Charlie Watts sau cum te desparți de ”toboșarul suprem” / Mesajele artiștilor din lumea rock-ului după moartea bateristului Rolling Stones
Sir Mick Jagger și Keith Richards i-au adus omagii colegului lor de trupă Charlie Watts, după moartea bateristului Rolling Stones, dar nu au fost singurii artiști celebri care și-au exprimat durerea. Sir Paul McCartney și Sir Ringo Starr s-au numărat printre celelalte vedete din lumea rock-ului care i-au adus elogii.
Mick Jagger a părut fără cuvinte în postările lui de pe rețelele de socializare după moartea pe 24 august, la vârsta de 80 de ani, a colegului său de trupă Charlie Watts. Vocalistului trupei The Rolling Stones a postat o fotografie cu Watts care stă la tobe și râde, scrie BBC.
— Mick Jagger (@MickJagger) August 24, 2021
Chitaristul Richards a postat o fotografie cu un set de tobe și un semn pe care scrie ”închis”.
Watts a murit marți într-un spital din Londra, după ce la începutul lunii august a fost anunţat că muzicianul nu va participa la turneul american al formaţiei, programat pentru toamna aceasta, pentru că se recuperează în urma unei proceduri medicale care nu a fost specificată.
În 2004, el a fost tratat pentru cancer la gât.
El era membru al formației din ianuarie 1963, când s-a alăturat lui Sir Mick, Keith Richards și lui Brian Jones.
Watts i-a ajutat să devină, alături de Beatles, una dintre formațiile care au adus rock-ul în atenția marelui public în anii ’60 cu piese clasice precum (I Can’t Get No) Satisfaction, Jumpin ‘Jack Flash, Get Off My Cloud și Sympathy for the Devil.
Fotografia aleasă de Sir Mick în postările sale de pe rețelele sociale nu poartă nicio explicație. Îl arată pe Watts cântând cu propria sa formație de jazz, The ABC and D of Boogie Woogie, la cazinoul din Herisau, Elveția, în ianuarie 2010.
Beatleșii Sir Paul McCarthy și Sir Ringo Starr s-au numărat printre vedetele din lumea rock-ului care au simțit să spună câteva cuvinte pe rețelele de socializare despre dispariția lui Watts.
Paul McCarthy l-a descris pe Watts drept un ”tip minunat” și ”un toboșar fantastic” care ”era ferm ca o stâncă”, în timp ce Ringo Starr a scris pe Twitter: ”Dumnezeu să îl binecuvânteze pe Charlie Watts, îți vom simți lipsa, omule”.
Sir Elton a scris pe Twitter: „O zi foarte tristă. Charlie Watts a fost toboșarul suprem. Unul dintre cei mai eleganți bărbați și o companie de excepție”.
Brian Wilson, de la Beach Boys, s-a declarat „șocat” când a aflat știrile despre Watts, pe care l-a descris drept „un toboșar nemaipomenit”.
Roger Daltrey, de la The Who, a spus că Watts era „un domn desăvârșit”, care se îmbrăca la fel de bine precum cânta la tobe.
Bateristul Kenney Jones, care a cântat cu The Who and the Small Faces, a declarat pentru BBC Watts „a fost toboșarul suprem”.
Printre muzicienii care i-au adus un omagiu au fost de asmenea bateristul Stewart Copeland (Police), Brian May (Queen), Paul Weller, Joan Armatrading și Lenny Kravitz.
Reporterul muzical al BBC, Mark Savage, scrie că Charlie Watts nu a fost niciodată cel mai ostentativ toboșar. El nu era cunoscut pentru solo-urile frenetice, ci pentru că a fost pulsul formației timp de aproape 60 de ani.
Watts, de la jazz la rock
Un pasionat de jazz, s-a îndrăgostit de tobe după ce l-a ascultat pe Chico Hamilton cântând Walking Shoes. În lumea rock ‘n’ roll a intrat datorită lui Mick Jagger și a lui Keith Richards la începutul anilor 1960.
The Rolling Stones, înfiinţată la Londra în 1962, este una dintre cele mai apreciate formaţii rock din lume. Până în prezent, grupul britanic a lansat 30 albume de studio, care au fost vândute în aproximativ 200 de milioane de copii pe plan mondial. Între discurile de referinţă se numără „Their Satanic Majesties Request” (1967), „Beggars Banquet” (1968), „Let It Bleed” (1969), „Sticky Fingers” (1971), „Exile on Main St” (1972), „It’s Only Rock ‘n Roll” (1974), „Tattoo You” (1981), „Steel Wheels” (1989), „Voodoo Lounge” (1994) şi „Bridges to Babylon” (1997).
Trupa şi-a schimbat componenţa în câteva rânduri, însă relaţiile dintre membrii săi au rămas amicale şi ei au cântat în mai multe rânduri împreună, în proiecte independente.
Cea mai recentă formulă: Mick Jagger (voce, chitară), Keith Richards (chitară, voce), Charlie Watts (tobe) şi Ronnie Wood (chitară).
Grupul britanic a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1989.
Cel mai recent album de studio al formaţiei, „Blue & Lonesome”, a fost lansat în 2016. În ultimii ani, au fost relansate versiuni remasterizate şi extinse ale creaţiilor trupei, iar la finalul acestui an e aşteptat şi un nou material discografic.
Născut pe 2 iunie 1941, la Londra, Charles Robert Watts a crescut înconjurat de muzică şi în tinereţe era pasionat de sound-ul unora ca Jelly Roll Morton şi Charlie Parker. A început să cânte la tobe în timpul liceului, căruia i-au urmat cursuri de design grafic.
Atras de jazz, impunător pe scena emergentă londoneză, după cum îşi aminteşte Keith Richards în autobiografia „Life”, Watts a fost – cu greu – cooptat în The Rolling Stones, în 1963. El apare pe toate albumele trupei lansate începând cu acel an.
„Pentru mine, Charlie Watts este ingredientul secret al acestei afaceri”, scria Richards despre aportul prietenului şi colegului său la trupă.
Charlie Watts a apărut anul trecut live cu The Rolling Stones în concertul caritabil online „One World: Together at Home”, iar pe scenă, în faţa publicului, a urcat ultima dată la vârsta de 78 de ani, susţinând concerte de câte două ore în turneul „No Filter”.
În noiembrie 1994, The Rolling Stones a devenit prima trupă rock and roll care a transmis live pe internet dintr-un concert. A fost vorba despre cinci piese din show-ul susţinut în Dallas, în turneul „Voodoo Lounge”.
TRS a cântat prima dată la Moscova în 1998, iar la Bucureşti a concertat în premieră (şi singura dată), pe stadionul Lia Manoliu, pe 17 iulie 2007.
Cel mai mare concert al trupei a avut loc pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, în februarie 2006. Este estimat că au participat la acel eveniment 1,5 milioane de oameni. The Rolling Stones a cântat în Cuba, în martie 2016, cu jumătate de an înainte de moartea lui Fidel Castro. „Havana Moon”, a fost apoi lansat sub forma unui cine-concert.
De-a lungul carierei, membrii grupului au fost implicaţi şi în numeroase acţiuni caritabile, iar venituri de pe urma unora dintre single-urile lansate au ajuns la diverse fundaţii.