Celule stem din sange inghetat – o reusita a cercetatorilor americani
Sangele inghetat poate fi folosit pentru a crea celule asemanatoare celulelor stem, sustin cercetatorii de la Whitehead Institute for Biomedical Research, din Massachusetts, citati de Reuters. Ei au folosit celule prelevate din mostrele de sange inghetat pentru a obtine celule stem pluripotente induse (iPS) – celule produse in laborator, foarte asemanatoare cu celulele stem embrionare extrase din tesutul uman.
Pana in prezent, celulele de tip iPS puteau fi obtinute din mostre de tesut extrase din piele, insa noua metoda este mult mai eficenta. “Sangele este cea mai accesibila sursa de celule, deoarece este mai usor sa prelevezi 20 de mililitri de sange de la un pacient decat sa efectuezi o biopsie pentru a preleva celule din piele”, afirma cercetatoarea Judith Staerk.
Celulele stem sunt celule primare comune cu toate celulele din organism care isi pastreaza abilitatea de a se innoi singure prin divizare si se pot diferentia intr-o mare varietate de tipuri de celule. Aceste celule “crescute” se pot transforma in anumite tesuturi si pot fi utilizate in terapii medicale.
Celulele iPS sunt obtinute prin activarea a trei sau patru gene specifice celulelor stem embrionare. Coordonatorul cercetarii, Rudolf Jaenisch, sustine ca folosirea sangelui pentru obtinerea celulelor iPS le va da cercetatorilor posibilitatea sa cerceteze mai detaliat modul in care se dezvolta diverse boli.
“Exista nenumarate resurse, precum bancile de sange cu mostre prelevate de la pacienti care nu mai sunt in viata sau mostre prelevate la debutul bolii”, explica Jaenisch. “Folosind aceasta metoda putem reactiva aceste celule ca celule stem pluripotente. Daca pacientul sufera de o afectiune neurodegenerativa, putem folosi celulele iPS pentru a studia aceasta boala”
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.