Sari direct la conținut

„Chiar nu ne place, deloc, acest lucru”: Ce anume din dezbaterea Trump-Harris a deranjat Kremlinul

HotNews.ro
Dmitri Peskov, alături de Vladimir Putin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Dmitri Peskov, alături de Vladimir Putin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kremlinul a afirmat miercuri că nu i-a plăcut deloc modul în care numele lui Vladimir Putin a fost vehiculat în cadrul dezbaterii prezidențiale americane dintre Kamala Harris și Donald Trump și le-a solicitat să nu-l mai implice în lupta lor politică.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat reporterilor că Kremlinul nu a urmărit în mod direct dezbaterea Trump-Harris de marți seară, dar a văzut relatările de presă despre aceasta.

„Desigur, am observat că ambii candidați l-au menționat pe președintele nostru, au menționat țara noastră. Desigur, poziția este destul de clară – Statele Unite în ansamblu, indiferent din ce partid fac parte candidații, păstrează o atitudine negativă, o atitudine neprietenoasă față de țara noastră”, a spus el.

„Numele lui Putin este folosit ca unul dintre instrumentele luptei politice interne din SUA“, a continuat Dmitri Peskov.

„Chiar nu ne place, deloc, acest lucru și sperăm că nu se vor mai folosi de numele președintelui nostru”, a mai spus el.

În context, trebuie amintit că, în urmă cu o săptămână, Vladimir Putin a spus – într-o declarație ce aparent era o ironie – că o preferă pe Harris în favoarea lui Trump. „Râde atât de expresiv și de contagios încât înseamnă că totul este în regulă cu ea”, a spus Putin. Casa Albă a reacționat la declarație, spunând că Vladimir Putin ar trebui să se abțină să comenteze pe marginea alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în noiembrie.

Ce a spus Kamala Harris în dezbatere despre Putin

Kamala Harris l-a acuzat pe Donald Trump în dezbaterea ce a avut loc în noaptea de marți spre miercuri că republicanul s-ar preda, practic, în fața lui Putin.

„Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că s-ar preda pur și simplu”, a spus Harris.

„Prin munca pe care eu și alții am făcut-o, am reunit 50 de țări pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa corectă și, datorită sprijinului nostru, datorită apărării aeriene, muniției, artileriei, sistemelor Javelin, tancurilor Abrams pe care le-am furnizat, Ucraina rămâne o țară independentă și liberă”, a adăugat ea.

Harris a continuat: „Dacă Donald Trump ar fi fost președinte, Putin ar fi stat chiar acum la Kiev și înțelegeți ce ar însemna acest lucru, deoarece agenda lui Putin nu se referă doar la Ucraina”.

Donald Trump: Vreau doar ca războiul să înceteze

Întrebat în mod repetat dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, Trump a spus doar: „Vreau ca războiul să înceteze”.

El a făcut referire la necesitatea de a salva viețile oamenilor, dar a refuzat să susțină Ucraina. De asemenea, nu a explicat cum anume va pune capăt războiului.

„Vreau ca războiul să înceteze. Vreau să salvez vieți care sunt irosite inutil. Oameni care sunt uciși cu milioanele. Sunt milioane. Este mult mai rău decât cifrele pe care le primiți, care sunt cifre false”, a spus Trump.

Moderatorul a insistat: „Doar pentru a clarifica întrebarea, credeți că este în interesul SUA ca Ucraina să câștige acest război?”

„Cred că este în interesul SUA să termine acest război și să-l termine, bine, să negocieze o înțelegere, pentru că trebuie să oprim distrugerea tuturor acestor vieți umane”, a spus Trump.

INTERVIURILE HotNews.ro