CEDO obligă Franţa la daune pentru extrădarea unui condamnat în România / Plângerea lui Gregorian Bivolaru pe o speță similară, respinsă de CEDO – UPDATE
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa pentru extrădarea în România a unui detinut, pe baza unui mandat european de arestare, în ciuda condiţiilor de detenţie necorespunzătoare pentru executarea pedepsei, transmite AFP.
Cei şapte judecători de la Strasbourg au considerat în unanimitate că autorităţile franceze au încălcat Articolul 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane şi degradante, deşi informaţiile despre condiţiile din închisorile din România ar fi asigurat motive suficiente pentru a refuza executarea mandatului, citează Agerpres.
Nicolas Hervieu, specialist în legislaţia europeană, afirmă că este prima condamnare pronunţată de CEDO pentru executarea unui mandat de arestare european. Instanţa a confirmat pentru AFP că este vorba într-adevăr de o premieră.
Franţa va trebui să plătească cetăţeanului român extrădat despăgubiri morale în valoare de 5000 de euro.
Prin aceeaşi decizie a CEDO, extrădarea în România a unui alt cetăţean român, tot pe baza unui mandat de arestare european, nu a fost considerată o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Conform hotărârii postate pe site-ul CEDO, este vorba în acest caz despre liderul MISA, Gregorian Bivolaru.
Cel care a câştigat procesul se întorsese în Franţa după ce fusese condamnat în 2015 în România pentru trafic de persoane comis în ambele ţări în 2010. În aprilie 2016, autorităţile române au emis un mandat de arestare european pe numele său. Extrădarea a avut loc în august acelaşi an, deşi cel vizat contestase mandatul.
În sprijinul contestaţiei, „reclamantul a adus probe în instanţele interne care dovedesc neajunsurile sistematice sau generalizate în unităţile penitenciare din România”, în special în închisoarea din Gherla, unde urma să fie trimis, a reţinut CEDO.