Sari direct la conținut

Cel puțin 6.000 de civili au fost ucişi în războiul din Ucraina, afirmă Biroul ONU pentru drepturile omului

HotNews.ro
Război în Ucraina: Civili neidentificați, înmormântați într-un cimitir din Bucha, regiunea Kiev, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images
Război în Ucraina: Civili neidentificați, înmormântați într-un cimitir din Bucha, regiunea Kiev, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Peste 6.000 de civili au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este, cel mai probabil, mult mai mare decât poate fi calculat acum, afirmă autoritatea Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, potrivit CNN.

„Până în 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 ucise şi 9.634 rănite începând din 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru politică şi consolidarea păcii, la reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate al ONU, relatează News.ro. „Cel puţin 397 de copii au fost ucişi în război”, a afirmat ea.

Totodată, ONU este îngrijorată de distrugerea infrastructurii energetice critice, a spus DiCarlo.

„Împreună cu preţurile în creştere la gaz şi cărbune, privarea cauzată de aceste atacuri ameninţă să expună milioane de civili unor dificultăţi extreme şi chiar condiţiilor care pun în pericol viaţa, în această iarnă”, a arătat DiCarlo, subliniind că atacurile care ţintesc civili şi infrastructura civilă sunt interzise.

Potrivit lui DiCarlo, Comisia Internaţională Independentă de Anchetă în Ucraina a trimis raportul său către Adunarea Generală a ONU săptămâna aceasta.

„Documentul arată că sunt motive rezonabile pentru a concluziona că în Ucraina au fost comise crime de război şi încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar”, a declarat DiCarlo.

Comisia a documentat „cazuri de execuţii sumare, arestări ilegale, tortură, rele tratamente, viol sau alte violenţe sexuale comise în zonele ocupate de forţele armate ruse”, a adăugat DiCarlo.

„Impactul acestor încălcări asupra oamenilor din Ucraina este imens – şi la fel este şi nevoia de responsabilitate”, a continuat ea, spunând: „Responsabilitatea rămâne crucială întrucât au apărut noi acuzaţii de atrocităţi în zone care au revenit recent sub controlul guvernului ucrainean. Nu trebuie să lăsăm impunitatea să triumfe”.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro