Sari direct la conținut

Celule hepatice create din pielea pacientilor, o noua reusita a cercetatorilor britanici

MedLive.ro
Celule hepatice bolnave. Sursa Reuters, Foto: Reuters
Celule hepatice bolnave. Sursa Reuters, Foto: Reuters

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge au creat pentru prima data in laborator celule hepatice, utilizand celule stem preluate de la pielea umana si reprogramate, informeaza Reuters. Noi posibilitati de tratament sunt astfel posibile pentru afectiuni ce fac anual mii de victime. Cercetatorii, care au publicat miercuri rezultatele studiului in Journal of Clinical Investigation, precizeaza ca noua tehnologie „nu necesita utilizarea embrionilor umani”, evitandu-se astfel acuzele etice aduse frecvent prelevarii de astfel de celule stem. “Celulele stem obtinute din piele sunt la fel de eficiente ca celulele stem prelevate de la embrioni”, a spus Tamir Rashid, conducatorul cercetarii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Echipa de cercetare a prelevat probe de piele de la sapte pacienti suferinzi de diferite afectiuni hepatice, si probe de piele de la trei persoane sanatoase, ca unitate de comparatie. Au transformat apoi celule din mostrele de piele in celule stem pluripotente induse (IPS), reprogramate la randul lor sa genereze celulele hepatice care imitau gama de boli de care sufereau primii sapte pacienti. Aceeasi tehnica a fost folosita pentru a realiza celule hepatice sanatoase din grupul de comparatie.

Oamenii de stiinta se straduiesc sa descopere modalitati de utilizare a celulelor stem pentru creerea de noi organe, pentru tratarea bolilor cardiace, a leziunilor grave ale maduvei spinarii sau pentru inlocuirea celulelor nervoase distruse de accidentele vasculare cerebrale (AVC), Alzheimer sau Parkinson. Pana de curand, realizarea celulelor hepatice in laborator nu era posibila. De aceea, tehnica descoperita de echipa de la Cambridge, „deschide noi sfere de cercetare”, a mai spus Rashid.

La randul sau, Mark Thursz, specialist in boli de ficat in cadrul Imperial College Londra, considera ca aceasta sursa potentiala de celule hepatice noi este un pas important in tratarea insuficientei hepatice.

Pielea poate oferi numeroase posibilitati de tratament

Luna trecuta, cercetatorii de la Universitatea Oxford anuntau ca anumite celule stem extrase din piele ar putea fi folosite pentru a inlocui neuronii care mor la pacientii afectati de boala Parkinson. Cercetarea ar oferi rezultate concrete in circa cinci ani, potrivit BBC. Pielea contine mai multe tipuri de celule stem, motiv pentru care este o sursa importanta, la indemana, de celule care pot regenera tesuturile.

Afectiuni hepatice

Cu toate ca ficatul este singurul organ capabil sa se regenereze (celulele bolnave fiind inlocuite cu altele noi), el este supus unor agresiuni infectioase – hepatite virale A, B, C, D, E – sau neinfectioase – hepatitele cauzate de alcool, medicamente, obezitate. Dintre bolile grave ale ficatului amintim hepatitele, ciroza, litiaza biliara, cancerul hepatic, Maladia lui Wilson etc. Circa doua milioane de romani sufera de hepatita B si C, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii in primavara acestui an.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro