Sari direct la conținut

Cercetătorii trag un nou semnal de alarmă: Schimbările climatice periclitează producția de bere

HotNews.ro
Bere la draft, Foto: Thiago Santos / Alamy / Profimedia Images
Bere la draft, Foto: Thiago Santos / Alamy / Profimedia Images

Schimbările climatice îi vor afecta din ce în ce mai mult, în următorii ani, pe cultivatorii de hamei din marile regiuni europene producătoare ale acestei plante întrebuinţate la fabricarea berii, conform unui studiu, transmite miercuri agenția DPA, citată de Agerpres.

Atât cantitatea de hamei recoltată, cât şi conţinutul de acid alfa al acesteia, deosebit de important pentru gustul amar al berii, vor fi reduse în mod semnificativ. Echipa internaţională care a realizat studiul, publicat marţi în revista ştiinţifică Nature Communications, a recomandat adoptarea unor „măsuri imediate pentru adaptare” şi luarea în considerare a extinderii zonelor necesare pentru cultivare.

Printre cele cinci zone de cultivare studiate se numără trei oraşe din sudul Germaniei, precum şi două regiuni din Republica Cehă, respectiv Slovenia.

Cercetătorii se aşteaptă la o cantitate cu o treime mai redusă de acid alfa pe hectar de suprafaţă cultivată, din 2021 până în 2050, în comparaţie cu perioada 1989-2018.

În Hallertau, Germania – cea mai importantă zonă pentru cultivarea hameiului din Europa – se preconizează că nivelurile de acid vor scădea cu aproape 40%.

Creșterea temperaturilor și precipitațiile reduse periclitează recoltele de hamei

Echipa de cercetare condusă de Martin Mozny de la Academia de Ştiinţe din Brno, Republica Cehă, a declarat că au fost deja observate reduceri semnificative la recoltele recente. Cercetătorii atribuie această situaţie în special creşterii temperaturilor şi nivelului mai redus de precipitaţii.

Deşi studiul a fost criticat parţial de specialişti locali în cultivarea hameiului, unii au observat o schimbare în ceea ce priveşte conţinutul de acid alfa.

„Acest lucru este în conformitate cu experienţa noastră personală”, a declarat Erich Lehmair de la Asociaţia Cultivatorilor Germani de Hamei (HVG Germania).

Thomas Raiser, directorul general al celui mai mare comerciant de hamei din lume, BarthHaas, crede cu fermitate că noile soiuri şi metode de cultivare vor face posibilă menţinerea competitivităţii în cultivarea hameiului în sudul Germaniei, notează DPA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro