Sari direct la conținut

Cel puțin o persoană a murit în timpul protestelor postelectorale din Venezuela. Opoziția îl acuză pe Maduro de fraudă: „Ne-au furat alegerile”

HotNews.ro
Proteste în Venezuela / Foto: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia
Proteste în Venezuela / Foto: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia

Manifestații anti-guvernamentale au izbucnit luni în Venezuela, după ce preşedintele Nicolas Maduro s-a declarat câştigătorul alegerilor prezidențiale de duminică, într-un moment în care opoziția revendică victoria pentru candidatul său, Edmundo Gonzalez. Pentru a opri protestatarii din capitala Caracas, poliția a folosit gaze lacrimogene, scrie Reuters. 

Mai mulți protestatari au ieșit în stradă, în Venezuela, într-o demonstrație „cacerolazo” (protest tradițional din America Latină, în care oamenii lovesc în tigăi și oale), acuzând fraudarea alegerilor pe care președintele Nicolas Maduro susține că le-a câștigat. 

„Nu vreau aur, nu vreau CLAP (programul guvernamental de ajutor alimentar), vreau ca Nicolas (Maduro) să plece”, au scandat protestatarii bătând în oale.

În Caracas, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a ataca mulțimea, în timp ce alții au atacat protestatarii cu scuturi și bastoane. În capitala statului Falcon, protestatarii au dărâmat o statuie care îl reprezenta pe fostul președinte Hugo Chavez, cunoscut ca fiind mentorul lui Maduro. 

Observatorul Conflictelor din Venezuela a declarat că a înregistrat 187 de proteste în 20 de state.

„Voi lupta pentru democrația țării mele. Ne-au furat alegerile. Trebuie să continuăm să luptăm pentru tineri”, a spus un protestatar pentru Reuters.

Maduro acționează „împotriva protestatarilor violenți”

Într-o transmisiune în direct de la palatul prezidențial, Maduro a spus că forțele de ordine acționează „împotriva protestatarilor violenți”. „Am urmărit toate actele de violență promovate de extremă-dreapta”, a adăugat el.

Cel puțin două persoane au fost ucise în timpul numărării voturilor și în timpul protestelor. Ministrul Apărării a avertizat în privința repetării „situațiilor teribile din 2014, 2017 și 2019″, când protestatarii anti-guvern au ieșit în stradă și sute de persoane au fost ucise.

Autoritatea Electorală controlată de Guvern a anunțat luni victoria lui Maduro, cu 51% din voturi. Totuși, opoziția neagă rezultatul și susține că Edmundo Gonzalez a obținut o victorie categorică, având 73% din voturi.

Iar lidera opoziției, Maria Corina Machado, care nu a putut participa la alegeri, a cerut într-o postare pe X, susținătorilor săi să protesteze din nou, marți.

Sondajele independente au considerat victoria lui Maduro imposibilă, iar guvernele de la Washington și din alte state au pus imediat la îndoială rezultatele și au cerut o numărătoare completă a voturilor.

Ministrul de Externe al Uruguayului, Omar Paganini, a declarat luni într-un interviu pentru CNN că guvernul său nu-l va recunoaște niciodată pe Maduro drept câștigător, în timp ce Organizația Statelor Americane a declarat că se va reuni miercuri la Washington pentru a discuta alegerile din Venezuela.

Maduro, susținut de Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat, însă, pe Maduro pentru realegerea sa. „Relațiile ruso-venezuelene au caracterul unui parteneriat strategic. Sunt încrezător că activitățile dumneavoastră în fruntea statului vor continua să contribuie la dezvoltarea lor progresivă în toate direcțiile”, a spus Putin, citat de BBC

Nicolas Maduro a preluat funcția de președinte în 2013, după moartea președintelui Hugo Chavez, iar alegerile pe care le-a câștigat în 2018 au fost considerate frauduloase. Maduro a vrut să „finalizeze transformarea socialistă a acestei națiuni bogate în petrol”, începută de Chavez, conform The Washington Post. Totuși, politicile lui Maduro au eșuat, prețul alimentelor și medicamentelor a crescut, iar mulți venezueleni nu și-au mai permis un stil de viață obișnuit. 

Criza economică și politică a țării s-a transformat într-un dezastru umanitar. Aproximativ 3 milioane de venezueleni au fugit din țară, creând crize de refugiați în mai multe țări vecine.

Serviciile medicale sunt colapsate, iar lipsa de alimente este o problemă gravă. Într-un raport din 2019, Human Rights Watch a spus că majoritatea venezuelenilor se culcă flămânzi. 

INTERVIURILE HotNews.ro