Sari direct la conținut

Cel mai bogat om din Israel s-a retras de la Universitatea Harvard după scandalul legat de ligile studențești anti-israeliene

HotNews.ro
Idan Ofer (centru-dreapta), Foto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia Images
Idan Ofer (centru-dreapta), Foto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia Images

Miliardarul Idan Ofer, cel mai bogat bărbat din Israel, și soția sa și-au dat demisia din funcțiile pe care le ocupau la Universitatea Harvard în urma scandalului în care aceasta a fost implicată din cauza ligilor sale studențești, care au condamnat dur Israelul după ultima serie de violențe ale Hamas, relatează Business Insider.

Ofer, proprietarul companiei de holding Quantum Pacific Group, are o avere estimată de Bloomberg la 19,9 miliarde de dolari, ceea ce îl face cel mai bogat om din Israel și a 81-a cea mai bogată persoană din lume.

Ofer și soția sa, Batia, erau membri ai consiliului de administrație al Kennedy School of Government din cadrul Universității Harvard, ei finanțând o bursă pentru studenții israelieni și palestinieni care doreau să studieze la această instituție de învățământ superior.

O clădire denumită după ei a fost deschisă în campusul Harvard în 2017.

Ziarul financiar israelian The Marker a descoperit însă că numele celor doi nu mai figurează acum pe lista membrilor consiliului de administrație al Kennedy School of Government și că aceștia s-au răzgândit în privința unei donații de mai multe milioane de dolari pe care urmau să o facă pentru Universitatea Harvard.

„Din păcate, încrederea noastră în conducerea Universității a fost zdruncinată și nu putem să continuăm să susținem cu bună-credință Harvard și comitetele sale”, au spus soții Ofer într-un comunicat remis mai multor organizații media, inclusiv CNN.

Cei doi au spus că decizia lor de a părăsi consiliul de administrație „a fost precipitată de lipsa unor dovezi clare de susținere din partea conducerii Universității pentru poporul israelian în urma evenimentelor tragice ale ultimei săptămâni, la care se adaugă aparenta lor lipsă de disponibilitate de a recunoaște Hamas drept ceea ce este, o organizație teroristă”.

„Întrucât atât de multă dezinformare este răspândită pe rețelele de socializare, este esențial ca instituțiile mărețe ale lumii să vorbească cu o voce clară și fără echivoc în această perioadă critică”, au mai adăugat Idan și Batia Ofer.

Cum a ajuns Universitatea Harvard în centrul unui scandal legat de luptele dintre Hamas și Israel

Controversele au izbucnit după ce săptămâna trecută o coaliţie formată din 34 de organizaţii studenţeşti de la Harvard a publicat o scrisoare deschisă în care au denunțat Israelul ca fiind „în întregime responsabil pentru toate violenţele care se desfăşoară” după decenii de ocupaţie, adăugând că „regimul de apartheid este singurul vinovat”.

Printre organizaţiile care au semnat scrisoarea se numără grupuri de susţinere musulmane şi palestiniene, plus altele cu nume de diferite origini, inclusiv Harvard Jews for Liberation şi Organizaţia de Rezistenţă Afro-Americană. Reuters precizează că nu a putut verifica câţi studenţi au susţinut scrisoarea.

Mai mulți absolvenți influenți ai acestei universități care a dat Statelor Unite opt dintre președinții săi şi patru dintre cei nouă actuali judecători ai Curţii Supreme, au denunțat dur publicarea acestei scrisori de către actualii studenți.

Preşedintele Universității Harvard, Claudine Gay, şi conducerea superioară, inclusiv 15 decani, au emis lunea trecută un comunicat în care au spus că sunt „sfâşiaţi de moartea şi distrugerea declanşate de atacul Hamas care a vizat în weekend cetăţeni din Israel”.

Într-un mesaj separat transmis joia trecută, Gay a spus că universitatea respinge terorismul, dar că respinge de asemenea și intimidările pe baza credințelor și opiniilor „pe care mulți dintre noi le putem găsi de condamnabile, chiar revoltătoare”.

„Nu pedepsim sau sancționăm persoane pentru exprimarea unor asemenea opinii. Dar asta este cu totul diferit de a le susține”, a mai spus ea într-un mesaj video.

Comentariile sale au venit după ce mai mulți șefi ai companiilor de pe Wall Street au cerut universității să publice numele studenților care fac parte din organizațiile studențești în cauză, pentru a nu-i angaja „din greșeală” pe viitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro