Sari direct la conținut

Cine deschide lista partidului DREPT al fostului eurodeputat USR Vlad Gheorghe pentru alegerile parlamentare la București și Iași

Cine deschide lista partidului DREPT al fostului eurodeputat USR Vlad Gheorghe pentru alegerile parlamentare la București și Iași
Vlad Gheorghe și Cosette Chichirău. Foto: Facebook

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe deschide lista partidului DREPT în București pentru Camera Deputaților, în timp ce deputata Cosette Chichirău (aleasă în 2020 pe listele USR) deschide lista la Iași. Vlad Gheorghe spune că DREPT are printre priorități să introducă în lege confiscarea averilor nejustificate. 

Partidul DREPT vrea să „ofere o alternativă reală și credibilă la actualul sistem politic, compromis de partidele vechi”, se arată într-un comunicat de presă al partidului. 

Listele de candidați au fost depuse pe tot parcursul săptămânii în fiecare județ din țară. Ultimele liste au fost depuse joi seara, la București, a spus Vlad Gheorghe pentru HotNews.ro. 

Cine deschide lista partidului DREPT la București pentru alegerile parlamentare 

Lista partidului DREPT la București pentru Camera Deputaților este deschisă de Vlad Gheorghe. El are 39 de ani și a fost ales europarlamentar în 2019, pe listele USR. El a decis să demisioneze din USR în februarie 2024, moment în care a atacat dur conducerea partidului de la acea vreme.

Vlad Gheorghe a candidat independent la alegerile europarlamentare din iunie, însă ar mai fi avut nevoie de încă 50.000 de voturi pentru a obține un nou mandat în Parlamentul European. În perioada 2017-2020 a fost consilier în Camera Deputaților, unde, printre altele, „îi ajuta pe parlamentarii USR să atace la Curtea Constituțională anumite legi”, conform Recorder.

Lista pentru Senat a partidului DREPT la București este deschisă de Vlad Alexandrescu. El a fost senator în perioada 2016-2020, ales pe listele USR. Alexandrescu a fost și ministru al Culturii, în Guvernul Cioloș, în perioada 17 noiembrie 2015-2 mai 2016. 

„Ei vor fi însoțiți de o echipă de oameni integri, lideri civici și independenți cu rezultate dovedite în lupta pentru comunitățile lor”, a transmis DREPT în comunicatul de presă. 

Cosette Chichirău deschide lista Partidului DREPT la Iași 

Cosette Chichirău candidează pentru un nou mandat de deputată. Ea a fost aleasă în 2020 pe listele USR, partid din care a decis să plece în septembrie 2023. Chichirău a înființat după plecarea din USR partidul „Curaj pentru România”.

Ea declara în 2022 că la alegerile din acest an nu va candida pentru un nou mandat: „Două mandate sunt suficiente. Vreau să-mi concentrez întreaga energie pe câştigarea Primăriei Iaşi”. Ea a candidat pentru funcția de primar la Iași la alegerile locale din iunie, însă nu a reușit să câștige. 

„Pe listele DREPT se regăsesc, de asemenea, Felicia Ovanesian, fost candidat independent la Primăria Constanța, și Elena Lotrean, fost candidat independent la Primăria Sibiu, demonstrând deschiderea partidului pentru oameni care s-au remarcat prin integritate și implicare față de comunitățile lor”, au mai transmis reprezentanții DREPT. 

Prioritatea DREPT: confiscarea averilor nejustificate 

Vlad Gheorghe, unul dintre liderii partidului, spune că una dintre prioritățile formațiunii este crearea unei legi prin care averile nejustificate să poată fi confiscate. 

„Vom lupta în Parlament pentru confiscarea averilor nejustificate. Inițiativa „Ia-le banii!” propune confiscarea tuturor bunurilor obținute prin corupție, nu doar a sumelor implicate în dosare. Dacă un politician sau familia sa nu pot justifica vilele, mașinile și conturile de lux, atunci soluția e simplă: ia-le banii! România trebuie să devină o țară unde politicienii corupți nu mai pot prospera din furtul banilor publici”, susține Vlad Gheorhe. 

La începutul lunii septembrie, zece parlamentari aleși pe listele USR, PNL, AUR și UDMR au decis să se înscrie în partidul DREPT. HotNews.ro a scris la acel moment că miza noului partid creat este reprezentarea în secțiile de vot.

INTERVIURILE HotNews.ro