Sari direct la conținut

Cel mai apropiat aliat al lui Putin vrea să participe la negocierile privind încheierea războiului din Ucraina

HotNews.ro
Cel mai apropiat aliat al lui Putin vrea să participe la negocierile privind încheierea războiului din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin, în dreapta, îi acordă președintelui belarus Alexandr Lukașenko Ordinul Sfântului Apostol Andrei, în timpul întâlnirii lor de la Kremlin, Moscova, Rusia, 9 octombrie 2024. Sursa foto: Sergei Ilnitsky / AP / Profimedia

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că ţara sa ar trebui să participe la orice discuţii despre soluţionarea crizei din Ucraina, anunță agenţia de presă rusă TASS, potrivit Reuters.

Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Moscovei, i-a permis preşedintelui rus Vladimir Putin să atace Ucraina folosind teritoriul belarus, în februarie 2022, şi ulterior să plaseze arme nucleare tactice în Belarus.

În prezent nu sunt avute în vedere negocieri de pace, în contextul în care Rusia îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei şi simultan încearcă să respingă forţele ucrainene care în august au intrat pe teritoriul său, în regiunea Kursk, notează Agerpres.

Săptămâna aceasta, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat „planul de victorie”, într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev, în care a exclus posibilitatea cedării de teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului declanşat de Moscova.

Şeful statului ucrainean a estimat că Rusia trebuie să piardă războiul pe care l-a declanşat în februarie 2022.

În primul rând, Zelenski a solicitat din nou Occidentului să ridice restricţiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei şi a solicitat, la al doilea punct din cele cinci ale planului, ca Ucraina să primească cât mai curând invitaţia de a deveni membră a NATO.

Cel de-al treilea punct al planului prezentat de Zelenski a subliniat necesitatea ca Ucraina să dobândească o capacitate de descurajare non-nucleară care, a spus el, ar fi suficientă pentru a distruge puterea militară rusă. El nu a detaliat, dar a spus că a existat o anexă secretă pe care nu a vrut să o dezvăluie.

Planul, a spus liderul de la Kiev, prevede, de asemenea, un rol occidental în apărarea resurselor minerale naturale ale Ucrainei de atacurile rusești, precum și promisiuni de reconstrucție postbelică.

Zelenski a susţinut că ar putea fi posibilă încheierea conflictului cu Rusia cel târziu anul viitor, dacă planul său ar fi pus în aplicare acum.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro