Sari direct la conținut

„Nu pot spune că susțin întreg planul”. Reacția șefului NATO la „Planul victoriei” lui Zelenski

HotNews.ro
„Nu pot spune că susțin întreg planul”. Reacția șefului NATO la „Planul victoriei” lui Zelenski
Secretargul general al NATO Mark Rutte Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mark Rutte, secretarul general NATO, pare că face un duș rece președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, după ce acesta și-a prezentat „Planul Victoriei” în Rada Supremă, relatează Reuters.

Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că „planul de victorie” prezentat miercuri de președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un semnal bun, dar că nu poate să-l susțină în ansamblu.

„Desigur, este un semnal puternic de la Zelenski și echipa sa că au conceput acest plan… Asta nu înseamnă că aici pot spune că susțin întregul plan, asta ar fi puțin dificil pentru că sunt multe probleme pe care trebuie să le înțelegem mai bine”, a spus el.

Reacția șefului NATO vine la scurt timp după ce cancelarul german Olaf Scholz nu numai că nu a comentat în niciun fel „planul victoriei” lui Zelenski, dar a declarat în Bundestag că este pregătit inclusiv să discute cu președintele Vladimir Putin despre pace. 

„Dacă suntem întrebați: „Vom vorbi despre asta cu președintele rus”, spunem „da, așa este”, a adăugat el.

Aceste discuții ar trebui să respecte „principii clare”, a subliniat el: „nu vor fi niciodată luate decizii peste Ucraina și niciodată fără consultare cu partenerii noștri cei mai apropiați”.

Zelenski de altfel s-a plâns în timpul discursului său în parlamentul ucrainean că „auzim cuvântul „negocieri” de la parteneri , iar cuvântul „dreptate” mult mai rar”.

Amintim că miercuri președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a prezentat parlamentarilor ucraineni „Planul Victoriei”, spunând că acesta conține cinci puncte principale care se bazează pe aliații Kievului, inclusiv o invitație necondiționată de a adera la NATO și un sprijin specific pentru arme.

La schimb, el a oferit un rol occidental în dezvoltarea resurselor minerale naturale ale Ucrainei și a spus că trupele ucrainene ar putea spori securitatea NATO și ar putea înlocui unele dintre forțele americane din Europa.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro