Sari direct la conținut

Cele mai bune sfaturi de sănătate mintală de aplicat în viața de zi cu zi

HotNews.ro
Conectarea cu natura ajută pentru menținerea sănătății mentale, Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Conectarea cu natura ajută pentru menținerea sănătății mentale, Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com

De ce o listă cu sfaturi de sănătate mintală? Pentru a le avea la îndemână atunci câne e nevoie. Ai o zi proastă, poți alege un sfat pe care nu l-ai încercat niciodată și îl poți pune în practică. Vrei să te ajuți zilnic să-ți menții starea de bine a sănătății mintale? Poți găsi o rutină zilnică de stare de bine. Poți imprima lista aceasta sau o poți salva în computer ori în telefon pentru a putea ajunge la ea ori de câte ori este nevoie.

Multe dintre aceste sfaturi sunt mai ușor de spus decât de făcut, mai ales atunci când te lupți cu anxietatea, depresia, singurătatea sau alte probleme. Este posibil să nu le poți pune în practică imediat sau să nu simți puterea lor de îndată ce le pui în practică. Alege ceea ce ți se potrivește, pune-le în practică atunci când te simți pregătit și ține-le aproape de tine. Aceste sfaturi pot fi parteneri de cursă lungă.

1. Nu sacrifica somnul de noapte doar pentru că nu ai avut timp liber în cursul zilei.

A sta treaz noaptea fără alt motiv decât să te răzvrătești împotriva muncii și a altor angajamente este un rău pe care ți-l faci singur. Somnul antrenează memoria imunitară, adică sistemul nostru imunitar își îmbunătățește capacitatea de a-și aminti cum să recunoască și să reacționeze la diferiți agresori, în timp ce dormim.

2. Când productivitatea pare să scadă, fă o listă cu „lucruri făcute” nu cu „lucruri de făcut”.

Listele cu lucruri de făcut știe toată lumea că sunt utile, dar în anumite momente pot fi descurajante. Fericirea nu trebuie să fie un obiectiv în sine, spun specialiștii. Dar ne putem educa mintea să vadă lucrurile mici din viața noastră, dar semnificative, lucruri care, adunate, chiar ne dau o stare mai bună, ne fac mai fericiți. Citește mai multe despre acest sfat aici.

3. Creează niște zone de tampon pentru a putea respira când treci de la o activitate la alta.

Nu poți lucra toată ziua la capacitatea pe care o ai dimineața, spre exemplu. Nu poți susține atâta efort, crede-mă. De aceea, specialiștii spun că e bine ca între diferite activități ale zilei de lucru să strecori acele zone de tampon care îi semnalează creierului nostru că trebuie să schimbăm treptele de viteză. Uite, spre exemplu, ai putea considera o zonă de tampon, ceaiul pe care îl bei după ședințele de luni. O pauză. Sau drumul de la birou spre casă ar putea fi considerat o zonă de tampon. Orice care te-ar putea ajuta să te relaxezi puțin, să ieși din concentrare.

4.Fă-ți o „listă de relaxare” pentru a știi cum îți vei petrece timpul liber.

Mulți credem că nu avem nevoie de așa ceva, că putem duce totul, timp îndelungat, fără să ne oprim ca să ne tragem sufletul. Dar recunoaștem și că simțim o nevoie de relaxare. Nevoia de relaxare este modul prin care corpul și creierul ne anunță că au nevoie de o pauză, de momente plăcute, de refacere a forțelor. Deseori însă, privim cu anxietate această nevoie și, atunci când încercăm să ne relaxăm, părem să nu avem stare. Îl considerăm timp petrecut ineficient, pierdut, și simțim, deseori, vinovăție. Costul este imens. Așa că apucă-te de scris lista de relaxare. Gândește-te că e vărul liniștit al listei de „to do”. Și că e nevoie și de el. Aici poți citi mai multe despre nevoia de relaxare.

5.Nu ai nevoie de o rutină elaborată de dimineață pentru o stare de bine.

Și spontaneitatea aduce fericirea! Uită tot ce ai citit despre autoîngrijire și despre ritualurile de fericire ce trebuie aplicate de la prima oră a dimineții. Dacă ție îți place să lenevești pe marginea patului, atunci aceasta este rutina cu care să-ți începi diminețile. Îți place să-ți mângâi pisica, asta vei face! Orice te face să te simți bine!

6.Același lucru este valabil și în cazul rutinei de seară.

Alege să faci ceea ce îți place seara la culcare pentru a-ți da seama care dintre aceste obiceiuri pot deveni rutine. Așa că, petrece câteva seri experimentând, apoi alege. Ferește-te însă să cazi în capcana activităților care îți perturbă somnul. Le găsești aici

7.Încearcă să practici zilnic recunoștința.

Adică încearcă să petreci câteva momente înainte de culcare gândindu-te de ce ești recunoscător sau mulțumind cuiva pentru ceva ce a făcut. O meta-analiză publicată în revista Clinical Psycology Review a ajuns la concluzia că persoanele care au niveluri ridicate de recunoștință sunt mai puțin susceptibile de a face depresie. Există cercetări care sugerează că practicile de recunoștință pot aduce beneficii reale, măsurabile pentru sănătatea mintală. Citește articolul integral aici.

8.Încearcă să-ți menții relațiile sociale.

Atunci când ne simțim singuri și izolați, este mai puțin probabil să vedem lucrurile așa cum sunt. Dacă te izolezi de cei din jurul tău mai mult decât este normal, fă un pas pentru a te conecta cu cineva apropiat, fie virtual, fie în persoană. Rezonând cu cineva, te poate ajuta să te simțiți mai conectat la realitate și, de asemenea, te poate aduce mai aproape de a pune capăt problemei care te-a determinat să te izolezi. Mai multe despre frica de relații aici.

9.Fă-ți un obicei de a scrie zilnic în jurnal.

Pentru a profita la maximum de jurnalizare, este important să o faci în mod regulat. Acest lucru te ajută să vezi clar diferența dintre zilele în care ai scris și ceea ce ai scris în jurnal și îți permite să urmărești modul în care obiceiul te ajută cu adevărat.

10.Ia-ți o zi liberă și deconectează-te de ceea ce faci la muncă.

Exact așa cum îți iei o zi liberă când nu te simți bine, tot așa ai putea face și când mintea ta are nevoie de o zi liberă. Sunt zile când avem nevoie să ne îngrijim și mintea – spre exemplu când suferim că suntem în doliu, trecem printr-o despărțire, ne simțim epuizați… și lista poate continua. Când îți iei o astfel de zi liberă, asigură-te că te vei deconecta total de la locul de muncă.

11.Lasă-ți la birou, vinerea, o listă de lucruri de făcut pentru următoarea săptămână.

Făcând asta, vei reduce foarte mult anxietatea care te încearcă duminică seara înainte de a te întoarce la birou. Ca să împaci și capra și varza, pune pe listă și sentimente la care dorești să revii, cum ar fi spre exemplu, o discuție rămasă în coadă de pește cu vreun coleg sau ceva ce ai simțit legat de anumite decizii ale superiorilor. Pune totul pe listă și redeschide de luni discuțiile. Asta te va ajuta să îți relaxezi mai bine mintea în weekend, fără să te mai gândești la trebuirile neterminate.

12.Pune în calendar și perioadele de odihnă și relaxare.

Când nu programăm lucrurile din timp, avem tendința să uită de ele. Cu alte cuvinte, dacă aștepți să-ți vină rândul la relaxare, s-ar putea să treacă mult și bine până chiar vei ajunge să faci ceva pentru a relaxa. Indiferent dacă e vorba de concediu sau de 15 minute de pauză în mijlocul zilei. Pune în calendar. Și respectă.

13. Amintește-ți că nimic nu este veșnic – nici cele mai bune sentimente, dar nici cele mai proaste.

Cu alte cuvinte, toate trec și reușind să-ți amintești că nimic nu poate dura o veșnicie te poate ajuta să treci prin momente grele. Suișurile și coborâșurile fac parte din linia care se numește viață și din supraviețuirea noastră. Cu puterea minții, adică a sentimentelor pozitive, ne putem influența starea de bine pe care o resimțim.

14. Când treci printr-o situație grea, încearcă o meditație RAIN.

RAIN înseamnă recunoaște, admite, investighează și negativează. Recunoaște-ți gândurile și sentimentele așa cum se întâmplă; admite că există gândul sau emoția, fără a le îndepărta; investighează apoi, întrebându-te de ce te-ai putea simți așa sau ce încearcă să-ți spună această emoție; și apoi negativează acea emoție, cu alte cuvinte, nu te identifica cu ea.

15.Stabilește obiective realiste.

Motivul pentru care eșuăm în atingerea obiectivelor pe care ni le propunem este că mereu ne stabilim obiecte mult prea generale, sau mult prea mari. Stabilește-ți obiective foarte concrete, foarte specifice, importante pentru tine, chiar dacă sunt mai mici și mai ușor de pus în practică. Reușind zi de zi obiectivele pe care ți le propui, stima de sine te va ajuta să-ți îndeplinești mai apoi obiective mari.

16.Este în regulă să iei o pauză de la îndeplinirea obiectivelor.

Viața se schimbă, circumstanțele noastre se schimbă și noi ne schimbăm – și, uneori, planurile pe care le-am avut sau obiectivele pe care speram să le atingem se schimbă și ele. Dacă simți să faci o pauză în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung, ceea ce simți e adevărat.

17.Dacă îți vine să plângi, plângi!

Plânsul poate fi cathartic și nevoia de a plânge atunci când ești supărat este un răspuns fizic normal și natural la emoțiile noastre. De fapt, plânsul în sine poate fi primul pas al unui drum lung în procesul de acceptare și vindecare.

18. Spală-ți fața cu apă rece sau fă un duș rece.

Deși nu susținută de nicio știință, această tehnică de trezire poate face minuni. Temperatura „ajută la contracararea acestui răspuns simpatic la stres și ajută la aducerea corpului într-un loc mai calm”, a încercat să ne explice dr. Mona Potter, director medical la McLean Anxiety Mastery Program.

19. Cuibărește-te sub o pătură antistres.

Deși știința nu a reușit să clarifice cum ajută o pătură cu greutăți în reducerea stresului, experții cred că e vorba de același lucru cum ar fi o îmbrățișare. Ajută la reducerea anxietății, acționând asupra sistemului nervos autonom. Cu alte cuvinte, calmează răspunsul fizic la anxietate, care, la rândul său, poate semnala creierului că este timpul să se relaxeze. Păturile antistres sub pături care exercită o anumită greutate asupra corpului atunci când ne acoperim cu el.

20.Găsește echilibrul dintre a sta informat din mediul online și a fii sănătos mintal.

Totul se rezumă la găsirea unui echilibru care să te ajute să poți urmări și știrile din mediul online sau de la TV, dar de la care să poți lipsi când știrile negative simți că îți fac mult rău. Găsești aici mai multe recomandări.

Sursa foto:Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro