Cea mai mare amenda din istoria UE – aproape un miliard de euro!
Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, taie in carne vie. Conform unui purtator de cuvant al Comisiei Europene, un cartel de firme a fost amendat cu 992 milioane de euro pentru ca a incalcat legislatia anti-trust din UE. Firmele – de mare notorietate – au pus la punct un cartel prin care au reusit sa discteze preturile pe piata productiei de ascensoare.
Este vorba despre companiile Otis (SUA), Kone (Finlanda), Schindler (Elvetia), Mitsubishi Electric (Japonia) si ThyssenKrupp (Germania), care a primit si cea mai mare parte din amenda, 480 de milioane de euro.
Cum actiona cartelul
Pietele controlate de acest cartel au fost Benelux si Germania. Culmea este ca pagubita de fixarea unor preturi nejustificate a fost chiar si Comisia Europeana, lucrarile efectuate de aceste firme la sediul CE din Bruxelles fiind supralicitate.
Conform BBC, purtatorul de cuvant al lui Kroes, Jonathan Todd, a explicat care sunt efectele formarii acestor tip de carteluri: “Una din particularitatile acestui cartel este ca efectele pot dura intre 20 si 50 de ani, pentru ca multe din firmele respective castiga de pe urma contractelor de intretinere”.
Conform presei europene, managerii companii amendate aveau pus la punct un plan minutios pentru mentinerea cartelului, recurgand la intalniri secrete si folosind cartele telefonice preplatite pentru a comunica fara a putea fi identificati.
Firmele amendate de Comisia Europeana pot face apel impotriva deciziei la Curtea Europeana de Justitie – o alta institutie comunitara care a “beneficiat” de lifturi construite si intretinute la preturi umflate.
Kroes – “cel mai dur comisar”
Prin aceasta decizie extrem de dura, comisarul european Neelie Kroes isi confirma reputatia de adversar feroce al companiilor care nu respecta legislatia in domeniul concurentei. Nu mai departe decat in ianuarie a.c., Kroes a stat la baza unei alte sanctiuni-record, Comisia amendand cu 750 milioane de euro 11 companii din sectorul echipamentelor electrice pentru formarea unui cartel.
De asemenea, in decembrie anul trecut, Curtea Europeana de Prima Instanta a confirmat decizia Comisiei Europene din iunie 2002 de a sanctiona cu amenda in valoare de 120,4 milioane de euro opt banci din Austria, asa numitul “Club Lombard”, implicate intr-un cartel pentru stabilirea ratelor dobanzilor la depozite si credite