Sari direct la conținut

Cele 5 secunde care pot salva un cuplu de la certuri aprinse. Tehnica funcționează aproape tot timpul

HotNews.ro
Decât să treci problemele sub tăcere, mai bine îți asumi un dialog în contradictoriu. FOTO: Shutterstock
Decât să treci problemele sub tăcere, mai bine îți asumi un dialog în contradictoriu. FOTO: Shutterstock

Ar putea suna contraintuitiv, dar cearta într-un cuplu este bună. Trebuie însă să știți cum să vă certați astfel încât, la final, să ieșiți mai puternici din asta. Violența fizică și verbală nu au ce căuta între voi, trebuie să păstrați limitele de siguranță, și, prin dialog, fie el și în contradictoriu, veți rezolva probleme care ar putea afecta sănătatea relației pe termen lung.

Nicio relație nu este ferită de certuri. Este și constructiv să existe discuții de pe „fronturi” diferite. Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut specializată în terapie de cuplu la The Gottman Institute îți va explica la Conferința Smart Couple de sâmbătă, 23 noiembrie, de la Palatul Camerei de Comerț și Industrie, de ce cearta poate fi constructivă și cum poate să îți transforme în mod pozitiv relația. Poți să îți rezervi un loc AICI.

De altfel, în orice relație apar discuții, care în multe cazuri degenerează în certuri „la cuțite”. Este cu atât mai frustrant cu cât uneori de la contradicții minore pot izbucni conflicte pe care cu greu reușiți să le stingeți. Poate unul dintre voi a uitat să facă ceva ce l-a rugat celălalt, încep reproșurile pe tonuri din ce în ce mai ridicate, până când vă aduceți aminte și că în urmă cu zece ani nu și-a dus farfuria la chiuvetă.

De la o contradicție la scandal e doar un pas

Pentru multe cupluri, această escaladare pare inevitabilă. Micile neînțelegeri se transformă cu ușurință în conflicte mai mari, alimentate de creșterea tensiunii și a defensivității. Cu toate acestea, noile cercetări psihologice au dezvăluit o tehnică simplă de a opri acest tipar în cursul său. Este atât de simplă, de fapt, încât durează doar cinci secunde.

Într-un studiu apărut în august 2024 publicat în Communications Psychology, cercetătoarea americană Annah McCurry și-a propus să exploreze dinamica ce intensifică discuțiile din cupluri și să găsească soluții pentru ca acestea să nu mai escaladeze. Pentru a obține un rezultat valid, echipa sa a efectuat peste 6.000 de teste folosind o metodă concepută pentru a studia agresivitatea.

Cercetarea s-a bazat pe un joc. Fiecare cuplu a concurat față în față, în 30 de runde ale unui joc, fiecare purtând căști. Câștigătorului fiecărei runde i s-a oferit apoi posibilitatea de a produce un „zgomot nociv” puternic în căștile învinsului, la un volum la alegerea acestuia. După cum au explicat cercetătorii, această metodă a permis cuplurilor să manifeste un comportament agresiv într-un mediu controlat. Deși poate suna extrem, a servit ca o modalitate de a măsura agresivitatea fără a provoca un rău real.

Agresivității i se răspunde cu agresivitate

În unele cupluri, cercetătorii au permis producerea „zgomotului nociv” imediat după terminarea rundei, iar în altele i-au dat posibilitatea câștigătorului să facă acest lucru după 5, 10 sau 15 secunde. În acest fel au descoperit că agresivitatea cuplurilor a fost puternic influențată de stările emoționale ale ambilor parteneri. Când ambii indivizi erau agitați, agresivitatea a crescut cu 86%. Pe măsură ce jocul progresa, cuplurile se potriveau adesea cu nivelurile de agresivitate ale celuilalt. Cu cât era mai pornit un partener, cu atât mai tare îl urma celălalt.

Atunci când cuplurile au fost forțate să aștepte înainte de a acționa – fie pentru 5, 10 sau 15 secunde – răspunsurile lor agresive au scăzut semnificativ. Cel mai interesant este că studiul nu a găsit nicio diferență semnificativă între diferiții timpi de așteptare. Pauza de cinci secunde a fost la fel de eficientă ca și pauzele mai lungi. Acest lucru arată cum chiar și cea mai scurtă dintre pauze le poate oferi cuplurilor suficient timp pentru a se răcori, a gândi mai clar și a împiedica escaladarea conflictelor.

Cum poți implementa acasă regula celor 5 secunde

„Aceasta este prima dată când cineva a demonstrat experimental o reducere a agresiunii în urma pauzelor forțate. Obligarea cuplurilor să facă o pauză de cinci secunde a fost la fel de eficientă ca o pauză de 10 sau 15 secunde, ceea ce arată că până și cea mai scurtă pauză poate ajuta la dezamorsarea unei discuții.” spune autoarea principală a studiului, Annah McCurry, într-un interviu pentru The Guardian.

Deși poate părea o soluție evidentă, prea puțini o iau în seamă. Este de cele mai mult ori privită ca o pedeapsă—„Cum adică să nu zic imediat nimic?!”. Totuși, dacă tot ce trebuie să faci pentru a evita o ceartă puternică este să tragi aer în piept, să numeri până la cinci și de-abia apoi să spui ceva, merită să încerci. De fapt, simplitatea gestului poate fi motivul pentru care funcționează atât de eficient.

Înainte de a începe să folosești această tehnică, spune-i și partenerului/partenerei tale despre regula celor cinci secunde.Explică-i cum funcționează și cât de mult poate ajuta ca momentele aprinse să scape de sub control. Puteți chiar să stabilți un mod propriu de a implementa metoda printr-un cod sau un semnal. Data viitoare când simțiți creșterea tensiunii, folosiți semnalul convenit și luați cinci secunde înainte de a continua conversația

Conferința Smart Couple, evenimentul de la care înveți cum poți avea un cuplu sănătos

Conferința Smart Couple este organizată de Smartliving.ro, sâmbătă 23 noiembrie 2024, începând cu ora 10, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie (str. Ion Ghica 4, București, zona Universitate), Sala Ștefan Burcuși, etaj 3. Biletele sunt disponibile AICI.

De la eveniment nu vei afla doar despre cum poți face ca o ceartă să fie benefică pentru relația voastră. Specialiștii invitați îți vor răspunde la probleme punctuale și vor aduce în discuție subiecte la care probabil te-ai gândit cel puțin o dată:

  • Cum ne afectează viața de cuplu fluctuațiile hormonale? (Radu Mihalca, medic primar endocrinolog cu specializare în sexologie)
  • Ce ți se întâmplă dacă nu faci sex? (Gabriela Marin, psihosexolog)
  • Cum facem să nu ne mai diagnosticăm partenerii și să nu le mai punem etichete? (Iulia Barca, psihoterapeut)
  • Cum facem ca cearta în cuplu să fie constructivă? (Diana Vijulie, psihoterapeut)

Evenimentul este sprijinit de:

  • Sponsori principali: Aqua Carpatica, Clinica Sante
  • Sponsori: Barza, Farmacia Vedra, Reckitt, Ursus
  • Parteneri: Kafune, Thermomix cu Daniela, Dr. Oetker Professional, Premio Travel, Nu mai port
INTERVIURILE HotNews.ro