 75 de ani.
De asemenea, vom asista și la câteva premiere. Grecii ortodocşi vor cânta pentru prima dată la o încoronare în semn de omagiu adus tatălui lui Charles al III-lea, prinţul Philip, care a încetat din viaţă în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. Special pentru această ocazie a fost creat Byzantine Chant Ensemble, condus de Alexander Lingas, profesor de muzică ortodoxă. „The Ascension Choir” va fi, de asemenea, primul cor gospel care va cânta la o încoronare, un semn al dorinţei de modernitate a noului rege.
Cine va participa la încoronarea Regelui Charles
Prințul William și Catherine, prințul și prințesa de Wales, vor participa la ceremoniile de la Londra, la fel ca doi dintre frații regelui, Anne, Prințesa Regală, și Edward, Ducele de Edinburgh. După multe speculații, Prințul Harry a confirmat că va participa, dar soția sa Meghan nu. Încoronarea coincide cu a patra aniversare a fiului cuplului, Prințul Archie.
La ceremoniile de la Londra vor participa, de asemenea, reprezentanți ai caselor regale, șefi de stat și de guvern din întreaga lume. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, nu va fi prezent, în schimb soția sa, Jill, va participa la eveniment. La fel și președintele Franței Emmanuel Macron.
În premieră, preşedintele Republicii Irlanda, Michael D. Higgins, va fi prezent la încoronarea monarhului britanic. Dar încă şi mai semnificativă este prezenţa la încoronare a vicepreşedintei partidului Sinn Fein, Michelle O’Neill, care va participa în calitate de lider al formaţiunii republicane în provincia britanică Irlanda de Nord şi ministru principal ales al guvernului autonom, care însă este în continuare suspendat de mai mult de un an.
Din partea României, la Londra, vor fi prezenți președintele Klaus Iohannis și soția sa, precum și Majestatea Sa, Margareta, și Principele Radu.
Ceremonia începe cu „Procesiunea Regelui”
Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey, Londra, şi va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. În cadrul ceremoniei, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea este încoronat alături de Regina Consoartă, Camilla. Charles al III-lea va fi al 40-lea monarh încoronat la Westminster Abbey din 1066.
Charles și Camilla vor ajunge la Westminster Abbey în procesiunea de la Palatul Buckingham, cunoscută sub numele de „Procesiunea Regelui”. Această primă procesiune va începe ora 10.20, ora Londrei.
Ei vor călători cu Trăsura de stat a Jubileului de Diamant (Diamond Jubilee State Coach), trasă de şase cai Windsor Grey.”Procesiunea Regelui” include străbaterea The Mall, prin Admiralty Arch, apoi îndreptarea spre sud către statuia Regelui Carol 1 din Trafalgar Square şi spre Whitehall. Procesiunea continuă pe Whitehall şi de-a lungul laturilor de est şi de sud ale Pieţei Parlamentului, ajungând la Westminster Abbey.
Ce se întâmplă la Westminster Abbey
Ceremonia religioasă de încoronare de la Westminster Abbey începe la ora 11:00, ora 13.00 ora României.
Westminster Abbey a găzduit aproape toate încoronările, începând din 1066, când, în ziua de Crăciun, a urcat pe tronul Angliei William Cuceritorul. Aici au avut loc 38 de ceremonii de încoronare, fiind încoronaţi 39 de monarhi. Regele Charles al III-lea devine al 40-lea monarh încoronat aici, la 6 mai 2023.
Ceremonia , cu o durată de aproape două ore, se împarte în câteva etape.
Recunoașterea: În timp ce stă lângă scaunul de încoronare, vechi de 700 de ani, monarhul este prezentat celor prezenți de către arhiepiscopul de Canterbury. Se strigă „God save the King!”
Jurământul: Suveranul jură să respecte legea și Biserica Angliei
Ungerea: Arhiepiscopul de Canterbury unge mâinile, pieptul și capul Regelui cu ulei sfânt făcut după o rețetă secretă, dar cunoscut că conține chihlimbar, flori de portocal, trandafiri, iasomie și scorțișoară. Uleiul creat pentru Charles nu va conține ingrediente derivate din animale
Învestitura: Suveranului i se prezintă obiecte, inclusiv Globul Regal, reprezentând autoritatea religioasă și morală; Sceptrul, reprezentând puterea; și Sceptrul Suveranului, un toiag de aur cu un porumbel alb în vârf, simbol al dreptății și milei. În cele din urmă, arhiepiscopul pune Coroana Sfântului Eduard pe capul regelui
Înscăunarea: Regele părăsește Scaunul de încoronare și se mută pe tron. Oamenii îngenunchează în fața monarhului pentru a-i aduce un omagiu.
Regina Consoartă va urma un ritual asemănător și încoronată. Regina Camilla va fi unsă, încoronată şi întronată într-o ceremonie mai simplă, deşi nu va trebui să depună jurământ. Ea va fi încoronată cu coroana reginei Mary, realizată în 1911 pentru încoronarea acesteia alături de George al V-lea, dar modificată şi redimensionată pentru Camilla, regina consoartă.
Obiectele-simbol ale ceremoniei de încoronare
Marea Britanie este, potrivit site-ului Familiei Regale, singura țară europeană care încă mai folosește regalii – simboluri ale regalității precum coroana, globul și sceptrele – în încoronări. Obiectele individuale simbolizează diferite aspecte ale serviciului și responsabilităților monarhului. Charles i se va prezenta Sceptrul Suveranului, Sceptrul Suveranului cu Cruce și Sceptrul Suveranului cu Porumbel și alte obiecte în momentele cheie ale ceremoniei.
Coroana este împodobită cu 2.901 pietre prețioase, inclusiv diamantul Cullinan II, Safirul Sfântului Eduard, Safirul Stuart și Rubinul Prințului Negru.
În crucea coroanei este un safir octogonal, safirul St. Edward, cu o istorie mai veche decât orice altă piatră prețioasă din colecția regală.
În decembrie anul trecut, coroana, care este piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei, a fost scoasă din Turnul Londrei pentru a putea fi realizate modificările necesare în vederea pregătirii pentru ceremonia de acum.
Globul suveranului a fost creat pentru încoronarea lui Carol al II-lea în 1661. Globul este o sferă aurie de 16,5 cm în diametru și are o bandă de perle și pietre prețioase în centru. Pe glob este un ametist. Globul este un simbol religios și reprezintă rolul monarhului ca apărător al credinței ca conducător al Bisericii Angliei.
Sceptrul regal are o lungime de 92 de centrimetri și are în vârf un diamant Cullinan I.
„Procesiunea Încoronării” și salutul de la Palatul Buckingham
După ceremonia religioasă de încoronare, Regele Charles și Regina Camilla se vor întoarce la Palatul Buckingham într-o procesiune ceremonială mai mare, cunoscută sub numele de „Procesiunea Încoronării”, la care se vor alătura şi alţi membri ai Familiei Regale. Ei vor călători în trăsura Gold State Coach, trasă de opt cai Windsor Grey. Trăsura, folosită ultima dată la Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, în iunie 2022, a fost comandată în 1760 şi a fost folosită pentru prima dată de regele George al III-lea, pentru a călători la deschiderea Parlamentului în 1762. Trăsura a fost folosită la fiecare încoronare de la cea a lui William al IV-lea, în 1831.
La întoarcerea la Buckingham Palace, vor fi întâmpinaţi cu onoruri din partea Forţelor Armate ale Regatului Unit şi Commonwealth-ului. Onorurile vor fi urmate de trei ovaţii din partea reprezentanţilor serviciului reunit, în semn de omagiu al Forţelor Armate la parada Regelui şi Reginei Consoarte, în ziua încoronării.
La Palatul Buckingham, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membrii familiei regale, vor apărea la balcon pentru a încheia evenimentele ceremoniale ale zilei.
Diferențe față de ceremonia din 1953 a Reginei Elisabeta a II-a
Încoronările au rămas aproape aceleași de sute de ani. Ceremonia britanică este singurul eveniment de acest tip rămas în Europa.
Cu toate acestea, este probabil ca ceremonia de încoronare a lui Charles al III-lea să fie mai scurtă și mai mică decât încoronarea reginei Elisabeta a II-a din 1953, cu o gamă mai largă de religii reprezentate.
Regina Elisabeta a II-a a parcurs atât drumul spre Westminster Abbey cât şi pe cel de întoarcere la Palatul Buckingham cu trăsura decorată cu aur, însă lipsită de confort, „Gold State Coach”, cu o vechime de 260 de ani.
Charles şi Camilla nu vor utiliza decât pe drumul de întoarcere tradiţionala trăsură.
În timpul deplasării spre Westminster Abbey, ei au optat pentru trăsura modernă „Diamond Jubilee State Coach”, dotată cu amortizoare şi aer condiţionat.
De asemenea, Charles şi Camilla vor parcurge un traseu dus-întors mult mai scurt (doi kilometri) comparativ cu cel de peste şapte kilometri al reginei Elisabeta a II-a, care a necesitat două ore.
Comparativ cu cei 29.000 de membri ai forţelor armate prezenţi în 1953, procesiunea de întoarcere la Palatul Buckingham va fi mai puţin impunătoare.
Aproape 4.000 de soldaţi, inclusiv muzicieni, vor însoţi cuplul regal.