Centrul Roman de Politici Europene lanseaza analiza "Alegeri in Republica Moldova: Patru scenarii pesimiste si cum pot fi ele evitate"
Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) lanseaza analiza „Alegeri in Republica Moldova: Patru scenarii pesimiste si cum pot fi ele evitate”. Realizat de expertul Florin Nita, studiul analizeaza in amanunt realitatea de la Chisinau si blocajul politic din capitala Republicii Moldova.
„In conditiile in care ambele tabere sunt lipsite de majoritatea necesara pentru a alege presedintele, partidele liberale si stanga moderata trebuie sa actioneze coerent si unitar, atat in ce priveste preluarea puterii cat si intr-o eventual guvernare, care se anunta oricum foarte dificila”, se arata in analiza-eveniment.
Cele patru scenarii analizate de Florin Nita sunt:
- Zimbrul reformator. Guvern fara Partidul Comunistilor – Scenariu in care partidele din opozitie formeaza o coalitie parlamentara si numesc propriul candidat ca presedinte al Parlamentului. Reusesc sa convinga cativa parlamentari comunisti sa treaca de partea lor, oferindu-le, la schimb, functii in comisiile importante din parlament. Voturile comunistilor “transfugi” ajuta la alegerea unui nou presedinte si a unui nou prim-ministru din randurile opozitiei. Acest guvern elimina vizele pentru cetațenii romani și incepe, cu sprijinul Bucureștiului, negocierea unui nou acord de Asociere UE – RM.
- Zimbrul impaciuitor. Larga coalitie de guvernare – Varianta in care Partidul Comunistilor este unit si nu negociaza decat “in bloc”. Comunistii ajung la un compromis politic cu partidele din opozitie pentru formarea unei largi coalitii de guvernare. Comunistilor le revine functia de presedinte, iar partidelor de opozitie functia de prim-ministru, in persoana lui Marian Lupu. In ciuda declaratiilor de deschidere politica fata de Romania si UE, noul guvern nu recurge la schimbari fundamentale in relatia cu acestea.
- Zimbrul conservator. Voronin si Lupu – Partidul Comunistilor se aliaza cu Partidul Democrat condus de Marian Lupu, care devine presedinte al Republicii Moldova. Orientarea politica este clar pro-rusa, cu aproape nici o schimbare in politica Chisinaului fata de UE si Romania. Republica Moldova se deschide din ce in ce mai mult integrarii politice si economice cu statele CSI. Reformele politice stagneaza, pe cand cele economice, sprijinite financiar de Federatia Rusa, dar si de imprumuturile institutiilor financiare internationale, asigura stabilizarea economiei.
- Zimbrul indecis. Blocaj si alegeri anticipate – Atat opozitia cat si comunistii raman uniti in procesul de negocieri, dar pozitiile lor sunt ireconciliabile. Se decide organizarea de noi alegeri anticipate care nu vor putea avea loc, insa, conform constitutiei Republicii Moldova, decat in 2010. Vladimir Voronin si guvernul Zinaida Greceanii isi continua interimatul, in timp ce opozitia si-ar putea folosi majoritatea parlamentara pentru a legifera. In lipsa unui guvern puternic care sa promoveze reforme economice urgente, situatia economica si financiara a Republicii Moldova devine foarte grava.
Scenariile pesimiste pot fi evitate, sustine Florin Nita, daca se schimba cateva elemente in comportamentul actorilor moldoveni si europeni.
Recomandarile documentului sunt urmatoarele:
- Partidele de opozitie sa ramana unite si sa isi respecta promisiunile de a nu se coaliza cu Partidul Comunistilor.
- Partidele de opozitie sa aiba un program de guvernare coerent, care se bazeaza pe elemente clare de consens in domeniul politicilor economice, sociale si al politicii externe.
- UE si Romania sa fie gata sa ofere sprijin economic, financiar si politic masiv unui guvern condus de partidele de opozitie.
- Pentru a rezolva criza constitutionala in acest an, partidele politice ar trebui sa ajunga la un compromis privind modificarea modului de alegere a presedintelui, astfel incat acesta sa poata fi ales in mod direct de catre cetatenii moldoveni.