Sari direct la conținut

Cehia ar putea trimite soldați în Slovacia sau România

HotNews.ro
Soldați dintr-un batalion ceh, Foto: CTK / Alamy / Profimedia
Soldați dintr-un batalion ceh, Foto: CTK / Alamy / Profimedia

Trupe ale armatei cehe ar putea fi desfășurate în cadrul unei unități NATO în Slovacia sau România, opțiunea cea mai probabilă fiind Slovacia, vecinul și aliatul apropiat, a declarat marți ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, citată de site-ul de știri seznamzpravy.cz.

„O opțiune este România, a doua este Slovacia. Cred că ne dăm seama care este mai aproape din punct de vedere geografic, geopolitic. Acesta este un mic semnal privind direcția la care ne gândim”, a declarat Cernochova reporterilor, adăugând că guvernul și parlamentul vor trebui să ia decizia privind orice desfășurare de forțe.

La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul slovac de externe Ivan Korcok a declarat că NATO ia în considerare desfășurarea unor trupe în Slovacia, alături de alte țări de pe flancul său estic, ca răspuns la consolidarea militară rusă în apropierea Ucrainei.

Grup de luptă NATO în România condus de Franța

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a aflat recent într-o vizită oficială în România, a declarat că România ar putea găzdui un grup de luptă al Alianței, ceea ce înseamnă o prezență permanentă a trupelor aliate.

„Salut oferta Franţei de a conduce un grup de luptă aici în România”, a declarat șeful NATO pe 11 februarie.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, s-a declarat și el optimist privind „înființarea unui grup de luptă NATO în România, permanent de această dată, cu Franța la cârmă, ca națiune-cadru, cu România țară-gazdă și la care anticipăm că un număr de alți aliați vor contribui cu forțe la o prezență permanentă a NATO aici, în România”.

Statul Major al Forțelor Terestre a anunțat în urmă cu o săptămână că a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale (IOC) a Grupului de luptă al NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe Flancul Estic – enhanced Vigilance Activities (eVA).

Deocamdată singura țară NATO de care se știe că va trimite militari în cadrul noului batalion NATO din România este țara-lider Franța. Cehia, dacă se va concretiza conform anunțului de azi, ar fi a doua țară ce ar contribui la noua structura de luptă aliată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro